StoryEditor

Developeri potopili Bratislavský kraj

07.09.2011, 00:00
Počet dokončených bytov v Bratislavskom kraji je najhorší za posledných osem rokov. Kým v druhom štvrťroku tohto roku dokončili developeri 615 bytov, za rovnaké obdobie vlaňajška to bolo až 1 346 bytov.

„Ide o stále malý apetít developerov, keďže na trhu sa nachádzajú niektoré nepredané zle riešené novostavby,“ hovorí o jednej z príčin makroekonomický analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. Terajší výsledok je pritom v porovnaní s údajmi poskytnutými Štatistickým úradom SR najhorší od roku 2003. O nič lepšie na tom nie je ani počet začatých bytov.

Keď sa nič nestavia
Reklamné bilbordy, na ktorých sa nemenovaný developer chváli, že mu zostáva v jednom zo svojich projektov už len päť nepredaných bytov, hovorí za všetko. Ako sa zhodujú analytici, práve v slovenskej metropole stavebný boom nafúkol za posledné roky čísla začatých bytov až nereálne. „Kríza v roku 2009 pritom úplne zastavila projekty stavby nových bytov. Tie mohli byť dostavané práve v tomto roku. Keďže sa nestavali, padlo aj číslo dokončených bytov,“ konštatuje Dereník. „Nie všetky projekty dostali potrebné financie od bánk, hlavne vzhľadom na nesplnené limity predaja,“ vidí ďalšiu príčinu riaditeľka realitného portálu trh.sk Veronika Komorníková.

Hoci najviac bytov sa dokončilo v Bratislavskom kraji, v absolútnych číslach najlepšie obstála Žilina. Podľa analytikov za tým môže byť jednak oneskorenie boomu, ale aj slabšia konkurencia. V Bratislave pritom developeri pristúpili k zníženiu cien.

Ostaneme v červených číslach
Koncom vlaňajška napríklad aj spoločnosť MONO skolaudovala všetkých sedem budov v bratislavskej Rezidencii Záhorská, ktorú developuje, predané má však zatiaľ dve tretiny bytov. No hoci Ondrej Vrba za spoločnosť priznáva, že financovanie je zo strany banky prísnejšie, cíti už zlepšenie z hľadiska prístupu bánk k záujemcom o byty. „Situáciu oproti vlaňajšku vnímame veľmi dobre,“ podotýka s tým, že cenové úpravy robia individuálne. K zníženiu cien mezonetových bytov v rámci bratislavského rezidenčného projektu Rača-Vineyards pristúpila tiež Skanska SK. Ako však dodáva riaditeľka Kancelárie generálneho riaditeľa Magdaléna Dobišová, vidí už oživenie predaja. V podstate nabiehajú i ďalšie projekty, ktoré boli plánované dlhšie, ako napríklad bratislavské Bory či Slnečnice Južné mesto.

„Výstavba sa mierne naštartovala. No dopyt po nehnuteľnostiach zo strany domácností je zameraný na lacnejšie staršie byty,“ hovorí Dereník. Podľa neho tak dopredaj bytov, ale aj začatie výstavby nových zostane v červených číslach. V porovnaní štvrťrokov by však už veľmi mierny nárast byť mohol.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 00:39