StoryEditor

Nesú zodpovednosť za fungovanie firmy

17.11.2009, 23:00

Aby mohol podnik ponúkať svoje produkty, musí bezchybne fungovať. A to nielen z personálnej, marketingovej či obchodnej stránky. Dôležitou súčasťou je kvalitné a bezproblémové technické zabezpečenie. Vo výrobných spoločnostiach rovnako, ako pri distribučných spoločnostiach.

Technickí riaditelia majú na starosti celé tímy, plné odborne vyškolených ľudí, ktorí zabezpečujú fungovanie a kontrolu výrobných zariadení a prevádzkových sietí. Odborníci pracujúci pod ich taktovkou, rýchlo odstraňujú vzniknuté problémy, vykonávajú prehliadky, aby zabránili vzniku nových.

Vôbec neprekvapuje, že väčšina týchto manažérov má technické vzdelanie a v svojich odvetviach sa pohybujú roky. Mnohí z nich dokonca pracujú v tej istej spoločnosti od začiatku svojej kariéry. V každom prípade musia mať o svojej spoločnosti a jej fungovaní dokonalý prehľad, musia poznať nadväznosti jednotlivých technologických postupov, vedieť, kde sú slabiny a ktoré miesta sú citlivé na zásahy.

Zároveň sledujú svetové trendy a technický vývoj, stoja pri modernizácii svojich spoločností a navrhujú vedeniu správne a efektívne riešenia. Žiadna firma si nemôže dovoliť zaspať vo vývoji v časoch liberalizácie trhu s energetikou, keď si každý zákazník môže vyberať tie najlepšie služby.

Dlhodobé skúsenosti
Od roku 2004 je riaditeľom Technického kompetenčného centra spoločnosti Eustream Vladimír Potočný. Zodpovedá napríklad za technické know-how, prípravu metodík a návodov pre technické udržiavanie a obnovu. Tiež predkladá návrhy technických riešení na zvýšenie bezpečnosti. Má viac ako 25-ročnú prax v riadení prevádzky a údržby technológie kompresorových staníc a potrubných systémov.

Ronald Kováčik je technickým riaditeľom spoločnosti SES Tlmače a zároveň je vedúcim oddelenia Inžinierov projektov. Do jeho kompetencie patrí technické a odborné zabezpečenie prípravy a realizácie obchodných prípadov spoločnosti. A rovnako aj zabezpečenie rozvoja, motivácie a výkonu zamestnancov v rámci svojho úseku.

Martin Bartošovič je riaditeľom divízie pre korporátne záležitosti v SPP. Zodpovedá za tvorbu stratégie a korporátny rozvoj, centralizovaný nákup, právne služby a komunikáciu. "Ako poradca som pracoval pre spoločnosť Nafta. Počas pôsobenia na projekte ma oslovili zástupcovia SPP s pracovnou ponukou, ktorú som prijal. Baví ma rôznorodosť mojej práce, od internej komunikácie až po rozvojové projekty v oblasti obnoviteľných zdrojov,“ hovorí.

Riaditeľom sekcie riadenia aktív SPP Distribúcia je Rastislav Lauko od apríla tohto roku. Zodpovedá napríklad za stratégiu rozvoja siete a prevádzku siete. "Verím v nachádzanie riešení, ktoré budú v rovnováhe s očakávaniami zákazníkov, zamestnancov, regulačných orgánov a akcionárov vo vzťahu k spoľahlivej a bezpečnej prevádzke distribučnej siete a očakávanej výkonnosti spoločnosti.“

Nesú zodpovednosť
Dušan Majer je od októbra 2006 poverený riadením sekcie Prevádzky a údržby DS v Stredoslovenskej energetike. "Moju súčasnú pozíciu považujem za veľmi náročnú a zložitú, lebo práve táto sekcia nesie jednu z hlavných zodpovedností za prevádzky - schopnosť zariadení a stabilnú dodávku elektrickej energie našim odberateľom. Je to práca, ktorá dennodenne prináša nové výzvy a skúsenosti.“

