StoryEditor

Nekúria, no za teplo musia platiť

18.05.2011, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Zákonu aj správcovi bytov je jedno, či vo vašom byte žijete, treba však platiť. Nemusíte v ňom ani bývať, ani kúriť, a predsa musíte platiť za teplo. Väčšina správcov totiž nerozpočítava cenu tepla medzi jednotlivé byty len na základe toho, kto koľko tepla minie, ale sčasti aj podľa plochy bytu. Bez ohľadu na to, či v byte niekto žije alebo je prázdny.

Ak sa vlastníci vo vašom bytovom dome nerozhodli inak, teplo sa rozpočítava podľa pomeru 60 : 40, pričom 60 percent je plocha bytu a 40 percent spotreba na meračoch. V praxi to znamená, že človek, ktorý v byte vôbec nebýva a nekúri, zaplatí za teplo 60 percent zo sumy, ktorú by platil, ak by v byte býval a kúril. Vyhláška bola takto stanovená preto, aby spôsob rozpočítavania tepla zohľadnil výrazne väčšiu spotrebu tepla v krajných bytoch. Vlastníci sa na schôdzi môžu dohodnúť na akomkoľvek inom spôsobe rozpočítavania.

Podľa rozlohy bytu sa platia aj poplatky do fondu opráv. Čím väčší byt, tým viac zaplatíte. Predseda spoločenstva vlastníkov bytov z Levíc Ladislav Patai hovorí, že je to nespravodlivé. "Stúpajúce vedenia sú v každom byte rovnaké, spoločný televízny rozvod má každý rovnaký, pivnice, vchodové dvere a výťahy sú tiež pre každého rovnaké. Jednoznačne sú zvýhodnené malé byty," hovorí Patai. Podľa neho musí byť každému jasné, že v malom byte môže žiť aj viac ľudí než vo veľkom. "Tvorba pravidiel platenia fondu by mala byť vecou dohody vlastníkov," dodáva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:13