StoryEditor

Maďari požiadajú o úver neskôr, teraz peniaze nechcú

18.06.2010, 00:00

Nová maďarská vláda chce začať rokovať s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o ďalšom úverovom programe. Avizoval to hlavný poradca premiéra Viktora Orbána György Szapáry. Podľa neho krajina v súčasnosti peniaze fakticky čerpať nehodlá.

"Dúfam, že sa dohodneme. Delegácia sem príde začiatkom júla. Budeme rokovať, aby sme mohli uzatvoriť novú dohodu," povedal Szapáry.

"Uvažujeme o prípadnom predĺžení (súčasnej dohody o poskytnutí pomoci) až do decembra, aby v programe nebola žiadna pauza. Myslíme si, že by sme ďalšiu zmluvu mohli dostať na rok 2011," dodal.

Maďarsko má v rámci súčasnej dohody o poskytnutí pomoci ešte stále možnosť čerpať finančné prostriedky. Szapáry však povedal, že to aktuálne nie je potrebné.

Krajina zatiaľ vyčerpala asi 13 miliárd eur z pomoci dohodnutej v roku 2008. Asi 1,4 miliardy eur si centrálna banka odložila do rezerv. V tomto roku si Maďari zatiaľ nepožičiavali z úveru, keďže sa môžu financovať na trhoch. Socialistická vláda stabilizovala financie pomocou výdavkových škrtov a získala späť dôveru investorov.

Rozpočtový deficit krajiny je štyri percentá hrubého domáceho produktu. Verejný dlh má 80 percent HDP, čo je najviac v strednej Európe.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 07:22