StoryEditor

Po lete nemusíte mať fľaky

24.09.2009, 00:00

V júli som bola dosť opálená a na tvári mi zostali pigmentové fľaky. Ako sa ich zbaviť? Jana L. Nitra
Tmavé pigmentové škvrny sa tvoria na miestach prístupných slnečnému žiareniu, teda na tvári, krku, niekedy na rukách alebo v dekolte vplyvom užívania hormonálnej antikoncepcie alebo počas tehotenstva účinkom vysokej hladiny ženského pohlavného hormónu estrogénu. Niekedy je na vine vplyv vonkajších látok (kozmetika, parfumy.) Podobný problém vzniká v procese tzv. photo agingu, teda pri starnutí kože spôsobenom slnečným žiarením. "Pigmentácie na tvári sú aj najčastejším problémom, s ktorým sa na nás pacienti obracajú," povedala pre HN Alexandra Novotná, riaditeľka bratislavskej kliniky Esthetic.

V liečbe sa používajú krémy s obsahom účinných bieliacich substancií, napr. hydrochinón, kyselina kojová, alebo polyhydroxykyseliny v rôznych koncentráciách buď z lekárne, alebo zarábané priamo pre potreby pacientky s vyššou koncentráciou účinných látok.

Momentálne najúčinnejším spôsobom na odstránenie škvŕn na tvári či na tele je intenzívne pulzné svetlo najnovšej generácie. Pri zákroku sa na pigmentáciu priloží kryštál, cez ktorý prechádza impulz -- svetlo presne definovanej vlnovej dĺžky, ktoré ničí pigmentové bunky.

Pulzné svetlo najnovšej generácie znamená, že je šetrnejšie voči pokožke a pôsobí presnejšie na štruktúry pigmentových buniek, ktoré likviduje, menej poškodzuje okolité tkanivá a nepáli kožu. Samotný zákrok trvá niekoľko minút, žena môže cítiť akoby štipnutie gumičkou. Pigmentácia po zákroku stmavne a po troch až štyroch týždňoch zmizne. Podľa hĺbky a intenzity pigmentácie je potrebné zákrok opakovať.

Oveľa efektívnejšie je však vzniku pigmentových škvŕn predchádzať používaním krémov s vyšším ochranným faktorom a vyhýbaním sa slnečnému žiareniu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:03