StoryEditor

Nie je zamestnanec ako zamestnanec

21.12.2010, 23:00

Podmienkami nadobudnutia postavenia zamestnanca bude o januára existencia právneho vzťahu a práva na príjem zo závislej činnosti. "Obe podmienky musia byť splnené súčasne,“ hovorí Lýdia Výborná zo Sociálnej poisťovne. Rozsah platenia sociálnych odvodov zo závislej činnosti bude od januára závisieť aj od toho, či pôjde o zamestnancov s pravidelným alebo nepravidelným príjmom. Zamestnanec s pravidelným mesačným príjmom bude platiť nemocenské, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Zamestnanec s nepravidelným príjmom bude platiť len dôchodkové poistenie.

Od januára sa zamestnancami stávajú aj niektoré fyzické osoby, ktoré do konca decembra 2010 toto postavenie nemali - napríklad konatelia, členovia štatutárnych orgánov, správnych a dozorných rád a spoločníci, ktorí za výkon funkcie dostávajú odmenu. "V prevažnej väčšine pôjde o zamestnancov s nepravidelným príjmom, ktorí budú mať postavenie zamestnancov len na účely dôchodkového poistenia. Fyzické a právnické osoby, ktoré sú im povinné poskytovať príjem, budú mať v sociálnom poistení postavenie zamestnávateľov,“ tvrdí Sociálna poisťovňa.

Zamestnanca s nepravidelným príjmom musí zamestnávateľ prihlásiť a odhlásiť z registra poistencov a sporiteľov dôchodkového sporenia rovnako ako tých, ktorí majú nepravidelný príjem. Platia rovnaké termíny ako teraz. Zamestnávatelia, ktorí sa nimi stanú podľa novely zákona o sociálnom poistení, sa musia prihlásiť do registra zamestnávateľov do 31. januára. Zamestnávateľ musí prihlásiť do Sociálnej poisťovne v takom istom termíne aj zamestnancov s nepravidelnými príjmami. Sociálna poisťovňa pripravila v tejto súvislosti k 1. januáru nové tlačivá.                         

Poistenie v nezamestnanosti
V súčasnosti neplatí poistenie v nezamestnanosti ten zamestnanec, ktorému bol priznaný starobný, predčasný alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 percent. Od januára platí, že ak má povinne poistený zamestnanec priznaný invalidný dôchodok s akýmkoľvek percentom poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a dovŕšil dôchodkový vek, od dňa kedy nastanú obe skutočnosti, sa na neho nevzťahuje poistenie v nezamestnanosti.

Vymeriavací základ
Mení sa tiež vymeriavací základ. "Vymeriavacím základom zamestnanca bude jeho zdaniteľný príjem zo závislej činnosti. Do vymeriavacieho základu budú teda vstupovať všetky príjmy, z ktorých sa odvedie daň z príjmu,“ hovorí Miroslav Gandžala z účtovnej spoločnosti Agrico. V súčasnej právnej úprave boli od platenia poistného oslobodené príjmy ako odstupné, odchodné, suma zdaňovaná v súvislosti s používaním motorového vozidla zamestnávateľa, časť zamestnaneckej opcie poskytnutej zamestnancovi, príspevky zo sociálneho fondu, odmeny vyplácané pri pracovnom a životnom výročí, plnenie poskytnuté pri skončení pracovného pomeru a iné. "Okrem týchto sa do vymeriavacieho základu budú započítavať aj príjmy z podielov na zisku družstva alebo obchodnej spoločnosti, podiel na likvidačnom zostatku spoločnosti alebo družstva, podiel na zisku vyplatený tichému spoločníkovi - teda všetky príjmy s výnimkou tých, ktoré sú zdaňované zrážkovou daňou - príjem z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru.“ Gandžala upozorňuje, že do vymeriavacieho základu sa nebude započítavať vrátené poistné zo zdravotného a sociálneho poistenia vyplatené zamestnancom, príspevky na DDS, ktoré platí zamestnávateľ za zamestnanca, motivačný príspevok na udržanie zamestnancov s nízkymi mzdami. Plateniu poistného budú podliehať aj rôzne benefity, z ktorých bola odvedená daň ako napríklad príspevky na športové podujatia, príspevky na kultúrne akcie, príspevky na zdravotnú starostlivosť.

"Na účely verejného zdravotného poistenia sa zjednocuje vymeriavací základ s daňovým zákonom a sociálnymi zákonmi. Vymeriavacím základom na platenie odvodov u zamestnanca sa stane jeho príjem zdaňovaný ako príjem zo závislej činnosti, teda aj napríklad odchodné, odstupné, suma zdaňovaná v súvislosti s používaním motorového vozidla zamestnávateľa, časť zamestnaneckej opcie poskytnutej zamestnancovi,“ hovorí Veronika Dubielová zo spoločnosti Účtovná jednotka. Za zamestnanca sa teda na účely zdravotného poistenia bude považovať každá osoba, ktorá bude mať príjem zo závislej činnosti zdaňovaný podľa § 5 zákona o dani z príjmov. Za zamestnancov sa nepovažujú osoby, ktoré majú príjem z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:21