StoryEditor

Lieky o šesť dní zdražejú o desiatky eur

25.09.2012, 00:00
Najmä moderné liečivá, ktoré majú menej nežiaducich účinkov, sú drahšie.

Zdá sa vám, že na lieky dávate priveľa peňazí? Od októbra budú ešte drahšie, a to najmä pre pacientov s kardiovaskulárnymi problémami. V novej kategorizácii liekov je k dispozícii 5 209 liekov, pričom tam pribudlo 107 nových liekov. Nové, a vyššie, sú tiež doplatky za lieky.

Najviac zdražejú ACE inhibítory
Doplatky pacientov od októbra podľa zástupcov odborných lekárskych spoločností vzrastú o 51 miliónov eur. Lekári upozorňujú, že pacienti si tak budú musieť vybrať, či zaplatia peniazmi alebo zdravím a siahať po staršej, a nie modernej liečbe, ktorú užívali doteraz. Zvýšenie sa má dotknúť najmä liekov na srdcovo-cievne ochorenia, epilepsiu, psychózy, tráviace problémy, bolesti či na imunitu. Medzi najčastejšie predpisované lieky podľa Vladimíry Gromovej zo Združenia za lepšie lekárne pre kardiopacientov patria ACE inhibítory, sartany, beta-blokátory, blokátory kalciového vstupu, diuretiká a vzájomné kombinácie. „Veľmi ťažko sa radí pacientom, ako sa dostať k lacným liekom. Nejde vždy iba o cenu, respektíve o doplatok. Podstatné je, ako konkrétny liek účinkuje, ako ho pacient znáša.“ Viacerí si radšej doplatia viac s vedomím, že krvný tlak majú pod kontrolou a liek im nespôsobuje iné negatívne účinky.

Kombinácie liekov sú problémom
Pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami často užívajú viacero druhov liekov na optimalizáciu liečby, nie vždy je možné pre nich vybrať liek bez doplatku. Problémom však podľa Igora Chamillu, predsedu Kardioklubu SK, je aj možnosť kombinácie liekov. „Často sa stáva, že nie je možné kombinovať lieky bez doplatkov, kombinácie si vyžadujú originálne lieky, čím sa snaha o zníženie nákladov na doplatky liekov stráca. Kardiovaskulárne ochorenia sú vo svojom rozsahu veľmi rozvinuté, takže na liečbu sa takmer nikdy nepoužíva len jeden liek.“ Samotní pacienti nerozoznávajú originálne a generické lieky, riadia sa výškou doplatku a ich schopnosťou finančne zvládnuť liečbu svojho ochorenia.

Moderné lieky sú drahšie
Najmä moderné liečivá, ktoré majú menej nežiaducich účinkov, sú drahšie a v rámci klastrovania potom u nich dochádza k nárastu doplatkov. Klastrovanie liekov platí už od augusta a ako spresňuje Karol Poloni, predseda Asociácie zahraničných výrobcov generických liekov, poisťovne si stanovili rovnakú úhradu pre celú skupinu liekov. „Napríklad lieky na kontrolu cholesteolu (statíny), môže referencovanie na 2. najnižšiu cenu viesť k tomu, že zníženie ceny u jedného lieku ovplyvní úhradu za desiatky iných liekov s rôznou účinnou látkou. Klastrovanie vo všeobecnosti znižuje výdaje poisťovní a zvyšuje finančné zaťaženie pacientov.“

Podľa Vladimíry Gromovej sa v praxi stávajú prípady, kedy si pacient takúto liečbu nemôže dovoliť, lekár mu musí lieky zmeniť aj za cenu, že klesne komfort pacienta (užívanie viackrát za deň) a zosilnejú nežiaduce účinky. „Pri niektorých liekoch sa dá vybrať lacnejšia alternatíva. Osobne odporúčam radšej zvoliť liek, ktorý na vaše ochorenie zaberá, dobre ho znášate, a meniť ho možno iba pri výraznej zmene doplatku.“

Kompletný zoznam liekov, ktorých cena sa od októbra zmení (kliknite na obrázok)



menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:01