StoryEditor

Malým firmám postráži ceny štát

Ceny plynu a elektriny určí pre firmy s nízkou spotrebou štát. Energie im tak môžu od januára 2013 zlacnieť.

„Asi o šesť až sedem percent zdražela po skončení regulácie cien energií cena elektriky vo firme Actoris system,“ povedal nám jej konateľ a majiteľ Vladimír Sirotka zo Slovenskej asociácie malých podnikov. Takéto zvýšenie cien, ktoré zasiahlo aj plyn, zaznamenali podľa neho v posledných rokoch aj ďalšie podniky. Od januára 2013 však znova začne cenotvorbu pre malé firmy strážiť štát.

Umožňuje to novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Legislatíva totiž „zadefinovala nový pojem – zraniteľní odberatelia“, ku ktorým popri domácnostiach už patria aj malé podniky. Majú tak nárok na cenovú ochranu nakupovaného plynu a „prúdu“. Ich zaradenie do tejto kategórie, kde sú aj domácnosti, neodporuje podľa dôvodovej správy z zákonu európskym predpisom.

„Vzhľadom na to, že európska smernica ponecháva členským štátom právo vymedziť okruh zraniteľných odberateľov, navrhuje sa, aby sa osobitná ochrana vzťahovala v zákone aj na uvedených odberateľov (malé podniky – pozn. HN),“ hovorí sa v tomto predpise. Návrat k prísnejšej kontrole cien energií Sirotka víta. Regulácia cien sa môže podľa neho prejaviť aj v raste zamestnanosti. Náklady malých firiem na energie totiž po začatí regulácie cien pravdepodobne klesnú.

Rozšírenie cenovej regulácie o malé podniky však podľa výkonného riaditeľa Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáča nie je v súlade s cieľmi tretieho energetického balíčka EÚ. „Európska smernica z roku 2005 predpokladala zrušenie cenovej regulácie k 1. júlu 2007, odkedy majú mať všetci odberatelia, vrátane domácností, právo zvoliť si svojho dodávateľa plynu,“ pripomenul Klepáč. Ďalší rozvoj trhu, ktorý by mohol priniesť nižšie ceny a kvalitu služieb, sa podľa neho reguláciou výrazne obmedzí. Ak by regulácia nezohľadnila všetky oprávnené náklady a primeraný zisk dodávateľov, viedla by podľa Klepáča „k ďalším deformáciám trhu“.

„Osobitná ochrana malých podnikov bola v zákone o regulácii ustanovená z dôvodu zabezpečenia stability cien a nepredvídateľnej situácie na trhu s plynom a elektrinou,“ informoval regulačný úrad.

Krok do minulosti
Analytici a dodávatelia energií s návratom k „stráženým cenám“ pre malé firmy nesúhlasia a hovoria o „kroku do minulosti“. Na trhu je totiž alternatívnych dodávateľov plynu a elektriny už veľa, takže konkurencia je pomerne vysoká a ceny energií by „postrážila“. Trh s nimi je už dlhšie otvorený a „prejavuje sa práve prostredníctvom cien,“ dodal analytik Inštitútu energetickej bezpečnosti Peter Marčan. Podnikatelia si však podľa neho ešte nezvykli s dodávateľmi o cenových podmienkach rokovať. Podľa zistenia HN však mnohé firmy v posledných rokoch uzatvárajú zmluvy len na kratší čas. Tým si vytvárajú možnosť prejsť bez sankcií k inému dodávateľovi, ktorý ponúkne lepšiu cenu.

Návrat k regulovaným cenám považuje Klepáč za „najzásadnejšie negatívum, ktoré právna úprava prináša“. Regulácia pre malé firmy sa totiž už v roku 2005 skončila. „Zákon nedáva odpoveď na otázku, z akého dôvodu sa má k nej opätovne pristúpiť,“ pripomenul Klepáč.

Dodávatelia vidia riziká
„Sme presvedčení, že nová legislatíva umožní odberateľom rýchlejšie a jednoduchšie zmeniť dodávateľa energií a prispeje k väčšej liberalizácií slovenského trhu s energiami. Návrat k regulácii cien elektriny a plynu však vzhľadom na vysoko konkurenčné prostredie na slovenskom trhu s energiami hodnotíme ako zbytočný krok,“ zdôraznil riaditeľ pre segment retail spoločnosti ČEZ Slovensko Igor Ďatko. V spoločnosti SE Predaj považujú „za nešťastné“ aj stanovenie tzv. zraniteľných odberateľov podľa výšky spotreby energií. „Požadovali sme, aby do tejto kategórie spadali malí podnikatelia, ktorí sú skutočne zraniteľní. Napríklad tým, že zamestnávajú občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou, alebo sociálne zariadenia, v ktorých sa starajú o občanov odkázaných na pomoc iných,“ pripomína Michaela Pažmová zo spoločnosti SE Predaj. Upozorňuje, že regulácia cien povedie k stabilizácii, a nie k rozvoju trhu s elektrinou. To podľa nej hrá do karát najvňčším obchodníkom s energiami, lebo nebudú musieť o zákazníkov bojovať s alternatívnymi dodávateľmi.

O tom, kedy by sa cenová regulácia malých podnikov skončí, nová legislatíva nehovorí.

Chcete zmeniť dodávateľa energií? Ako postupovať

1. krok:
dajte si urobiťcenové ponuky od viacerých dodávateľov v regióne, so zmenou sa neponáhľajte

2. krok:
žiadosť môžete podať sami alebo prostredníctvom nového dodávateľa, ktorého na to splnomocníte

3. krok:
po rozhodnutí napíšte žiadosť o zmenu dodávateľa adresovanú prevádzkovateľovi sústavy alebo siete

4. krok:
písomne alebo elektronicky odošlite žiadosť najneskôr 21 dní pred uplynutím výpovednej lehoty alebo pred skončením platnosti pôvodnej zmluvy o dodávke

5. krok:
podmienkou na zmenu dodávateľa elektriny je ukončiť zmluvu so starým dodávateľom a uzatvoriť zmluvu s novým dodávateľom s platnosťou ku dňu zmeny dajte si urobiť cenové ponuky od viacerých dodávateľov v regióne, so zmenou sa neponáhľajte

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 11:12