StoryEditor

Slnko: dobrý sluha, no zlý pán

26.07.2002, 00:00

Slnko je spolu s vodou a kyslíkom nevyhnutnosťou pre život na Zemi. U človeka nevplýva len na pokožku, ale na celý organizmus. Posilňuje imunitný, kardiovaskulárny a hormonálny systém a pozitívne ovplyvňuje psychiku. Zvykne sa hovoriť, že kam nechodí slnko, tam chodí lekár... Podľa mnohých výskumov môže slnko veľmi škodiť, a podľa iných sú príčinami rakoviny kože úplne iné činitele ako slnko. Užívať si ho teda alebo nie?
Odpoveď je zdanlivo jednoduchá -- všetko s mierou. Časopis Zdravá výživa (www.livingnutrition.com) nedávno publikoval zaujímavú štúdiu o vplyve slnka na ľudský organizmus. Z neho na základe citátov lekárov a výskumníkov z rôznych kútov sveta vyplynulo, že slniť sa je zdravé a namiesto toho, aby slnečné lúče rakovinu spôsobovali ju dokážu liečiť.
Samotný autor dr. Bernard Zovluck (67) tvrdí, že sa takmer každé popoludnie už 45 rokov nahý niekoľko hodín slní a napriek tomu netrpí ani rakovinou, ani nadmernými vráskami či vysúšaním pokožky. Naznačuje, že pôvodcom rakoviny nie je slnko, ale zlá životospráva. Slnko lieči aj chorých na rakovinu tým, že dodáva telu vitalitu a zvyšuje hladinu kyslíka v tkanivách.
Podľa dr. Michela Graya rakovinu nespôsobuje opaľovanie samotné, ale chronické spaľovanie pokožky slnkom, pri ktorom sa k slovu dostávajú voľné radikály. Ak jeme varenú stravu, slnečné žiarenie môže zmeniť voľné radikály, tuky a cholesterol živočíšneho pôvodu a narušiť činnosť antioxydantov v pokožke na rakovinotvornú substanciu. Varením sa totiž ničia najdôležitejšie antioxidačné vitamíny C a E. Okrem toho opaľovacie krémy a mlieka sú tiež zdrojom voľných radikálov, ktoré spôsobujú rakovinu. Výhrady voči opaľovacím prostriedkom, ktoré by mali telo chrániť, majú aj v Epidemiologickom ústave v Kalifornii na základe výskumu, ktorý robili už v roku 1993.
Do skupiny ľudí náchylných trpieť na rakovinu kože podľa Graya patria aj fajčiari tabakových výrobkov a marihuany i milovníci čaju a kávy, ktorí to preháňajú s nápojmi obsahujúcimi toxické kofeíny a kyselinu trieslovú.

Slnko lieči rakovinu
Myslí si to dr. Frank Apperly. "Môžme zredukovať počet úmrtí na rakovinu čiastočným alebo úplným navodením imunity vystavovaním vhodných oblastí pokožky tela slnečnému žiareniu," uvádza sa v jeho článku. Z tejto oblasti sú už reálne skúsenosti. Dr. Harland G. Call trpel rakovinou kože, ktorú mu nezávisle od seba diagnostikovali dvaja lekári. Jeden z nich, chirurg, odporúčal chirurgický zákrok. Namiesto toho Call začal aplikovať na postihnuté miesto slnečné kúpele. Onedlho rakovina kože zmizla. Potvrdil zo aj chirurg, ktorý navrhoval zákrok.
Iný muž trpel neustále sa opakujúcou rakovinou kože. Jeho lekár navrhol chirurgické riešenie, no pacient to odmietol. Poslúchol však radu dr. Johna Otta, aby sa opaľoval bez svojich okuliarov a za päť mesiacov jeho vracajúca sa rakovina definitívne ustúpila.
Podobný výskum pod vedením A. P. Zabalujeva robili aj v Rusku na zvieratách. Výsledok -- slnečná terapia pomohla zredukovať malígnu rakovinu o 50 percent.
Slnenie okrem iného pomáha posilňovať svaly. "Pacientov s tuberkulózou liečili slnečnými kúpeľmi a po mesiaci mali dobre vyvinuté svaly s nízkym obsahom tuku bez toho, aby robili nejaké fyzické cvičenia," píše v článku dr. Zine Kime. "Skupinový výskum vplyvov slnenia ukázal, že zdravotný stav ľudí, ktorí okrem cvičenia vystavovali svoje telá slnku, sa zlepšil takmer dvojnásobne v porovnaní s ľuďmi, ktorí sa slnku vyhýbali -- ukázali to ich elektrokardiogramy." Aj starí Rimania využívali slnko na tréning gladiátorov, pretože vedeli, že slnečné žiarenie môže pomôcť zväčšiť objem svalov aj ich silu.
Že by ľudová múdrosť v sebe ukrývala toľko pravdy?

