StoryEditor

Na rozbeh biznisu potrebujete záruku

17.06.2011, 00:00
Ako začínajúci podnikateľ máte zvyčajne dobrý nápad, ale aj prázdne vrecká. Požičať si môžete i v bankách, ale neuspejete vždy. Pomôcť vám môže vernosť jednej banke či rôzne formy ručenia.

Nášmu modelovému majiteľovi eseročky, ktorý podniká necelé dva roky a chce úver na materiál, banky požičať vedia. Odporúčajú mu prevádzkové či investičné úvery, ktorých úroky sa pohybujú od 5 do 10 percent. Druhou možnosťou je kontokorentný úver, ktorý je o niečo drahší. Jeho sadzby sú od 7 až do 13 percent. Najdrahšie vás vyjde úver cez kreditnú kartu, za ktorý zaplatíte od 15 do 20 percent ročne.

Bez histórie ťažšie
Živnostník, ktorý podniká necelého pol roka a chce peniaze na novú technológiu, bude mať s úverom väčší problém. Niektoré banky, napríklad Slovenská sporiteľňa, mu vôbec nepožičajú, pretože požadujú históriu podnikania aspoň rok alebo dva. Volksbank chce pri úvere 30-percentnú spoluúčasť na investícii. Iné banky požadujú záruky vo forme biankozmenky s ručiteľom. ČSOB banka ponúka tomuto klientovi povolené prečerpanie za 12,15 percenta ročne alebo firemnú kreditnú kartu s úrokom až 18,5 percenta ročne. Na druhej strane Zuzana Krenyitzká, hovorkyňa OTP Banky, si myslí, že riešiť financovanie novej technológie povoleným debetom na bežnom účte nie je vhodné. „Investičné potreby klienta by mali byť riešené splátkovým investičným úverom,“ dodáva.

Preverovanie je detailné
Keď žiadate o štartovací úver, banku v prvom rade ju bude zaujímať dĺžka vášho podnikania. Bežne banky chcú, aby ste fungovali aspoň rok, ale niekedy stačí aj pol roka. Vo VÚB banke dostanete po šiestich mesiacoch podnikateľskú úverovú linku, ale musíte aktívne využívať jej účet a mať na ňom isté obraty. „Vďaka nej má klient možnosť získať dodatočné zdroje na rozvoj podnikania až do výšky 35-tisíc eur bez predkladania finančných dokladov,“ informuje Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky.

Banky bude zaujímať aj vaše daňové priznanie. To by malo byť kladné, takže optimalizovanie daňového základu sa pri žiadosti o úver neoplatí. Oplatí sa vyrovnať si tiež nesplatené záväzky voči Sociálnej poisťovni, Daňovému úradu či zdravotným poisťovniam. Aj tie banky preverujú. Vašu minulosť si finančné domy overia aj v obchodnom registri či v bankovom úverovom registri.

Ručenie skoro nutné
Ak nemáte dobrú bonitu, banka si svoje peniaze poistí ručením. Pri prevádzkových úveroch si vás zaviaže biankozmenkou. Pri investičných úveroch vyžaduje ručenie hnuteľným alebo nehnuteľným majetkom. Zaručiť sa vás môže aj iná banka alebo váš odberateľ. „Iná firma musí mať históriu činnosti minimálne dva roky a predložiť akceptovateľné finančné výkazy,“ dodáva Boris Gandel, hovorca Tatra banky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:33