Marián Mešter nastúpil na na pozíciu vedúceho úseku Prevádzka sietí v januári tohto roku. "Práca v takejto pozícii prináša vysoké pracovné nasadenie, každodennú potrebu riešenia odborných problémov, ale je to predovšetkým práca s ľuďmi. A tento typ skúseností je to najvzácnejšie, čo môže manažér získať.“

Nabudúce: Najmladší manažéri

EUSTREAM
Vladimír Potočný
riaditeľ Technického Kompetenčného Centra

Vysokoškolské štúdium absolvoval na Strojníckej fakulte Vysokej školy technickej v Košiciach v roku 1982. Neskôr pokračoval na STU v Bratislave (plynárenstvo) a na TU v Žiline (priemyselné inžinierstvo a logistika). Jeho profesionálna kariéra je od začiatku spojená s plynárenstvom, má viac ako 25-ročnú prax v riadení prevádzky a údržby technológie kompresorových staníc a potrubných systémov. Od roku 2004 je riaditeľom Technického Kompetenčného Centra spoločnosti Eustream a je zodpovedný za technické know-how, prípravu metodík a návodov na technické udržiavanie a obnovu, predkladanie návrhov technických riešení na zvýšenie bezpečnosti, spoľahlivosti a efektívnosti prevádzky a údržby prepravnej siete, za riadenie kvality a dokumentácie spoločnosti, za riadenie činností v oblasti BOZP, PO a environmentu. Hovorí po anglicky, rusky, maďarsky.

SES Tlmače
Roland Kováčik
technický riaditeľ

Absolvoval Strojnícku fakultu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, odbor tepelné a jadrové stroje a zariadenia. V roku 1991 nastúpil do SES na oddelenie konštrukcie. Ďalšou zastávkou bolo oddelenie projekcie, kde pracoval ako projektant kotlov a kotolní. Svoje vzdelanie využil na oddelení tepelných výpočtov a ponúk pri návrhoch, výpočtoch a spracovaní materiálových špecifikácií parných kotlov. Praktické skúsenosti získané na spomenutých oddeleniach ocenil vo funkcii hlavného inžiniera projektu, kde najskôr koordinoval práce spojené s realizáciou pridelených projektov vo firme a neskôr ako technický dozor na stavbách. V januári 2005 sa stal vedúcim oddelenia Inžinierov projektov a od júla 2008 zastáva funkciu technického riaditeľa. Do jeho kompetencie patrí technické a odborné zabezpečenie prípravy a realizácie obchodných prípadov spoločnosti. Rovnako aj zabezpečenie rozvoja, motivácie a výkonu zamestnancov v rámci svojho úseku.

SPP
Martin Bartošovič
riaditeľ divízie korporátnych záležitostí

Absolvoval Fakultu ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Počas vysokoškolského štúdia absolvoval štipendijné programy na West Virginia University v Morgantown, USA a program Nadácií A. Mellona a G. Sorosa na Inštitúte ekonomických štúdií v Nitre. Po skončení vysokej školy sa zamestnal v ING Barings, kde pôsobil ako management trainee. Následne ako account manager, keď pracoval na tvorbe produktov v oblasti korporátneho bankovníctva, financií a správy. V roku 1998 začal pracovať pre spoločnosť A.T. Kearney v Prahe ako konzultant. V jednej z najvýznamnejších globálnych poradenských spoločností sa podieľal na projektoch pre významné medzinárodné spoločnosti v oblasti financií, energetiky a dopravy. Od roka 2004 je zamestnaný v spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, kde najskôr pôsobil ako riaditeľ sekcie stratégií, korporátneho rozvoja a obstarávania a od roku 2008 je riaditeľom divízie pre korporátne záležitosti. Zo svojej pozície zodpovedá za tvorbu stratégie a korporátny rozvoj, centralizovaný nákup, právne služby a komunikáciu. Zároveň je predsedom predstavenstva spoločnosti Slovgeoterm, ktorá sa venuje rozvoju využívania geotermálnej energie na Slovensku.

