StoryEditor

Pozor, sledujte aj ďalšie zmeny

26.10.2011, 00:00



1. Bezpečná vzdialenosť
Doteraz v zákone nebola definovaná bezpečná vzdialenosť od vpredu idúceho vozidla, pri ktorej by ste takmer s určitosťou zastavili svoje vozidlo v prípade dopravnej kolízie. Na diaľniciach a rýchlostných cestách v súčasnosti pomáha určovať minimálny rozstup vozidiel namaľované označenie (v tvare obráteného písmena V).

Od novembra budú musieť vodiči dodržiavať bezpečnú vzdialenosť viazanú na časť. Teda na takú, ktorú vozidlo prejde za 2 sekundy a niektoré vozidlá za 3 sekundy. Znamená to, že budete musieť udržať odstup od vozidla, ktoré ide pred vami v dĺžke, ktorú prejdete za 2 sekundy. Nákladné autá a autobusy (kategórie vozidiel M3, N2 a N3) majú o sekundu viac. Napríklad pri 100-kilometrovej rýchlosti by tak mal vodič osobného auta dodržať vzdialenosť 55 metrov, šoféri nákladniakov až 83 metrov. S pribúdajúcou rýchlosťou sa vzdialenosť medzi vozidlami automaticky zväčšuje.

Podľa ministerstva vnútra sa bezpečný odstup medzi vozidlami v závislosti od času uplatňuje takmer vo všetkých európskych krajinách. Nastavenie pevnej vzdialenosti medzi vozidlami považuje za technicky nesprávne, lebo sa mení v závislosti od rýchlosti.

Polícia tvrdí, že vodiči pri bežnej jazde nemajú možnosť zmerať vzdialenosť, ale odhadnúť čas, za ktorý prekonalo ich vozidlo vzdialenosť od vozidla jazdiaceho pred ním. "Sekundová hranica vyplýva zo znaleckých expertíz, podľa ktorých sú dve alebo tri sekundy minimálnym časom na to, aby vodič dokázal včas zareagovať," obhajuje nový spôsob merania bezpečnej vzdialenosti Natália Hattalová z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Podľa nej, polícia bude vykonávať adekvátne kontroly, pričom sa zameria predovšetkým na rizikové úseky ciest.
2. Prednosť v jazde
Doteraz platí, že vodič, ktorý vychádza z vedľajšej ulice, nesmie ohroziť a obmedziť vodičov, ktorí idú po hlavnej ceste. Ak by ste sa chceli zaradiť medzi dve vozidlá idúce po hlavnej ceste, pričom vozidlo, pred ktoré ste vošli, muselo zmeniť rýchlosť jazdy, porušili ste pravidlo prednosti v jazde.

Toto ustanovenie zákona o cestnej premávke je však podľa polície v rozpore nielen princípmi bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, ale dokonca v rozpore s medzinárodnými predpismi. Preto sa pravidlo prednosti od novembra výrazne mení.

Ak budete chcieť odbočovať s vozidlom z vedľajšej cesty na hlavnú cestu, po novom budete môcť obmedziť vozidlá idúce po hlavnej. Podmienkou je, že ich nesmiete svojím počínaním donútiť, aby náhle zmenili smer či rýchlosť jazdy.

Podľa rezortu vnútra ako autora novely sa efekt tohto opatrenia prejaví napríklad pri uvoľnení prejazdnosti vozidiel počas dopravných zápch. Toto opatrenie vítajú aj dopravní analytici, ale druhým dychom hneď dodávajú, že spočiatku to bude mať za následok veľa dopravných nehôd a kolízií.
3. Evidencia áut
Chcete prihlásiť auto, ktoré ste kúpili priamo od výrobcu? S novým autom už od novembra nebudete musieť prísť na dopravný inšpektorát. Povinnosť pristaviť vždy vozidlo pri zápise dosiaľ neevidovaného vozidla len preto, aby na inšpektoráte porovnali údaje na vozidle s údajmi v dokladoch, bola vypustená.

Rezort vnútra tvrdí, že pri narastajúcich počtoch novoevidovaných vozidiel nie je žiaduce ich všetky fyzicky prepravovať na dopravné inšpektoráty len preto, aby sa zhoda údajov fyzicky odkontrolovala. Za správnosť týchto údajov už zodpovedá a bude zodpovedať výrobca vozidla alebo jeho zástupca (importér), ktorý zabezpečuje konečný predaj vozidiel zákazníkom. Novelizácia sa vzťahuje na nové vozidlá, ktoré neboli individuálne dovezené, a kde zhodu VIN-čísla garantuje výrobca alebo zástupca výrobcu, ktorý k vozidlu vystavuje doklady.

Čo sa týka vyraďovania vozidiel z evidencie, nič sa nemení. Pozmeňovací návrh, vďaka ktorému by bolo možné vyradiť staršie motorové vozidlo na základe čestného vyhlásenia o zošrotovaní, nenašiel pochopenie u prezidenta republiky. To znamená, že ak chcete odhlásiť staršie a nepojazdné vozidlo, musíte dokladovať nielen jeho vlastníctvo, ale aj priniesť doklad o jeho zošrotovaní. Problém tak budú mať naďalej majitelia áut, ktorí nevedia preukázať ich likvidáciu. Tá v minulosti nebola podmienkou na odhlásenie, stačilo len priniesť evidenčné tabuľky (ŠPZ-tky) a doklady o vozidle.
4. Auto v zime
V zimnom období pribudne vodičom nová zákonná povinnosť, kvôli ktorej si budú musieť možno aj privstať. Ak sa vplyvom počasia vytvorí na vozidle vrstva ľadu alebo snehovej prikrývky, zákon ich už prikazuje odstrániť. To preto, aby sa nemohli počas jazdy z auta samovoľne naraz uvoľniť, alebo postupne zosúvať. Dôvodom je fakt, že takáto zimná snehová a ľadová "paráda" neraz spôsobila dopravnú nehodu či zranenie.

Rovnako by ste mali odstrániť celú vrstvu ľadu na všetkých sklách, osobitne na čelnom i zadnom skle. Niekoľkocentimetrovým vrstvám zimnej prikrývky na strechách áut a malým priezorom s minimálnym výhľadom je tak koniec. Za porušenie povinnosti hrozí previnilcom pokuta 60 eur v blokovom konaní a 100 eur v správnom konaní.

Nižšie sankcie za rýchlosť
Novela zákona o cestnej premávke zavádza nižšie tresty za prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti. Porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom už nebude každé prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti, ale len prekročenie rýchlosti v obci o 20 km/h a viac a mimo obce o viac ako 30 km/h.

To znamená, že ak v obci budete jazdiť rýchlosťou od 50 do 70 km/h a mimo obce od 90 do 120 km/h, polícia nebude tento priestupok klasifikovať ako závažný. Zostane klasickým bežným priestupkom. Z toho vyplýva, že pokuty budú nižšie. Zaplatíte pokutu od 60 do 150 eur a v rámci konania na dopravnom inšpektoráte najviac 300 eur.
Cieľom tohto opatrenia je podľa ministerstva vnútra lepšie rozlíšiť vážne prekročenie rýchlosti od tých menej vážnych prípadov, aby sa postihovali naozaj agresívni vodiči. Priestupky tzv. cestných pirátov sa tak už nebudú riešiť v blokovom konaní, v rámci ktorého sa riešia všetky priestupky prekročenia rýchlosti. Piráti využívali to, že v bločkoch dostali nižšiu pokutu a ani im nehrozil zákaz činnosti. To sa však od novembra zmení.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 03:14