StoryEditor

Pre vlasy je najdôležitejší vitamín E

02.12.2001, 23:00

Všetky vlasy nie sú rovnaké. Základnou podmienkou správnej starostlivosti o vlasy je dobre poznať vlastné vlasy a používať niektoré jednoduché opatrenia, ktoré ich pomáhajú zachovať zdravé a vitálne. Viete, že používanie elektrického fénu podporuje vytváranie väčšieho množstva mazu vo vlasoch? To neznamená, že by ste fén nemali používať, ale odporúča sa určitá opatrnosť. Horúci vzduch na krátku vzdialenosť má škodlivé účinky, preto by ste si mali vlasy fénovať aspoň zo vzdialenosti 20 cm, aby sa neporušila rovnováha vlasovej pokožky. Pre všetky vlasy, či už mastné, suché alebo normálne, je dôležité správne umývanie. Najmä pre mastné vlasy sa odporúča umývať vlasy každodenne.
Vlasom však pomôžete aj tým, že sa budete starať o správnu životosprávu. Vitamíny a minerály sú veľmi dôležité pre zdravie a krásu vlasov. Medzi všetkými je určite najdôležitejší vitamín E. Nie náhodou sa nazýva "vitamín mladosti", jeho schopnosť účinne pôsobiť proti voľným radikálom, ktoré sú hlavnými činiteľmi zodpovednými za starnutie a jeho oxidačné vlastnosti zabezpečujú vitalitu a žiarivý vzhľad. Medzi potraviny bohaté na tento vitamín patria obilniny, olivový olej, sušené ovocie a najmä orechy. Veľmi dôležité sú tiež provitamín A, betakarotén, vitamín H alebo biotín, ktoré sú "zodpovedné" za proces nazývaný keratizácia vlasu, tá mu dodáva silu a odolnosť. Túto posilňujúcu starostlivosť pre vlasy získate z pokrmov ako sú mliečne výrobky, vajíčka, ovocie a zelenina žltej a zelenej farby.
Štiepeniu končekov vlasov pomáhajú zasa zabrániť vitamíny skupiny B (B3, B5, B6, B9), ktoré účinne bojujú proti krehkosti kapilár a revitalizujú vlasovú pokožku. Sú bohato zastúpené v jahodách, paprikách-kápiach, banánoch, droždí, zemiakoch a čerstvej kapuste. Aj minerály ako sú zinok, meď, železo a selén pomáhajú udržiavať vlasy zdravé a krásne. Mimoriadne bohaté na tieto prvky je proso.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 03:53