DISTRIBÚCIA SPP
Rastislav Lauko
riaditeľ sekcie riadenia aktív

Štúdium financií na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave ukončil v roku 2002. Počas štúdií absolvoval stáž na Lisabonskom univerzitnom inštitúte ISCTE – IUL v Portugalsku. Bol generálnym tajomníkom slovenskej pobočky medzinárodnej mládežníckej organizácie YMCA. V roku 2005 nastúpil do SPP, a. s., kde sa špecializoval na oblasti regulácie distribučných služieb a distribučných taríf. Spolupodieľal sa na procese tzv. právneho unbundlingu SPP. Následne v spoločnosti SPP – distribúcia, riadil ekonomiku spoločnosti a vzťahy s regulačnými orgánmi. Riadil projekt, ktorý v roku 2009 viedol k reštrukturalizácii spoločnosti založenej na princípoch moderného systému riadenia aktív. Od apríla 2009 je riaditeľom sekcie riadenia aktív. Je zodpovedný za stratégiu rozvoja siete, prevádzku siete, stratégiu merania a správu údajov o sieti. „Verím v nachádzanie riešení, ktoré budú v rovnováhe s očakávaniami zákazníkov, zamestnancov, regulačných orgánov a akcionárov vo vzťahu k spoľahlivej a bezpečnej prevádzke distribučnej siete a očakávanej výkonnosti spoločnosti. Verím v možnosť neustáleho zlepšovania sa.“

SSE
Dušan Majer
riaditeľ sekcie Prevádzky a údržby DS

Inžinier s diplomom v odbore elektroenergetika začal svoju profesionálnu kariéru v SSE, ako elektromontér v Montážnom závode Banská Bystrica. Neskôr sa stal stavbyvedúcim pre výstavbu VN a NN zariadení a následne vedúcim vtedy novovytvoreného strediska montáží VVN a VN rozvodní. Po desaťročnom pôsobení na montážach a stavbách prešiel do prostredia prevádzky a údržby, stal sa vedúcim transformovne 110/22 kV Medzibrod, kde okrem bežných prevádzkových činností bola jeho hlavnou výzvou realizácia úplnej rekonštrukcie 110 kV rozvodne ako jednej z najstarších nadradených rozvodní v Stredoslovenskej energetike. V roku 2004 začal pracovať ako vedúci odboru Prevádzky a údržby staníc VVN a v októbri 2006 bol poverený riadením sekcie Prevádzky a údržby DS. „Moju súčasnú pozíciu považujem za veľmi náročnú a zložitú, lebo práve táto sekcia nesie jednu z hlavných zodpovedností za prevádzkyschopnosť zariadení a stabilnú dodávku elektrickej energie našim odberateľom. Je to práca, ktorá dennodenne prináša nové výzvy, skúsenosti a predovšetkým je to práca s ľuďmi – odborníkmi vo svojich profesiách. Mojou výzvou pre budúcnosť je skvalitňovanie a zefektívňovanie našich činností, k čomu by mal výrazne prispieť aj v súčasnosti sa rozbiehajúci projekt zmeny riadenia práce v jednotlivých oblastných centrách prevádzky a údržby distribučnej sústavy.“

VSE
Marián Mešter
vedúci úseku Prevádzka sietí

Univerzitné vzdelanie ukončil v roku 1996 na Technickej univerzite v Košiciach v odbore elektroenergetika. Po absolvovaní základnej vojenskej služby nastúpil na Katedru elektroenergetiky v Košiciach ako odborný asistent, kde pôsobil do roku 2005. V roku 2004 obhájil dizertačnú prácu a získal titul PhD. v odbore elektroenergetika. Vo Východoslovenskej energetike pôsobí od septembra 2005, najprv ako aplikačný inžinier, neskôr ako vedúci odboru Manažment sieťových dát. V tejto pozícii mal na starosti projekt implementácie geografického informačného systému a zber technických a geografických informácii o distribučnej sieti. Od januára 2009 nastúpil na pozíciu vedúceho úseku Prevádzka sietí, kde je zodpovedný za prevádzku a údržbu zariadení na napäťovej úrovni VN (22 kV) a NN (0,4 kV) a vedení VVN (110 kV). „Práca v takejto pozícii prináša vysoké pracovné nasadenie, každodennú potrebu riešenia odborných problémov, ale je to predovšetkým práca s ľuďmi. A tento typ skúseností je to najvzácnejšie, čo môže manažér získať.“

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:54