StoryEditor

Odvody z odstupného a odchodného dôchodok nezvýšia

27.10.2010, 00:00

Ak zamestnancovi zamestnávateľ vyplatí v súčasnosti pri jeho odchode do penzie odchodné alebo odstupné pri výpovedi z organizačných dôvodov, zamestnancovi sa tento príjem len zdaní. Odstupné vypláca zamestnávateľ zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru, a ak za život vystriedate viacerých zamestnávateľov, môžete ho dostať viackrát. Odchodné sa vypláca len raz, pri odchode do penzie. Z odstupného a odchodného sa od januára budú platiť zdravotné aj sociálne odvody. Tento príjem sa zamestnancovi započíta do vymeriavacieho základu na platenie odvodov. Problém však je, že na výške dávok sa tento odvod navyše neodrazí, nezapočíta sa ani do dôchodku. V zdravotnom poistení si vyššou platbou tiež nepolepšíte, systém totiž nie je zásluhový. V momente, kedy ho môžete dostať, však už máte výšku dôchodku vypočítanú, a tak je odvod z neho v podstate platbou, z ktorej sa vám už nič nevráti.
Solidarita
Podľa Andrey Devánovej z mediálneho odboru ministerstva práce je účelom zmien zjednotenie daní a odvodov a zjednodušenie daňového a odvodového systému. Aktuálna novela má byť len prvým krokom rozsiahlejšej reformy systému. "Malo by nasledovať aj systémové nastavenie výšky sadzieb na platenie poistného na sociálne poistenie, výhľadovo aj zavedenie zúčtovania v sociálnom poistení. Rovnako sa predpokladá vstup do konštrukcie výpočtu starobného dôchodku. Zavádzanie postupných zmien by malo priniesť výsledný efekt až ako konečný produkt. Preto nie je relevantné v súčasnosti odpovedať na otázku, ako sa niekomu zohľadní v dávke zaplatené poistné z odchodného, prípadne z odstupného," tvrdí Devánová. Ministerstvo chce do budúcnosti v sociálnom poistení posilňovať solidárnu zložku. Potrebuje viac peňazí, a preto rozširuje okruh platiteľov odvodov. "Plánované zavedenie minimálnej sumy starobného dôchodku do systému predpokladá zvýšenie nákladov, a preto je potrebné prehlbovanie solidarity v systéme sociálneho poistenia," dodáva.
Zaťaženie zamestnávateľa
Ako pri každom príjme zo závislej činnosti podľa paragrafu 5 zákona o dani z príjmov, aj pri odstupnom a odchodnom nesie väčšinu odvodovej záťaže zamestnávateľ. Zaplatí 35,2 percenta z tohto príjmu zamestnanca. Práve prepustený človek či čerstvý dôchodca uhradí 13,4 percenta z odstupného alebo odchodného a z príjmu, ktorý mu po zaplatení poistenia zostane, odvedie ešte 19 percent dane. Konkrétna výška odvodu bude teda závisieť od výšky odstupného či odchodného. "Samozrejme, treba vziať do úvahy stropy pre vymeriavacie základy odvodov," pripomína tajomník republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:01