StoryEditor

Keď Brit hovorí o Američanoch

03.04.2003, 00:00

Jeden z moderátorov Fun rádia prirovnal cestovanie do USA k adrenalínovému športu. Napriek irackej kríze, americkým pasovým a imigračným úradníkom a dokonca aj ďalšiemu nebezpečenstvu -- syndrómu SARS, plánuje aj tento rok veľa študentov práve cestu za veľkú mláku. Ak máte radi anglický triezvy pohľad na svet, určite vás zaujme trochu atypický cestovný sprievodca Život a práca v USA od britského cestovateľa Steva Millsa (Príroda, 2003). Nejde totiž o klasickú, po 3 návštevách narýchlo "zbúchanú" 20-stranovú príručku, ale o komplexný a objektívny pohľad na najbohatšiu krajinu sveta. Mills si totiž zvolil nielen najlacnejší spôsob cestovania do USA a po nich (najvhodnejšia je cesta lietadlom, lebo pri lokálnom hraničnom priechode sa vám môže stať, že budete prvý Európan, ktorého miestni v živote uvidia), ale aj pohľad na Američanov ako takých, ich klady a zápory.
O Amerike hovorí ako o krajine protikladov. Spomína príklad britského profesora kráčajúceho po ulici, ktorého malý 6-ročný šarvanec familiárne pozdraví z bicykla: Ahoooj! Porovnáva tiež americkú naivnú drzosť kritizovať cudzieho človeka na zastávke kvôli dlhým vlasom s britskou zdržanlivosťou. Okrem toho nevynecháva ani dôležité oblasti získania víz, poistenia, očkovania, návštevy zubára, ktorú odporúča vykonať doma pred cestou. Praktické rady dopĺňajú aj informácie o webových stránkach s lacnými letenkami, o dani zo súkromného predaja vozidla (ak chcete kúpiť ojazdené auto), o čerpacích staniciach na púšti, o tom, či sú v Amerike platné naše vodičské preukazy atď. Odvážlivcom poradí pracovné možnosti, a ktoré seriózne denníky sa oplatí čítať pri hľadaní práce... Dokonca nás vystríha pred šokom po kúpaní na Floride, keď pod plavkami okrem seba môžete nájsť aj larvy medúz.
Publikácia môže pootvoriť dvere hlavne mladým študentom, ktorí si názory o Američanoch môžu vytvoriť sami na základe vlastných skúseností, a nie našich komerčných televízií, ktoré často divákov kŕmia len lacnými americkými filmami. Po dlhšom pobyte v USA však zistíte, že okrem fast-foodovej kultúry a prehnaného sebavedomia tu existuje napríklad aj posvätný rešpekt k mužom zákona, prísne dodržiavané pravidlá cestnej premávky a mestá so zákazom fajčenia do vzdialenosti 20 km od verejných budov. Výhodou je aj to, že nejde o suchopárnu, ale veľmi aktuálnu, precízne a zodpovedne spísanú skúsenosť neamerického cestovateľa, ktorý už zažil to, čo nemusíte (hlavne, čo sa týka problémov) zažiť aj vy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 08:16