StoryEditor

Exekúcia vykonaná na základe notárskej zápisnice

25.11.2002, 23:00

V tomto článku si vysvetlíme pojem notárskej zápisnice ako takej a notárskej zápisnice ako exekučný titul, teda podklad pre súdny výkon rozhodnutia a exekúcie, jej význam a dosah pre tých, ktorí jej prostredníctvom riešia svoje právne vzťahy.

Charakteristika notárskej zápisnice
Pojem notárska zápisnica je definovaný v zákone číslo 323/1992 Zb. o notároch a notárskej činnosti (v ďalšom priebehu textu uvádzaný ako Notársky poriadok) v § 46 až 47. V týchto § je uvedené, že notári spisujú účastníkom na základe ich vyhlásenia notárske zápisnice o zmluvách, závetoch a iných právnych úkonoch a notárska zápisnica musí obsahovať okrem identifikačných údajov, týkajúcich sa notára a účastníkov obsah právneho úkonu a podpisy účastníkov. Takže na uzatvorenie notárskej zápisnice je potrebné, aby strany právneho úkonu, ktorí zamýšľajú urobiť formou notárskej zápisnice, tento právny úkon urobili pred notárom na základe svojho vyhlásenia, že ho robia formou notárskej zápisnice a musia spĺňať ďalšie zákonom požadované náležitosti, uvedené v § 47 Notárskeho poriadku (napr. spôsobilosť na práva a povinnosť účastníkov, ich podpisy atď.).

Právny úkon
Pojem právny úkon, ktorý je obsahom notárskej zápisnice, je špecifikovaný v § 34 Občianskeho zákonníka, a je to prejav vôle, smerujúci najmä k vzniku, zmene alebo zániku tých práv alebo povinností, ktoré právne úkony s takýmto právnym úkonom spájajú. V praxi to znamená, že pod právnym úkonom sa rozumejú tie úkony účastníkov takéhoto úkonu, ktoré majú spôsobilosť privodiť vznik, zmenu alebo zánik v takomto právnom úkone uvedených práv a povinností účastníkov úkonu. Právnym úkonom sú všetky zmluvy medzi účastníkmi, ďalej dedenie alebo jednostranné právne úkony. Na existenciu právneho úkonu, ktorý sa robí formou notárskej zápisnice, vo väčšine prípadov sú potrebné dve strany -- a to veriteľ (oprávnený) a dlžník (povinný). Veriteľ má na základe právneho úkonu, robeného formou notárskej zápisnice, právo voči dlžníkovi a dlžník, naopak, má povinnosť voči veriteľovi. Najčastejšími právnymi úkonmi robenými formou notárskej zápisnice sú: uznanie dlhu, prevod obchodného podielu v obchodnej spoločnosti, kúpna zmluva.

Súdny výkon rozhodnutia -- exekúcia
Exekúcia znamená nútený výkon určitého rozhodnutia pre prípad, že povinný dobrovoľne neplní svoj záväzok určený mu v tomto rozhodnutí. Exekúcia sa môže vykonávať dvoma spôsobmi, a to: súdnym výkonom rozhodnutia alebo exekúciou podľa zákona o súdnych exekútoroch. Súdny výkon rozhodnutia je uvedený v § 251 a nasl. Občianskeho súdneho poriadku (O. s. p.) a návrh na jeho realizáciu má možnosť podať každý komu dobrovoľne nesplnil povinný to čo mu ukladá vykonateľné rozhodnutie. Exekúcia -- výkon rozhodnutia podľa zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) je upravená v § 36 a nasl.

Pojem exekučný titul
Pojem exekučný titul riešia ustanovenia § 39 ods. 2 a 41 ods. 1, 2 zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok). Exekučným titulom je rozhodnutie opatrené potvrdením o jeho vykonateľnosti a to buď vykonateľné rozhodnutie súdu, ak priznáva právo, zaväzuje k povinnosti alebo postihuje majetok, iné vykonateľné rozhodnutia a exekúciu možno vykonať aj na podklade notárskych zápisníc, ktoré obsahujú právny záväzok, a v ktorých je vyznačená oprávnená a povinná osoba, právny dôvod, predmet a čas plnenia s tým, že povinná osoba v tejto notárskej zápisnici s vykonateľnosťou súhlasila. Podľa § 274 písm. e) O. s. p. sa ustanovenia O. s. p. pri výkone rozhodnutia použijú i na výkon notárskych zápisníc, ktoré obsahujú právny záväzok v ktorých sú vyznačená oprávnená a povinná osoba, právny dôvod, predmet a čas plnenia, ak povinná osoba v notárskej zápisnici s vykonateľnosťou súhlasila.

Kedy je notárska zápisnica exekučným titulom
Tak, ako je z uvedeného zrejmé notárska zápisnica na to, aby bola právne spôsobilá byť exekučným titulom, musí obsahovať okrem charakteristiky jej účastníkov, prípadne svedkov, notára, podpisov týchto osôb, pečiatky notára, uvedenia dátumu a času jej spísania aj (a to najmä!) obsah konkrétneho právneho úkonu, ktorý účastníci robia formou notárskej zápisnice a súhlas dlžníka (povinného) s tým, že pre prípad jeho nesplnenia povinnosti, vyplývajúcej mu z tohto právneho úkonu, je táto notárska zápisnica vykonateľná. Vykonateľnosť notárskej zápisnice znamená, že je právne spôsobilá byť exekučným titulom pre prípad prípadného výkonu rozhodnutia (exekúcie) a túto vykonateľnosť vydáva notár, ktorý notársku zápisnicu spisuje. Oprávnený (veriteľ) má právo pre prípad, že uzavrel s povinným (dlžníkom) právny úkon formou notárskej zápisnice, a povinný (dlžník) si nedostal svojej povinnosti z tohto právneho úkonu riadne a včas, domáhať sa splnenia povinnosti dlžníka buď súdnym výkonom rozhodnutia alebo výkonom rozhodnutia podľa Exekučného poriadku. Rozdiel medzi nimi je pomerne nepatrný a téma ich rozdielu tvorí samostatnú problematiku.

Na záver
Na základe uvedeného si treba uvedomiť, že notárska zápisnica, spísaná pred notárom v takej podobe akú vyžaduje zákon je rozhodnutím, na základe ktorého sa realizuje nútený výkon nesplnenej povinnosti dlžníka prostredníctvom súdu alebo exekútora. Je teda veľmi častým omylom dlžníkov, ktorí svoju povinnosť voči veriteľovi upravili formou notárskej zápisnice, že si svoju povinnosť nemusia splniť a že veriteľ si túto ich povinnosť musí vymáhať prostredníctvom príslušného súdu a domáhať sa súdneho rozhodnutia. Keďže je notárska zápisnica sama osebe exekučným titulom, veriteľ nemusí podstupovať, neraz časovo náročnú, "tortúru" súdneho konania voči dlžníkovi a má právo na základe tejto notárskej zápisnice sa domáhať vymoženia povinnosti dlžníka priamo pri zákonom uvedenom orgáne, a to buď súdu alebo exekútora.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 18:02