StoryEditor

Územný plán ukáže, či môžete stavať

02.06.2010, 00:00
Autor:
(sim)(sim)

Stavebné povolenie je základom na to, aby na pozemku mohol vyrásť nový rodinný dom. Avšak na jeho získanie treba urobiť ešte niekoľko krokov.
Predtým, ako kúpite pozemok si overte, či v danej lokalite vôbec budete môcť dom postaviť. Nahliadnutie do územného plánu mesta či obce je potrebné najmä vtedy, ak nekupujete priamo stavebnú parcelu, ale pozemok mimo zastavanej zóny. Okrem toho, že musíte v takom prípade požiadať o zmenu typu pôdy, teda vyňatie z pôdneho fondu, sa tak vyhnete nepríjemnému zisteniu, že tam nakoniec stavať nemôžete.  

Nahliadnutie do plánu nič nestojí
Každá obec či mesto má schválený územný plán mesta. "Z neho je možné presne zistiť, aké sú možnosti realizácie plánovanej stavby,“ hovorí vedúca oddelenia stavebného úradu Magistrátu mesta Košice Beáta Kanócz.Plán je uložený buď na obecnom alebo na stavebnom úrade. Vo väčších mestách ho zvyčajne nájdete u hlavného architekta mesta.

Do plánu teda nahliadnite už pred kúpou pozemku, aby ste si overili, čo samospráva s danou lokalitou zamýšľa. "Útvar architektúry a územného plánovania poskytuje konzultácie týkajúce sa územného plánu mesta a umožní nahliadnutie do tejto dokumentácie. Na základe žiadosti tiež pripraví územnoplánovaciu informáciu na stavbu,“ hovorí hovorkyňa mestského úradu Trenčín Erika Ságová. Za tieto úkony sa neplatí.

Súčasne si preverte aj možnosť napojenia na inžinierske siete - vodovod, kanalizáciu, plyn, elektrinu, telefónnu siete či káblovú televíziu. A najmä pri nových štvrtiach či "mestečkách“ zistite, ako to bude s infraštruktúrou.

Dajte si "vykolíkovať“ pozemok
Ďalším dôležitým krokom sú aj vytýčené hranice pozemku. Nespoliehajte sa len na to, že vedľa vás sú už susedné domy postavené a záhradky upravené. Trvajte na tom, aby predávajúci dal hranice pozemku vytýčiť - tak budete poznať jeho maximálne presné rozmery i tvar. "Je potrebné ich vytýčiť najmä kvôli predchádzaniu nezhôd so susedmi. Kupujúci tak má istotu, že skutočná hranica je zhodná s tým, čo je zapísané v katastri nehnuteľností,“ hovorí majiteľ spoločnosti CZIPO Vincent Dulina. Môže tak rýchlo zistiť, či si sused zväčšil svoju záhradu o meter - na váš úkor.

Vytýčenie pozemku musí urobiť odborník, teda geodet s príslušným oprávnením. Cena za to závisí najmä od veľkosti hranice a stavu mapových podkladov v danom katastrálnom území. "Za niekoľkoárový pozemok k štandardnému rodinnému domu sa náklady pohybujú v stovkách eur,“ dopĺňa Dulina. Samozrejme, že cena závisí aj od toho, či ide o pozemok v Bratislave, alebo niekde na východe Slovenska.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. september 2024 22:09