StoryEditor

Štát bude pri materskej dávke štedrejší

30.11.2010, 23:00
Ženy, ktoré už sú alebo sa ešte len chystajú na materskú dovolenku, si od nového roku prilepšia. Dostanú vyššiu materskú dávku, ktorú navyše budú dostávať dlhšie.

Materská dovolenka by od januára mala trvať namiesto 28 až 34 týždňov. Matka počas tohto obdobia bude dostávať materský príspevok nie 55 percent zo svojej hrubej mzdy, ale až 60 percent. S návrhom na tieto zmeny v novele zákona o sociálnom poistení prišla poslankyňa Natália Blahová (SaS) na rokovaní parlamentného výboru pre sociálne veci. Zvýšenie a predĺženie obdobia poberania materskej dávky sa má týkať aj väčšiny matiek, ktoré už túto dávku dostávajú alebo ju začnú poberať pred 1. januárom budúceho roka, keď by novela mala začať platiť. Teda zvýšenie sa dotkne aj žien, ktoré materskú začali poberať ešte v tomto roku a nárok naň im prejde aj do budúceho roku.



Materské a rodičovský príspevok
Zámerom ministerstva práce je postupné zvyšovanie materskej dávky až do roku 2014 tak, aby sa každý rok zvýšila o päť percent. V roku 2014 by mala byť až 75 percent hrubej mzdy. Predlžovať by sa mal aj čas poberania príspevku - zo šiestich až na 52 týždňov.

Materskú si ľudia často mýlia s rodičovskou dovolenkou. "Materská dávka je nárokovou dávkou na základe nemocenského poistenia. Vypláca ju Sociálna poisťovňa. Rodičovský je sociálny príspevok štátu, ktorý poistením podmienený nie je. Podmienkou výplaty materskej dávky je trvanie nemocenského poistenia v čase odchodu matky na materskú dovolenku. Ak dôvod na poskytnutie materského vznikne po zániku nemocenského poistenia, napríklad po skončení zamestnania, musí vzniknúť v období trvania nároku na výplatu nemocenskej dávky alebo v ochrannej lehote,“ hovorí Klára Hladká, odborníčka na sociálne zabezpečenie.

Výška materskej dávky závisí od toho, koľko dní pred otehotnením žena pracovala a koľko zarábala. Ide o dávku, ktorej výška sa odvíja od zaplatených nemocenských odvodov do Sociálnej poisťovne.

Podmienkou je najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Započítava sa aj predchádzajúce obdobie akéhokoľvek ukončeného nemocenského poistenia. Ak si žena takéto poistenie neplatila, nemá nárok na materské a nebude sa jej ani týkať ani zvýšenie a predĺženie materskej dovolenky. Dostane namiesto neho hneď rodičovský príspevok. Od januára to bude 190,10 eura.

Dobrovoľné poistenie
Na výbore tiež odsúhlasili návrh poslanca Zoltána Horvátha (SDKÚ-DS), aby sa poberatelia starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov nemohli dobrovoľne nemocensky poistiť. Pre matky novela však možnosť dobrovoľného nemocenského poistenia nezruší. Budúce matky si budú môcť pripoistením zvýšiť materské. Stačí, keď sa 26 týždňov pre pôrodom pripoistia tak, aby súčet vymeriavacích základov z poistenia zo zamestnania a dobrovoľného pripoistenia bol 1 116,75 eura.

Ako pri dvojičkách
Katarína odišla v novembri na materskú. Pred dvoma týždňami porodila dvojičky. Teraz dostáva materskú dávku 55 percent a mala by ju dostávať 37 týždňov. Na čo bude mať nárok od januára, ak parlament schváli novelu zákona o sociálnom poistení? Podľa prechodných ustanovení novely bude dostávať vyššiu materskú - 60 percent z hrubej mzdy. "Na ilustráciu - ak bol jej hrubý príjem 850 eur, dnes má materskú približne 468 eur, od januára bude dostávať 510 eur mesačne, čiže o 42 eur viac,“ vysvetlila Andrea Devánová z ministerstva práce. Pozmeňovací návrh, ktorý predložila Blahová, však predlžuje len "štandardnú“ materskú dovolenku z 28 na 34 týždňov. Osamelé mamičky a mamičky, ktorým sa narodilo viac detí súčasne, budú mať nárok 37 týždňov. Ministerstvo práce tvrdí, že "pokiaľ sa v budúcnosti podarí nájsť ďalšie potrebné financie, budú tieto mamičky zvýhodnené ešte viac“.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:49