StoryEditor

Príjmy z prenájmu si rozdeľte s manželkou

23.03.2010, 23:00
Okrem príjmov zo závislej činnosti či živnosti majú mnohí aj príjmy z prenájmu nehnuteľnosti.

Keďže pri ňom platí povinná registrácia na daňovom úrade, musia sa príjmy dosiahnuté z prenájmu priznať v daňovom priznaní. Výhodou je, že u manželov sa dajú rozdeliť medzi manžela a manželku, a tak sa výška daňovej povinnosti zníži. Musí však ísť o nehnuteľnosť spadajúcu do ich bezpodielového spoluvlastníctva.

Tak príjmy, ako aj výdavky
Pri prenájme nehnuteľnosti sa daňovník takisto môže rozhodnúť, aký druh výdavkov si vyberie - paušál alebo skutočne vynaložené výdavky, teda čo sa mu viac oplatí. Vybrať si môže bez ohľadu na to, aký druh výdavkov si zvolil pri príjmoch zo živnosti či iných príjmoch uvedených v tabuľke 1 VI. oddielu daňového priznania typu B.
Určitá časť z príjmu je dokonca oslobodená od dane, a to do výšky päťnásobku životného minima, ktorý platí k 1. januáru zdaňovacieho obdobia. Na začiatku roku 2009 bolo životné minimum 178,92, príjmy z prenájmu sú tak oslobodené do výšky 894,60 eura. Ak si manželia rozdelia príjmy z prenájmu, môže si túto oslobodenú časť nárokovať každý z nich. Tým teda môžu znížiť daňovú povinnosť. V akom pomere si rozdelia príjmy, v takom si musia rozdeliť aj výdavky. Napríklad ak príjmy delia na polovicu, musia na polovicu rozdeliť aj výdavky. Ak ich rozdelia v pomere 40:60, urobia to v rovnakom pomere aj pri výdavkoch. Pomer rozdelenia príjmov a výdavkov môžu každoročne meniť.

Príklad delenia príjmov
Akú výhodu prináša delenie príjmov a výdavkov z prenájmu nehnuteľnosti medzi manželov, si ukážeme na príklade.
Manželia Nájomní majú okrem rodinného domu ešte trojizbový byt v centre mesta, ktorí prenajímajú. Príjmy z prenájmu za rok 2009 dosiahli 9 948 eur, ich výdavky na byt boli 3 240 eur. Preto sa rozhodli využiť možnosť paušálnych 40 % výdavkov, pretože sú vyššie, až 3 979,20 eura.
Pán Nájomný nie je zamestnanec, pracuje ako živnostník. Jeho príjem za minulý rok dosiahol 20 520 eur, pri ktorých si uplatnil skutočne vynaložené výdavky 10 300 eur. Pani Nájomná pracuje v štátnej správe na základe pracovnej zmluvy, má príjem len zo závislej činnosti. Majú dve školopovinné deti, daňový bonus si v priznaní uplatní pán Nájomný, má tiež životnú poistku, z ktorej si môže v rámci ostatných nezdaniteľných častí uplatniť 398,33 eura.
Príjmy z prenájmu sa rozhodli manželia rozdeliť medzi seba.

Aby pani Nájomná nemusela podávať daňové priznanie, ale požiadala len o ročné zúčtovanie svojho zamestnávateľa, uplatnila si len oslobodenú časť, teda sumu 894,60 eura.
Na pána Nájomného teda zostalo po odpočítaní tejto sumy 9 053,40 eura. Z nich si aj on môže uplatniť oslobodenú časť od dane, opäť 894,60 eura. Do príjmovej časti v tabuľke 1 v riadku 10 teda vpíše sumu 8 158,80 eura. Paušálne výdavky si môže uplatniť len z tejto časti, a to vo výške 3 263,52 eura, teda nie plnú paušálnu sumu, ale len alikvotnú čiastku. Začiarknuť treba pod tabuľkou druhú kolónku, že si pri prenájme uplatňuje paušálne výdavky.
Do tej istej tabuľky vpíše aj príjem a výdavky zo živnostenského podnikania. V priznaní si ďalej nárokuje bonus na dve deti a životnú poistku pri ostatných nezdaniteľných častiach.

Preddavky na daň neplatil žiadne. Jeho daňová povinnosť vyšla na 1 559,49 eura.
Ak by pán Nájomný príjem z prenájmu nehnuteľnosti nerozdelil medzi seba a manželku, vyšla by jeho daňová povinnosť vyššia, až na 1 674,06 eura. Dokonca v tomto prípade by jeho zdaniteľný príjem presiahol hranicu pre zachovanie základnej nezdaniteľnej časti na daňovníka, a znížil by ju z pôvodných 4 025,70 eura na 3 959,47 eura. Aj preto je výhodné, aby príjmy aj výdavky z prenájmu nehnuteľnosti delili manželia medzi seba.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:18