StoryEditor

Aj pracujúci dôchodcovia podávajú priznanie

Pokiaľ ide o zamestnanca či dohodára, ktorý je zároveň dôchodcom, aj pre neho vznikne povinnosť podať daňové priznanie. Platí to vtedy, ak jeho príjem za minulý rok presiahol sumu 1 822,37 eura. Ak zarobil menej, podávať priznanie nemusí, ale môže to byť pre neho výhodné.

Či mu na dani niečo vrátia späť, závisí pri pracujúcich dôchodcoch aj od toho, kedy im dôchodok priznali – od toho sa totiž odvíja nárok na nezdaniteľnú časť na daňovníka.
Ak mu priznali starobný dôchodok už k 1. januáru 2012, alebo skôr, nemá nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, ktorá bola 3 644,74 eura. Jedine vtedy, ak je úhrn ročného dôchodku nižší ako táto suma, môže si ako nezdaniteľnú časť nárokovať rozdiel. Týka sa to však len poberateľov starobného, predčasného a výsluhového dôchodku. Napríklad poberateľ invalidného dôchodku môže využiť nezdaniteľnú časť bez ohľadu na to, kedy dôchodok začal poberať.


Príklad 1

Dôchodkyni priznali starobný dôchodok už v roku 2011. Jej ročný dôchodok za rok 2012 bol 2 800 eur. Popri dôchodku si privyrábala na dohodu o vykonaní práce, neuplatňovala si počas roka nárok na nezdaniteľnú časť na daňovníka. Zarobila si 2 000 eur, na dani zaplatila 2 000 x 19 % = 380 eur.

Keďže jej príjem bol vyšší ako 1 822,37 eura, musí zúčtovať daň. Zamestnávateľa o ročné zúčtovanie dane nepožiadala, takže musí podať daňové priznanie.
Mala príjmy na základe dohody o vykonaní práce, čo sa považuje za príjem zo závislej činnosti podľa § 5 zákona o dani z príjmov. Vyplní preto daňové priznanie pre fyzické osoby typu A.
Na druhej strane tlačiva vyplní aj III. oddiel, kde začiarkne kolónku v riadku 28, pretože poberala dôchodok už na začiatku zdaňovacieho obdobia. Do riadka 29 vpíše výšku dôchodku, samotné potvrdenie o dôchodku k tlačivu už prikladať nemusí.
Dôchodok jej priznali už v roku 2011, to znamená, že si nemôže nárokovať celú nezdaniteľnú časť na daňovníka. Avšak jej ročný dôchodok bol nižší ako 3 644,74 eura, preto si ako daňovú úľavu môže uplatniť rozdiel medzi spomínanou sumou a dôchodkom, teda 3 644,74 - 2 800 = 844,74 eura.
Daň potom vypočíta ako (2 000 - 844,74) x 19 % =  219,49 eura.
Keďže však počas roka zaplatila na preddavkoch na dani 380 eur, podaním daňového priznania jej vrátia 380 - 219,49 = 160,51 eura.


Príklad 2

Dôchodcovi priznali starobný dôchodok k 1. júlu 2012. Rozhodol sa ukončiť pracovný pomer a zostať na dôchodku. Jeho príjem zo zamestnania za prvý polrok bol 3 000 eur. U zamestnávateľa mal podpísané vyhlásenie, mesačne si teda nárokoval aj nezdaniteľnú časť. Na preddavkoch na daň zaplatil za pol roka 147,36 eura.
Od júla poberal už len starobný dôchodok 300 eur mesačne. Zamestnávateľa nepožiadal o vykonanie ročného zúčtovania.

Keďže jeho príjem v prvom polroku bol 1 822,37 eura a nemá od bývalého zamestnávateľa spravené zúčtovanie dane, musí podať daňové priznanie. Mal príjmy len zo zamestnania, ktoré sa považujú za príjem zo závislej činnosti podľa § 5 zákona o dani z príjmov. Vyplní preto daňové priznanie pre fyzické osoby typu A.
Výšku dôchodku do daňového priznania uvádzať nemusí, pretože mu ho priznali neskôr, ako k 1. januáru daného roku.
Starobný dôchodok mu priznali až v polovici roku, preto si môže nárokovať plnú ročnú nezdaniteľnú časť na daňovníka, čo je za minulý rok 3 644,74 eura. Tak mu vznikne nulový základ dane, a tým aj nulová daňová povinnosť. Zaplatené preddavky 147,36 eura teda dostane podaním daňového priznania späť.


Príklad 3

Dôchodca poberá starobný dôchodok od roku 2011. Popri dôchodku si občas privyrobí na dohodu, vlani si takto zarobil 1 500 eur. Zamestnávateľ z toho odviedol daň 285 eur. Jeho ročný dôchodok je 4 200 eur.

Keďže jeho dôchodok, ktorý poberal už pred 1. januárom 2012, je vyšší ako ročná nezdaniteľná časť 3 644,74 eura, nevznikne mu nárok na nezdaniteľnú časť na daňovníka.
Jeho príjem je však nižší ako 1 822,37 eura, nevznikne mu teda ani povinnosť daňové priznanie podať. Avšak v tomto prípade sa mu oplatí, aby tak urobil dobrovoľne.

