StoryEditor

Za daňový delikt môžete dostať pokutu do 32 000 eur

15.11.2011, 23:00
Autor:
(ph)(ph)

Ak sa dopustíte daňového deliktu, daňový úrad vám bude musieť vyrubiť pokutu. Povinnosť udeliť sankciu vyplýva priamo zo zákona, bez ohľadu na názor úradníka. Mení sa aj výška pokuty. Tá môže byť od 30 eur až do 32 000 eur, prípadne sa môže počítať podľa základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) a sumy, ktorú musíte doplatiť daňovému úradu. Doteraz bola hranica najvyššej možnej pokuty 49 790,87 eura, po novom je to okrúhlych 32-tisíc eur.

Čo je delikt
Daňové delikty sú niečo iné ako daňové trestné činy, ide o priestupky. Nehrozí za ne väzenie, ale pokuta. A ide skôr o jednorazové pochybenie než o úmysel dlhodobo okrádať štát. Môžete sa ho dopustiť aj neúmyselne, napríklad ak zabudnete na niektorú povinnosť vyplývajúcu zo zákona.

Častým deliktom je nepodanie daňového priznania a nesplnenie registračnej alebo oznamovacej povinnosti. Patrí k nim aj uvedenie nižšej dane v priznaní, uplatnenie si vyššieho nároku, nesplnenie povinnosti uloženej správcom dane, zaplatenie nižšej dane, zapríčinenie určenia dane podľa pomôcok, dodatočné priznanie, v ktorom je priznaná vyššia daň a nesplnenie inej nepeňažnej povinnosti.

Pokuty
Nový daňový poriadok stanovuje, za ktorý delikt má byť aká pokuta -- v zákone je uvedené rozpätie, napríklad od 30 do 3 000 eur za nesplnenie oznamovacej povinnosti, alebo je to od 30 do 16 000 eur za nepodanie daňového priznania. Jej výška závisí od závažnosti, trvania i následkov protiprávneho konania.

Ak ste zaplatili nižšiu daň ako ste mali, pokutu vám vypočítajú presne podľa vzorca -- pôjde o súčin trojnásobku základnej úrokovej sadzby ECB a sumy, o ktorú ste sa obohatili na úkor štátu. Podobne je to aj pri ďalších deliktoch -- napríklad pri nadmerných odpočtoch. O čo viac ste si chceli nelegálne prilepšiť, o to väčšia bude pokuta vypočítaná podľa vzorca.

Vzorec sa pri jednotlivých deliktoch mení, niekde je trojnásobok, inde 1,5-násobok sadzby ECB a ak nie je vyšší ako 5 alebo 10 percent (podľa druhu deliktu), vtedy sa ako pokuta stanoví práve ako 5 alebo 10 percent zo sumy, ktorú dlhujete štátu.

Obce, pod ktoré patria napríklad dane z nehnuteľnosti, dávajú nižšie pokuty. Spodná hranica je 5 eur, horná 6-tisíc eur. Ak by mala byť vaša pokuta len pár eur, radšej ju od vás ani nebudú pýtať. "Správca dane pokutu neuloží, ak nepresiahne 10 eur. Ak je správcom dane obec, neuloží pokutu, ak nepresiahne 3 eurá," hovorí Darina Zaušková z Daňového riaditeľstva SR. 

Pozor, skracuje sa aj lehota na vymáhanie daňového nedoplatku o päť rokov. Po novom bude právo na nedoplatok premlčané už po 20 rokoch po skončení kalendárneho roku, v ktorom daňový nedoplatok vznikol.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 10:23