StoryEditor

Niet už starodávneho života

28.08.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Londýn 26. augusta -- Sir Wilfred Thesiger, jeden z posledných veľkých dobrodruhov a objaviteľov 20. storočia, zomrel vo veku 93 rokov. Informoval o tom britský denník The Times s tým, že Thesiger skonal v nedeľu v nemocnici.
Wilfred Thesiger sa narodil 3. júna 1910 v Addis Abebe ako syn diplomata. Takmer celý svoj život prežil s obyvateľmi Afriky a Arábie, ktorých obdivoval a miloval. Ešte donedávna žil v Keni v chatrči bez elektriny a tečúcej vody s jedným zo svojich adoptívnych synov. Pre problémy so zrakom sa však musel presťahovať do Londýna.
Príroda a kultúra, ktoré nepoznačili technický pokrok, Thesigera fascinovali. Ako jeden z prvých Európanov navštívil v roku 1946 región Saudskej Arábie zvaný Prázdna štvrť. "Kto dnes hľadá život, ktorý som viedol v arabskej púšti, nenájde ho. Po mne totiž prišli inžinieri a hľadači ropy," napísal vo svojej knihe Arabian Sands. "Púšť, ktorou som cestoval, je dnes posiata stopami nákladných automobilov a odpadmi importov z Európy a Ameriky."
V 50. rokoch Thesiger precestoval iracký Kurdistan, indický Hindúkuš a pakistanský Karakoram. Osem rokov žil so šíitmi v močiaroch južného Iraku.
Za svoje výpravy dostal viaceré ceny, napríklad medailu Kráľovskej zemepisnej spoločnosti (1948) a Rád Lawrenca z Arábie Kráľovskej ázijskej spoločnosti (1955). V roku 1995 ho povýšili do rytierskeho stavu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 19:23