StoryEditor

Zdravotné za živnostníčky platí štát, len ak nezarábajú

14.07.2010, 00:00

Mnohé budúce mamičky nemajú povinnosti len voči Sociálnej poisťovni, ale aj voči zdravotnej. Najmä živnostníčky a podnikateľky musia poberanie materského či rodičovského príspevku svojej poisťovni oznámiť. Za zamestnané ženy to urobí zamestnávateľ.

Pozor na príjem popri materskej
Ženy, ktoré sú samostatne zárobkovo činné osoby, musia poberanie materského či rodičovského príspevku oznámiť poisťovni písomne. V prípade, že živnosť počas poberania materského a rodičovského príspevku žena preruší, túto skutočnosť musí oznámiť do ôsmych dní zdravotnej poisťovni," hovorí špecialistka pre externú a internú komunikáciu poisťovne Dôvera Radoslava Miklášová. To isté však platí aj vtedy, ak svoju činnosť nepreruší a podniká popri materskej. "Živnostníčka, ktorá je súčasne poberateľkou materského alebo rodičovského príspevku, musí túto skutočnosť tiež oznámiť zdravotnej poisťovni do ôsmych dní," dodáva Miklášová.

Za živnostníčky na materskej a rodičovskej dovolenke potom platí zdravotné poistenie štát. Avšak ak má popritom nejaký príjem zo živnosti, sú tu obmedzenia. "Ak je poistenka súčasne aj samostatne zárobkovo činná osoba, štát za ňu platí poistné v prípade, ak jej príjem pripadajúci na obdobie vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti nepresahuje úhrn minimálnych základov," hovorí Miklášová. V takomto prípade treba dať pozor na to, či (ne)musíte platiť mesačné preddavky.

Pri poberaní materského a súčasne príjmu z podnikania nižšieho ako úhrn minimálnych základov preddavky nemusíte platiť. Pri poberaní rodičovského príspevku -- teda po skončení materského, alebo vtedy, ak živnostníčkam nárok na materské nevznikne (majú aj nejaký príjem), musia mesačne platiť preddavky. "Počas poberania rodičovského príspevku si osoba uhrádza preddavky na poistné -- ak jej vyšiel preddavok z ročného zúčtovania vyšší ako tri eurá a je povinná podať ročné zúčtovanie. Ak jej v ročnom zúčtovaní vyjde príjem, ktorý je nižší ako úhrn minimálnych základov, je považovaná za poistenkyňu štátu a vzniknutý preplatok jej bude vrátený," spresňuje Miklášová.

Zamestnávateľ to zariadi
Jednoduchšie to majú ženy nastupujúce na materskú dovolenku z pozície zamestnankyne. Skutočnosť, že zamestnaná žena nastupuje na materskú dovolenku, za ňu oznamuje zamestnávateľ. Podobné kroky ako pri odchode na materskú či rodičovskú dovolenku treba voči zdravotnej poisťovni urobiť aj pri návrate do zamestnania či podnikania. Za zamestnankyne oznámi zamestnávateľ, že sa žena vracia do pracovného pomeru a začína platiť poistné. "Ak si obnoví živnosť, je potrebné, aby do ôsmych dní oznámila zmenu platiteľa a začala si platiť preddavky na poistné ako SZČO," dopĺňa Miklášová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 23:15