Zásady slnečného kúpeľa
Na ľahkú váhu však netreba brať ani dôkazy, ktoré svedčia, že existuje spojenie medzi množstvom slnka, ktorému bolo vystavené naše telo a rizikom vzniku rakoviny kože. Známe sú tri formy rakoviny kože. Prvé dve sú nezhubné, pacienti môžu mať ťažkosti, ale iba zriedkavo sú následky fatálne. Taký je malígny melanín, ktorý sa častejšie ako ostatné druhy rakoviny kože objavuje v mladšom veku. Je liečiteľný, ak sa odhalí v rannom štádiu, ale ak sa rozšíri, úspešnosť liečby prudko klesá.
Nezhubné druhy rakoviny kože sa prejavujú malými, pomaly sa rozširujúcimi červenými fľakmi alebo opuchmi, ktoré, ak sa neliečia, môžu stvrdnúť, zvredovatieť a krvácať. Zhubný nádor na koži sa prejavuje vyrážkami, pehami alebo materskými znamienkami, ktoré menia tvar, hrúbku alebo farbu.
Farba pokožky je jedným z najvážnejších faktorov ovplyvňujúcich riziko rakoviny kože. Podľa väčšiny lekárov patria do rizikovej skupiny ľudia so svetlou pokožkou, červenými alebo blond vlasmi a pehami, ktorí sa ľahko spália, ale iba ťažko opália, už trpeli na rakovinu kože a tí, ktorí majú veľký počet materských znamienok.
Chrániť si oči a hlavu klobúkom so širokou strechou by malo byť samozrejmosťou. Každé prostredie odráža UV lúče v inom množstve -- voda 50 percent, piesok 20 percent, sneh 85 percent. Pri opaľovaní sa neodporúča používať parfumy ani vody po holení. Môžu spôsobovať precitlivenosť na slnečné lúče. Preto je vhodné vyhýbať sa parfumovaným krémom na opaľovanie.
Je rozdiel medzi americkým a európskym systémom označovania ochranných faktorov. Platí, že americké čísla sú dvojnásobkom európskych. Teda v americkom systéme je ochranný faktor 8 ekvivalentom faktoru 4 v Európe. Pri nákupe sa treba vždy uistiť, ktorý systém označenia je na výrobku použitý. Východiskovým bodom pre európsky systém je časový úsek, ktorý môže Severoeurópan stráviť na slnku bez toho, aby mu sčervenala pokožka, čo je za normálnych okolností dvadsať minút na začiatku sezóny slnenia. Takže ak má opaľovací prípravok ochranných faktor 8, znamená to, že pokožka je pred spálením chránená 8 x 20 minút. Krémy na opaľovanie iba chránia pokožku pred spálením, ale neblokujú ultrafialové lúče, ktoré sa pokladajú na príčinu rakoviny.
Pri slnení by sme mali v prvom rade počúvať naše telo. Ak by mu slnečné žiarenie škodilo, začne sa cítiť nepríjemne a nepohodlne. To je signál ,aby sme radšej vyhľadali tieň, a tým predišli prípadným negatívnym následkom. Veľmi riskuje ten, kto sa okrem dvoch týždňov dovolenky pri mori slnku radšej vyhýba.
Aj potrava je pre telo dôležitá, ale prejedanie sa spôsobuje obezitu. V prenesenom význame platí to isté aj o slnku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:00