StoryEditor

Meinl Bank doplnila svoju ponuku

17.09.2002, 00:00
Autor:
SITASITA

Privatizácia Banky Slovakia, a. s., by sa mala podľa predpokladov prezidenta Fondu národného majetku SR (FNM) Jozefa Kojdu ukončiť do konca mesiaca. Meinl Bank podľa neho minulý týždeň doplnila svoju záväznú ponuku na kúpu majority v banke. Výberová komisia sa už doplnenou ponukou zaoberala, zatiaľ však svoje stanovisko nevydala. Odporúčanie komisie ešte budú musieť schváliť orgány FNM.
Meinl Bank je jediným uchádzačom o väčšinový podiel v banke, ktorý získal povolenie Národnej banky Slovenska (NBS) vykonať v banke due diligence. Súčasný tender je pritom už tretí v poradí. V riadnom termíne sa do neho prihlásilo šesť záujemcov, ktorými boli okrem Meinl Bank aj J&T Finance Group, J&T Bank, Slavia Capital v konzorciu s investičnou bankou Euram, Poštová banka a americká investičná skupina, ktorou údajne mala byť Winged Keel Group. NBS však umožnila vykonať due diligence iba Meinl Bank. FNM v záujme zvýšenia konkurencie predĺžil tender a v dodatočnej lehote prijal ďalšie štyri predbežné ponuky od spoločností Eco-Invest, Ružomberok, Fora-Bank so sídlom v Ruskej federácii, Slavie Capital (SC) v konzorciu s Doprastavom a Gutmann Praha. Povolenie NBS však nezískali ani títo záujemcovia.
Predaj najmenšej slovenskej banky sa vlečie už od roku 2000, keď FNM na jeseň prvýkrát vypísal ponuku na predaj 60,07-percentného podielu. V prvom výberovom konaní sa o banku zaujímala iba Česká poisťovňa v konzorciu so slovenskou spoločnosťou Hanco. Tender sa však skončil v polovici februára 2001 neúspešne, keď sa FNM a konzorcium nedohodli na podmienkach kúpy.
Druhé výberové konanie vyhlásil FNM na začiatku mája 2001. Vtedy sa počet záujemcov o banku zvýšil a banku chceli sprivatizovať J&T Finance Group, SC a Prvá paroplavebná. Bankový dohľad NBS však neudelil súhlas Banke Slovakia na poskytnutie informácií chránených bankovým tajomstvom ani jednej z týchto spoločností.
Majoritným akcionárom Banky Slovakia s podielom 60,07 % na základnom imaní je FNM. Ďalšími vlastníkmi banky sú Slovenská poisťovňa, a. s., s 26,4-percentným podielom, Slovenská sporiteľňa, a. s., so 6,3 % a mesto Banská Bystrica, ktoré vlastní 6,9 % akcií. Snahou mesta je odpredať svoj podiel rovnakému záujemcovi, ktorý odkúpi majoritný balík akcií banky od FNM.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:25