StoryEditor

Bude viac možností poistiť sa dobrovoľne

05.10.2011, 00:00

Ministerstvo práce navrhuje zaviesť možnosť dobrovoľného pripoistenia na dôchodok. Malo by ísť o sadzbu 10 percent. Priplatili by si tí, ktorí chcú mať vyšší dôchodok.

Zaviesť by sa mali štyri balíčky dobrovoľného poistenia. Prvý z nich je kompletné sociálne poistenie so sadzbou 19 percent pre tých, čo nie sú povinne sociálne poistení a chceli by sa poistiť. Ďalšie bude doplnkové poistenie na zvýšenie starobného dôchodku so sadzbou 10 percent, napríklad pre zamestnanca a SZČO, ďalej nemocenské a nezamestnanecké poistenie pre SZČO so sadzbou 6 percent a poistenie pre dohodárov so sadzbou 9 percent, ktoré zahŕňa poistenie v nezamestnanosti, nemocenské a invalidné poistenie.

„Na Slovensku si ľudia budú sporiť pre budúci dôchodok, len ak budú musieť (II. pilier) alebo budú mať dostatočnú motiváciu, napríklad v podobe príspevku zamestnávateľa alebo možnosti zníženia daňového základu,“ myslí si Michal Nalevanko z firmy The Benchmark Research and Consultancy.

Radovanovi Ďuranovi z INESS sa návrh nepozdáva. „Pripoistenie by malo byť predmetom komerčných poisťovní. Štátny dôchodkový systém by nemal v tomto smere konkurovať, zvlášť v situácii, keď hospodári s obrovským deficitom a výplatu dôchodkov zabezpečuje vďaka pôžičkám – štátnemu dlhu. Pripoistenie v priebežnom systéme, ktorý bude čoskoro ešte pod väčším tlakom vplyvom prudkých negatívnych demografických zmien, sa mi nezdá dobrá stratégia,“ hovorí Ďurana.

Dá sa to už dnes
Ak si chcete zvýsiť dôchodok, pripoistiť sa môžete už dnes, avšak iba do výšky maximálneho vymeriavacieho základu. Okrem sociálnych odvodov, ktoré platíte či už ako SZČO alebo zamestnanec, si môžete platiť ešte aj dobrovoľné poistenie. V praxi budete mať vďaka tomu vyššie dávky.

Pri dobrovoľnom poistení si môžete vybrať, ktorý druh si budete platiť – dôchodkové, nemocenské alebo poistenie v nezamestnanosti.

Odvody si platíte z vymeriavacieho základu, ktorým je váš hrubý príjem. Pre každý druh sociálneho poistenia existuje maximálny vymeriavací základ. Pre dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestanosti je to 2 978 eur, pre nemocenské 1 116,75 eura.

Dobrovoľným poistením si môžete doplatiť odvody do takej výšky, akoby ste ich platili z maximálneho vymeriavacieho základu. Napríklad ak živnostníčka pani Jana zarába 900 eur mesačne, môže si dobrovoľne doplatiť odvody z vymeriavacieho základu 2 078 eur. Spolu totiž zaplatí odvody z maximálneho vymeriavacieho základu pre dôchodkové (24 percent) a nezamestnanecké (2 percentá) poistenie 2978 eur. Na nemocenskom poistení si doplatí odvody (4,4 percenta) z vymeriavacieho základu 216,75 eura.

Čo sa oplatí
Prečo by si pani Jana mala pri nízkom zárobku platiť dobrovoľne také vysoké odvody? Nielenže bude na rozdiel od iných živnostníkov poistená aj v nezamestnanosti, ale v prípade potreby dostane vyššie dávky. Pokiaľ ide o dôchodky, Jana by si musela platiť vyššie odvody celé roky, aby sa jej to oplatilo, lebo výška dôchodku sa posudzuje podľa veľmi dlhého obdobia platenia odvodov.

Iný prípad je to však pri nemocenskom a nezamestnaneckom poistení. Tam rozhodujú podstate kratšie doby poistenia. Napríklad ak by si Jana celý minulý rok platila nemocenské poistenie z maximálneho vymeriavacieho základu a išla by na materskú, dostala by najvyššiu možnú materskú – až 670 eur mesačne. Pritom by na odvodoch vôbec nepriplácala veľa, iba necelých 10 eur mesačne.

Pri poistení v nezamestnanosti by mala tiež maximálnu podoporu, no na odvodoch by zaplatila dosť veľa peňazí. Nemusela by si však platiť maximum alebo by si poistenie v nezamestnanosti nemusela platiť vôbec, ak by jej stačilo len dôchodkové a nemocenské poistenie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:48