StoryEditor

Dočasné zažičanie zamestnancov je pohodlnejšie

20.09.2010, 00:00

Okrem Zákonníka práce či "alternatívnych" zmlúv sa čoraz viac snaží dostať do popredia aj prenajímanie zamestnancov. Zabezpečujú ho personálne agentúry. Firmy to oslobodzuje od mnohých povinností, napríklad aj od značne rozsiahlej personálnej a mzdovej agendy.

Viac výhod
Lízing zamestnancov, či inak nazývané dočasné pridelenie zamestnancov, sa najčastejšie využíva na preklenutie jednorazových, časovo obmedzených projektov. Pre firmy sa hodí na získanie pracovníkov pri návaloch práce alebo pri väčších objednávkach na limitované obdobie, keď sa im neoplatí investovať čas a peniaze do vyhľadávania a prijímania pracovníka do pracovného pomeru.

Možno ho využiť vo výrobnej sfére, ale aj v službách. "V súčasnosti dominuje najmä v oblastiach automotive, čoraz častejšie však tiež pri projektoch z oblasti administratívy, IT či účtovníctva," hovorí country manažérka personálnej spoločnosti Lugera & Maklér Monika Voláková. Firme takáto forma zamestnania ľudí prináša viaceré plusy. "Jednoznačnou výhodou dočasného pridelenia je flexibilita pre zamestnávateľa pri neočakávaných projektoch. Ďalej -- zmení sa štruktúra nákladov z fixných na osobu na náklady služby, zníži sa objem administratívy a spracovania miezd či fluktuácia," hovorí Voláková.

Minimum povinností
Hodiť sa môže napríklad aj vtedy, ak chod firmy narušia výpadky viacerých pracovníkov pri ochorení či úraze, keď sa čas práceneschopnosti nedá vopred odhadnúť. Môže ísť nielen o krátkodobé zastupovanie, ale aj o dlhodobé zapožičanie zamestnancov.

Personálna agentúra nájde pracovníka podľa požiadaviek danej firmy. Zabezpečí všetky potrebné pracovnoprávne úkony voči zamestnancovi, vypláca mu mesačnú mzdu a odvádza za zamestnanca dane a odvody do poisťovní. Firma uhradí agentúre len kompletnú faktúru. Zamestnávateľovi však určité povinnosti aj voči takýmto zamestnancom predsa len zostanú, napríklad stravné lístky či vstupné školenia.
Katarína Šimurková

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 18:24