StoryEditor

Infláciu nedobehla žiadna banka

21.01.2013, 23:00
Najbližšie k inflácií sa dostala Poštová banka. Jej termínovaný vklad s viazanosťou na 36 mesiacov vám ročne zhodnotí váš vklad o 3,4 %.

 
Zdajú sa vám úroky v bankách pri sporiacich produktoch nízke? Pripravte sa na to, že lepšie to už nebude. Odborníci sa zhodujú v tom, že od začiatku tohto roka finančné domy pokračujú v znižovaní úrokov. Za posledné dva týždne ich znižovalo sedem bánk, pričom pokles sa dotkol takmer všetkých viazaností.

Skutočnosť, že úrokové sadzby na vkladové produkty v posledných mesiacoch pozvoľna klesajú, potvrdzuje aj Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie. „Bola to čiastočne reakcia na pokles úrokových sadzieb na medzibankovom trhu a rovnako aj pokles v čistých úrokových príjmoch bánk. V blízkej budúcnosti sa preto dá očakávať mierny pokles, respektíve stagnácia v úrokových sadzbách.“

Rozdiely v úrokoch
Rozdiel medzi najlepšou a najhoršou úrokovou sadzbou pri termínovanom vklade je dnes napríklad pri ročnej alebo trojročnej viazanosti viac ako trojnásobný. Ako hovorí Maroš Ovčarik, finančný expert portálu FinancnaHitparada.sk, pri vklade 6 500 eur na tri roky v niektorých bankách po zdanení zarobíte viac ako 500 eur, pričom v banke na poslednom mieste len 158 eur. Dôvodom sú práve nízke úroky.

KOMPLETNÉ POROVNANIE ÚROKOV

„Aj úrokové sadzby pri vkladných knižkách a sporiacich účtoch zaznamenali pokles. Najväčší vplyv na toto znižovanie má klesajúca cena zdrojov na medzibankovom trhu. Inými slovami, banky si dokážu požičiavať zdroje za výhodnejších podmienok, a preto nemusia ponúkať na vkladových produktoch vysoké sadzby,“ spresňuje Ovčarik.

Čo znižuje výnos
Pri všetkých sporiacich produktoch je najväčším rizikom, že pokiaľ ide o produkty s viazanosťou a náhle potrebujete peniaze predčasne vybrať, hrozí vám za to sankcia. Tá je zvyčajne podľa Maroša Ovčarika vo výške časti získaného úroku, prípadne celá jeho výška.

„Preto je niekedy lepšie založiť si viac produktov s rôznymi splatnosťami, čo nám dáva väčšiu voľnosť pri používaní týchto peňazí. Jednou z najväčších chýb, ktoré ľudia robia, je, že nechávajú svoje peniaze buď na bežnom účte alebo na produktoch, ktoré sú veľmi slabo úročené. Pričom na trhu je možností veľa.“

Nezabúdajte však, že výnosy z vkladov v bankách sú zdaňované zrážkovou daňou vo výške 19 percent a vy už dostanete na účet peniaze po zdanení.

 

Budú úroky pri sporiacich produktoch klesať či stúpať?
Eva Sagálová,
hovorkyňa Poštovej banky
Jana Trogová,
Team Manager Partners Group SK
Zuzana Eliášová,
hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny
Henrieta Gahérová,
riaditeľka Divízie riadenia produktov Prima banky
Vývoj úrokov na vkladových produktoch závisí od nastavenia sadzby Európskej centrálnej banky (ECB), ale aj od sadzieb na medzibankovom trhu. Vzhľadom na to, že v prípade sadzby ECB sa v roku 2013 neočakáva zmena a sadzby na medzibankovom trhu sú už v súčasnosti nízke, banky tak z tohto dôvodu nebudú mať veľa priestoru ani na zvyšovanie úrokových sadzieb na vkladových produktoch. Úprava sadzieb však závisí aj od obchodnej politiky každej banky a, samozrejme, aj od konkurenčného boja medzi nimi. Očakávame preto, že banky sa skôr budú snažiť hľadať priestor na trhu a prichádzať s takými ponukami, ktoré budú čo najviac šité na potreby klientov – ako je to aj v prípade nášho neviazaného termínovaného vkladu (mať peniaze poruke a zároveň zaujímavo úročené).
Tento rok sa bude niesť v znamení nízkych úrokových sadzieb v centrálnej banke. Na túto skutočnosť reagujú komerčné banky znižovaním úrokových sadzieb na sporiacich účtoch a vkladných knižkách. Banky na Slovensku taktiež budú musieť nájsť zdroje na úhradu zvýšenej bankovej dane, a to sa môže prejaviť aj v znížených úrokových sadzbách. V roku 2013 sa nepredpokladá zvyšovanie úrokových sadzieb na bankových úložkách, teda ani na termínovaných vkladoch, sporiacich účtoch či vkladných knižkách. Vzhľadom na to, že úrokové miery budú centrálne banky držať nízko. Ľudia budú musieť akceptovať, že cenou za ochranu nominálnej hodnoty bude strata určitej časti kúpnej sily. Diverzifikácia je kľúčom k dlhodobej ochrane hodnoty peňazí. Pokiaľ ide o sporiace účty, tie sa dnes držia na úrokovej sadzbe dve percentá ročne. Vkladné knižky ponúkajú ešte nižšie zhodnotenie. Dá sa predpokladať, že ku skorému obratu trendu nepríde, keďže neduživý ekonomický rast pretrváva a eurozóne reálne hrozí recesia. Európska centrálna banka sa preto nebude ponáhľať so zdvíhaním sadzieb a na trhu stále pretrváva prebytok likvidity. Čím dlhšie táto situácia trvá na medzibankovom trhu, tým viac sa postupne prelieva aj do ďalších bankových produktov. Nedá sa preto predpokladať, že sa v tomto roku situácia otočí, skôr môže pokračovať tlak na postupný pomalý pokles. Ten sa v praktickej rovine zmierňuje veľkou konkurenciou na depozitnom trhu. Úrokové sadzby budú ovplyvnené okrem iného vývojom na finančných trhoch.  Našou stratégiou je naďalej ponúkať výhodnejšie produkty a služby ako konkurencia. Aj napriek aktuálnemu poklesu sadzieb na finančných trhoch naďalej garantujeme na Sporení päť percent ročne počas celej doby sporenia.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:40