StoryEditor

Vedci: Káva prospieva ženskej kráse

01.04.2010, 00:00

Bratislava -- Káva prospieva zdraviu a navyše slúži aj ako afrodiziakum. Tri šálky tohto nápoja či kávový zábal vás preberú, môžu prospieť vašej kráse a kofeín navyše stimuluje časť mozgu zodpovednú za milostné predstavy. Vedci zo Southwestern University v USA síce svoje výskumy overili zatiaľ len na samičkách krýs, ale predpokladajú, že podobný efekt má kofeín i na ženy, ktoré nie sú zvyknuté piť kávu pravidelne. A ich závery potvrdzujú aj lekári -- v primeranom množstve ľudskému organizmu, a špeciálne ženám, prospieva.

Nápoj, peeling alebo zábal?
Káva plná minerálov, vitamínov a antioxidantov môže poslúžiť ako prostriedok na skrášlenie. Kávový peeling sa postará o to, aby zväčšené póry boli do hĺbky očistené a nastal proces prekrvovania kože vrátane najhlbších vrstiev. Vďaka prírodným kyselinám, ktoré obsahuje, dochádza k regenerácii unavenej pokožky, dôkladnému prekrveniu a zlepšeniu jej metabolizmu. Ženám, ktoré trápi celulitída, určite prospeje kávový zábal.
Antioxidanty obsiahnuté v káve chránia bunky ľudského tela pred voľnými radikálmi a zabraňujú tak predčasnému starnutiu a oslabeniu nervového a imunitného systému. Pritom je dokázané, že má výrazne vyššie celkové antioxidačné účinky ako kakao, zelený, čierny a ovocný čaj, kola či ovocné džúsy.

Mletá alebo instantná?
Štatistika hovorí, že káva je favoritom medzi nápojmi. Aj preto sa každoročne uskutočňujú v mnohých krajinách Dni kávy, na Slovensku potrvajú do soboty 3. apríla. Pozitívne účinky pritom má nielen klasická mletá káva, ale aj instantná. Tá sa vyrába z mletej a získava si čoraz viac priaznivcov. Viac ako polovica oslovených Sloveniek (55 percent) preferuje instantnú kávu pred mletou.
Z výskumov spoločnosti Nestlé ďalej vyplynulo, že Slovenky na rozdiel od Češiek uprednostňujú čiernu kávu bez mlieka. Mlieko si do instantnej kávy pridáva len 45 percent Sloveniek. V prípade mletej kávy je to ešte menej -- 37 percent. Naopak, naše západné susedky milujú bielu kávu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 19:38