StoryEditor

Ceny stavebnín zamieria nahor

08.12.2011, 23:00
Predajcov stavebnín a stavebných materiálov čaká zlomový rok. Ak nezdražia, tak sa zlomia.

„V nasledujúcom období očakávam výraznejší nárast cien v celom segmente,“ predpokladá Miroslav Jaška, generálny manažér spoločnosti Mapei, venujúcej sa stavebnej chémii. „Zvyšovanie cien sa predpokladá a očakáva už v budúcom roku,“ potvrdzuje jeho slová Igor Lupták zo Slovenskej obchodnej aliancie stavebnín. Otázne zostáva, či to podvyživený stavebný sektor unesie.

Kto nezdražil, zdraží
Kým v minulom roku ceny stavebnín pri zemi držalo zamrznuté stavebníctvo, prvé „lastovičky“ zdražovania zasiahli slovenský trh už tento rok. „V snahe zachovať životaschopnosť firmy sme museli pristúpiť k cenovým úpravám,“ konštatuje napríklad Radek Slabák, riaditeľ spoločnosti Deceuninck, vyrábajúcej plastové okná a stavebné profily.

Zdražovanie materiálov a výrobkov nadviazaných na stavebníctvo je citeľné už od leta tohto roka. „Napríklad ceny výrobkov z asfaltov sa rádovo zvýšili o 15 percent,“ konštatuje napríklad Miroslav Petrech, obchodný riaditeľ Icopal, spoločnosti venujúcej sa výrobe izolačných materiálov. „Museli sme pristúpiť len k miernemu zdraženiu,“ konštatuje napríklad Miroslav Jaška.

No čom sa všetci zhodujú, je, že kým v minulom roku to vyzeralo zle, budúcnosť zrejme nebude o nič ružovšia. „Nadchádzajúci rok bude ešte ťažší ako rok 2011,“ lakonicky dodáva Miroslav Petrech.

Rozhodne sila eura
Zdražovanie v čase, keď je stavebníctvo na pokraji klinickej smrti, je podľa odborníkov z brandže aktom posledného zúfalstva. Napriek tomu, podľa stavebných firiem iná cesta už nie je. „Ceny vstupov rástli natoľko, že už nebolo možné pokrývať rozdiel úsporami v iných nákladoch,“ vysvetľuje príčiny Radek Slabák.

Práve rastúcimi cenami komodít výrobcovia svoje doterajšie i budúce zdražovanie zdôvodňujú. „Rovnako rastú náklady na dopravu,“ dopĺňa Miroslav Jaška.

Celková miera zdražovania sa ešte len ukáže a rozhodovať sa nebude len na Slovensku. „Predajná cena výrobkov koncovým zákazníkom bude ovplyvnená aj vývojom mien v okolitých krajinách. Hlavne Maďarska a Poľska,“ vyhlasuje Igor Lupták. Prípadné prepady týchto kurzov by sa stali pre domácich výrobcov i predajcov ranou z milosti.

Boj o rodinné domy
Trh so stavebninami momentálne prežíva predovšetkým na rodinných domoch či rekonštrukciách. Teda v oblasti, ktoré v zlatej ére slovenského stavebníctva boli za okrajom záujmu. „Firmy, ktoré sa podieľali na veľkých stavbách, sa výpadky snažia kompenzovať pomocou stavieb rodinných domov,“ potvrdzuje trend Peter Wolf, riaditeľ spoločnosti Vailant Group Slovakia venujúcej sa vykurovacej technike.

Nič nenasvedčuje tomu, že by sa konkurenčný boj mal presunúť inam. Záplava veľkých developerských projektov sa totiž predbežne nechystá. Napriek tomu ani rodinné domy veľký potenciál pre stavebníkov nepredstavujú. „Nedokážu vyrovnať straty, ktoré vznikajú z nedostatku nových investícií,“ uzatvára Miroslav Petrech.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:16