StoryEditor

Austrálsky dolár na šesťročných maximách

24.10.2003, 00:00

Austrálskemu doláru sa tento týždeň po takmer šiestich rokoch podarilo prelomiť hranicu 0,70 USD/AUD, keď Canberra oznámila plán dohody o voľnom obchode s Čínou. Môže to výrazne podporiť export do tohto momentálne tretieho najväčšieho exportného teritória Austrálie. Austrálsky dolár je pritom tohto roku menou, ktorá si oproti doláru pripísala najväčšie zisky. Ako informovala vláda, rámcový program smerujúci k uzavretiu obchodného paktu, o ktorom rokovali predstavitelia ministerstva obchodu Austrálie v Pekingu, by mal byť známy už dnes.
V dlhodobom horizonte by dohoda bola pozitívna predovšetkým pre Austráliu, ktorá by získala lacný prístup na rýchlo sa rozvíjajúci trh s vyše 1 miliardou spotrebiteľov. Informácia, ktorá sa objavila v stredu, vytlačila dolár nad hranicu 0,70 USD/AUD prvýkrát od novembra 1997. Tohto roku si austrálska mena pripísala až 25 % a z 59 mien, ktoré monitoruje terminál Bloomberg, dosiahla najvyšší zisk. Obchod medzi Austráliou a rozvíjajúcou sa Čínou sa za posledných 6 rokov viac než strojnásobil. Z dohody by však mohli ďalšie výhody čerpať predovšetkým dodávatelia surovín, ako BHP Billinton Ltd., najväčšia ťažobná spoločnosť na svete. BHP v auguste informovala, že jej zisk v štvrtom účtovnom kvartáli narástol 6-násobne, keď stúpol dopyt Číny po železnej rude a medi. Na ilustráciu, podľa tento mesiac zverejnenej štúdie lisabonskej spoločnosti International Copper Study Group, dopyt po medi v Číne, ktorá vlani vystriedala USA na prvom mieste v spotrebe kovov, za posledný rok do júla stúpol o 16 %.
Austrálsky dolár rástol v šiestich z posledných siedmich týždňov. Okrem poslednej vzpruhy -- plánovanej dohode o voľnom obchode s Čínou -- ho podporili makroekonomické čísla. Podľa v stredu zverejneného prieskumu podnikateľská dôvera v Austrálii v treťom kvartáli dosiahla 16-mesačné maximum. Iný prieskum ukázal, že spotrebiteľská dôvera je najvyššia za posledných 9 rokov, o čo sa postarali rast cien akcií, ale najmä zníženie nezamestnanosti, ktoré zvýšili príjmy rodinného rozpočtu. Ponuka peňazí sa tento rok postarala o takmer 20-percentný nárast cien bytov. Aj na tomto základe (prehriatom trhu nehnuteľností) investori začali nakupovať austrálsku menu v nádeji, že centrálna banka ešte v tomto roku pristúpi k zvýšeniu kľúčových úrokových sadzieb. Navyše, o posilnenie meny sa výdatne postaral úrokový diferenciál medzi americkou menou a austrálskym dolárom. S austrálskou úrokovou sadzbou na úrovni 4,75 % sa nehýbalo už takmer 16 mesiacov. Úrokový diferenciál 3,75 % preto výrazne zatraktívňuje aktíva denominované v austrálskej mene.
Podľa prieskumu agentúry Bloomberg News len 5 z 23 ekonómov predpokladá zvýšenie sadzieb do decembra. Na začiatku októbra však takúto prognózu neurobil ani jeden z nich.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 02:50