StoryEditor

Bioaktívne baktérie -- základ našej imunity

05.10.2004, 00:00

Črevné baktérie, o ktorých mnohokrát ani nevieme, že ich máme, trvalo strážia naše zdravie, posilňujú našu imunitu a chránia nás pred infekciami.
Baktérie mliečneho kvasenia Lactobacillus acidophilus a ďalšie kmene baktérií pôsobia na náš organizmus probioticky, to znamená, že podporujú obrannú aktivitu črevného bakteriálneho systému a účinne zabraňujú rastu nežiaducich črevných baktérií, napr. hnačkového ochorenia alebo salmonelózu, ktoré už do organizmu prenikli.
Názov probiotiká sa používa na označenie živých mikroorganizmov, ktoré pozitívne ovplyvňujú naše zdravie. Sú to skupiny užitočných a účinných látok, ktoré regenerujú tráviaci systém a pozitívne pôsobia na organizmus. Všetky probiotiká podporujú rast a obrannú aktivitu črevnej flóry a, naopak, potláčajú rozmnožovanie týchto mikroorganizmov, ktoré majú škodlivý účinok. Na rozdiel od antibiotík s vedľajšími účinkami a rizikom zníženej účinnosti pri opakovanom užívaní, probiotiká trvalo podporujú všetky telesné mechanizmy, posilňujú celkový zdravotný stav človeka.
V jogurtoch a kyslomliečnych výrobkoch "pracujú" kultúry pozitívnych baktérií mliečneho kvasenia, napr. Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium lactis, o prítomnosti ktorých sú spotrebitelia informovaní na etiketách výrobkov. Ich skutočný obsah vo výrobkoch je však značne rozdielny, pretože nie je zakotvený v žiadnej norme. Aj keď pravidelne konzumujeme tieto výrobky, nie je celkom isté, či obohacujeme črevnú flóru týmito zdravými baktériami dostatočne. Aj keď tzv. biojogurty obsahujú síce vyšší obsah užitočných baktérií, aj toto množstvo je stále menšie než hranica účinnosti probiotických baktérií (t. j. milión baktérií v 1 grame jogurtu).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:51