StoryEditor

Slovensko zoberie Česku LCD divíziu

07.12.2011, 23:00

Trenčiansky výrobca LCD panelov AU Optronics rieši problém s objednávkami organizačnými zmenami. Taiwanská spoločnosť sa rozhodla do Trenčína stiahnuť výrobu z druhého európskeho závodu. „Pre lepšiu koordináciu a lepšiu obsluhu zákazníkov AU Optronics Slovakia, bude LCD servisné centrum v Brne premiestnené,“ povedala pre HN Katie Chen z komunikačného oddelenia AU Optronics Corporation.

Záchrana stimulov
Nedostatok objednávok, prepúšťanie časti agentúrnych zamestnancov aj odstávky výroby. Tak vyzeral rozbeh trenčianskeho závodu AU Optronics na Slovensku. Investícia za 193 miliónov eur dopláca na krízu v elektrotechnickom priemysle. Aj preto sa taiwanské vedenie rozhodlo zasiahnuť a presunúť časť výroby z Brna do Trenčína. Konkrétne chce z Česka na Slovensko premiestniť servisné centrum.

Spoločnosť nechcela konkretizovať, koľko miest tým na Slovensku pribudne. Podľa informácií HN však tamojšia LCD divízia zamestnávala okolo 150 ľudí a podobný počet by spoločnosť mala pribrať v najbližších mesiacoch aj na Slovensku, čo potvrdili aj Taiwančania „AU Optronics Slovakia privíta všetkých kvalifikovaných uchádzačov, ktorí budú mať záujem o prácu na ponúkaných pozíciách,“ konštatovala Chen.

Boj o stimuly
Podľa analytikov nie je takéto sťahovanie medzi krajinami nezvyčajné. „Je to bežné aj v iných odvetviach. Presúva sa výroba tam, kde je efektívnejšia, a zvyšuje sa koncentrácia podobných druhov výrob,“ vysvetľuje Luboš Vančo, managing partner KPMG Slovensko. Za pravdu mu dávajú aj podobné presuny.

Slovenský závod však mohol prihliadať aj na štátne stimuly. Pri jeho príchode na Slovensko mu totiž vláda sľúbila dotácie vo výške 38 miliónov. Na to, aby ich dostal, musí plniť aj dohodnuté kritériá zamestnanosti. Podľa Vanča firma mala pri schvaľovaní presunu vypracovanú detailnú nákladovú analýzu a zvážila všetky za a proti.

Podľa Ľuboša Vanča z KPMG má Slovensko oproti Česku niekoľko výhod. „Lacnejšia pracovná sila, ale aj euro. Aj keď sa to nemusí v súčasnosti páčiť, euro je stabilizujúci prvok v našej ekonomike,“ zamýšľa sa analytik.

AU Optronics však z Česka neodchádza. Firma vlani u susedov rozbehla projekt výroby solárnych panelov. Práve na ne by sa mala sústrediť pobočka v Brne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 05:00