Podľa § 46 zákona o dani z príjmov sa totiž daň neplatí, ak príjem neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, čo je na rok 2012 suma 1 822,37 eura. A preto pracujúci dôchodca aj keď nemá nárok na nezdaniteľnú časť, môže v tomto prípade takisto dostať späť už zaplatenú daň – pretože ju vlastne platiť nemusel.
Vyplní daňové priznanie typu A, pretože príjem z dohody sa považuje za príjem zo závislej činnosti podľa § 5 zákona o dani z príjmov. Príjem vpíše do V. oddielu do riadka 32 aj 32a vpíše príjem z dohody 1 500 eur. Na riadku 62 uvedie ako úhrn zrazených preddavkov 0, nie skutočne zaplatených 285 eur, pretože daň nemusel platiť.  Tak mu vyjde v riadku 64 preplatok na dani 285 eur, ktorý mu vrátia.
Výšku dôchodku do priznania uvedie na strane 2 v oddiele III, do riadka 29 a v riadku 28 začiarkne áno.

 

Kto má nárok na vrátenie dane

Pre všetky skupiny platí, že musia podať daňové priznanie, ak ich ročný zárobok presiahol sumu 1 822,37 eura. Ak je príjem nižší, netreba ho priznávať. Ale ak chcete, aby vám vrátili dane, odporúčame podať daňové priznanie typu A.

Brigádnici
Ak ste brigádovali iba časť roka, napríklad len 4 mesiace, máte nárok na celú ročnú nezdaniteľnú časť na daňovníka vo výške 3 644,74 eura. Ak túto sumu váš príjem nepresiahne a vy ste platili preddavky na daň, vrátia vám celú zrazenú daň.

Polovičný úväzok
Platí to isté, ak ste nepresiahli ročnú nezdaniteľnú časť na daňovníka 3 644,74 eura, vrátia vám celú odvedenú daň.

Zamestnanec/dohodár s rodičovským príspevkom
Časť roka ste pracovali a zvyšok poberali rodičovský príspevok? Alebo ste pracovali na pár hodín aj počas rodičovskej dovolenky? Platí, že ak vaša mzda zo zamestnania alebo z dohody nepresiahne sumu 3 644,74 eura, dane, ktoré ste z príjmu počas roka zaplatili, vám daňový úrad vráti. Rodičovský príspevok sa do príjmu nepočíta.

Zamestnanec/dohodár na PN-ke
Pracovali ste, ale väčšinu roka ste boli práceneschopný? PN-ka sa vám do príjmu neráta, ale len zarobená suma zo zamestnania/dohody. Daň vám vrátia ak mzda je nižšia ako 3 644,74 eura.

Zamestnanec/dohodár a poberateľ dôchodku
Aj vy máte nárok na celú nezdaniteľnú sumu za rok, ale len ak vám dôchodok priznali počas roka 2012. Vtedy od úľavy na dani neodpočítavate výšku dôchodku, a ak ste z príjmu zarobili menej ako 3 644,74 eura, daň vám vrátia. Pozor, toto sa netýka penzistov, ktorým dôchodok priznali k 1. 1. 2012 alebo skôr, tým sa podľa vzorca nezdaniteľná suma kráti o výšku dôchodku a daň im už nevrátia celú.

 

Brigádnici, daň vám vrátia, iba ak podáte priznanie

Privyrábali ste si vlani počas školy aj  letnou brigádou? Alebo ste odcestovali zbierať pracovné skúsenosti za hranice? Daňové priznanie by ste mali podať vždy. Povinnosť vypísať tlačivo typu A vzniká vtedy, ak vaše príjmy z brigád (dokopy) presiahli sumu 1 822,37 eura ročne. Vtedy musíte podať priznanie. Daňoví poradcovia však odporúčajú podať priznanie vždy, aj vtedy, keď ste zarobili menej ako spomínanú sumu. Väčšina brigádnikov totiž u zamestnávateľa nepodpísala Vyhlásenie na zdanenie príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti, ktorým sa uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške 303,73 eura mesačne, alebo 3 644,74 eura. Aj keď študent pracoval iba pár mesiacov v roku, i v takom prípade má nárok na celú úľavu na dani vo výške 3 644,74 eura ročne.


Študenti majú nárok na všetky úľavy
Študent má nárok na
* ročnú výšku nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a pri splnení zákonom požadovaných podmienok aj na
* nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (manžela),
* daňový bonus, ale aj
* zamestnaneckú prémiu.  
Je pritom jedno, či pracujete na základe pracovnej zmluvy alebo na základe dohody.


Pri výpočte mesačného preddavku na daň môže zamestnávateľ uplatniť len nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus, ak ste  podpísali vyhlásenie.


Nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku (manžela) a nárok na zamestnaneckú prémiu si môžete uplatniť až po skončení roka v daňovom priznaní. Ak ste vyhlásenie nepodpísali, takýmto spôsobom uplatňujete v priznaní aj nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka a daňový bonus.
 

Príklad:
Študent vysokej školy v roku 2012 pracoval iba v lete 4 mesiace na dohodu o brigádnickej práci. Mesačne mu zamestnávateľ platil 250 eur. Študentovi nedal podpísať Vyhlásenie na zdanenie príjmov, preto mu strhával daň 19 % z celého príjmu.

Keďže za 4 mesiace zarobil 1 000 eur a z toho odviedol 19 %, v čistom dostal  810 eur. Keďže však ročná nezdaniteľná časť na daňovníka je až 3 644,74 eura a študent zarobil len 1 000 eur, má nárok na vrátenie celej dane, teda  190 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. september 2024 18:02