StoryEditor

Veľká poradňa HN

13.01.2013, 23:00
Autor:
turtur
Dohodári - Odpovede odborníkov HN

Práca na dohodu s nepravidelným príjmom

Som predčasný starobný dôchodca. Mám uzavretú dohodu o pracovnej činnosti s nepravidelným príjmom. Mesačne odrobím 4 až 30 hodín (max. 40 hod.) podľa potreby zamestnávateľa. Ak by som pokračoval v dohode aj v tomto roku, chcem sa spýtať: V prípade že odpracujem napríklad 12 hodín v mesiaci, bude mi pozastavená výplata celého mesačného dôchodku, alebo sa krátenie prepočíta podľa odpracovaných dní? Ak odpracujem 12 hodín za mesiac, zarobím 54 eur. Aký budem mať odvod? O koľko dní mi bude krátený dôchodok, ak má zamestnávateľ 8-hodinový pracovný čas?

Ľubica Navrátilová,
expertka HN
na sociálnu
problematiku
Ak budete mať uzavretú zmluvu na dobu neurčitú, potom stratíte nárok na predčasný starobný dôchodok bez ohľadu na to, ako dlho budete v mesiaci pracovať. Ak budete uzatvárať zmluvu na dobu určitú,  potom vzniká možnosť krátenia dôchodku za obdobie dôchodkového poistenia (§ 67 ods. 6 zákona o sociálnom poistení). Pritom dohoda o vykonaní práce by musela byť uzatváraná opakovane každý mesiac tak, že sa skončí pred termínom výplaty predčasného starobného dôchodku.
Uvediem príklad:
Termín výplaty predčasného starobného dôchodku je 15. deň v mesiaci. Vy chcete vykonávať prácu v rozsahu dvoch pracovných dní. Zamestnávateľ uzavrie s vami dohodu o vykonaní práce. Po uplynutí dvoch pracovných dní vás odhlási zo Sociálnej poisťovne. Poisťovňa vám bude krátiť starobný dôchodok o 2/31 z vášho dôchodku. (Vo februári 2/28 z dôchodku.). Je jedno, aký má zamestnávateľ pracovný čas. Podstatné je, či ste boli v daný deň povinne dôchodkovo poistený. Pokiaľ sa týka výšky poistného, u zamestnancov sa neurčuje minimálny vymeriavací základ, poistné by ste platili z 54 eur.

----------------------------------

Súbeh práce a predčasného dôchodku

Môžem ako predčasný starobný dôchodca pracovať na dohodu a zároveň poberať dôchodok?

Sociálna poisťovňa
Predčasných starobných dôchodcov upozorňujeme, že v roku 2013 už nebudú môcť pracovať na dohodu a zároveň poberať predčasný starobný dôchodok. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení. Táto zmena sa bude osobitne týkať tých poberateľov predčasných starobných dôchodkov, ktorým sa priznal pred 1. januárom 2013. Ak im od 1. januára 2013 vznikne povinné dôchodkové poistenie z práce na dohodu, ktorú vykonávali aj pred 1. januárom 2013 a do 28. februára 2013 nedovŕšia dôchodkový vek, nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku im zanikne od výplatného termínu v marci 2013 ak dohodu neukončia do 28. februára 2013. Títo poberatelia predčasných starobných dôchodkov sa musia do 28. februára rozhodnúť, či chcú naďalej poberať predčasný starobný dôchodok alebo pracovať na dohodu. Ak sa poberateľ predčasného starobného dôchodku rozhodne pracovať na dohodu aj po 28. februári 2013, nemusí to Sociálnej poisťovni oznamovať. Výplata jeho predčasného dôchodku sa od marcového výplatného termínu automaticky zastaví.
Poberateľovi tohto dôchodku, bez ohľadu na dátum jeho priznania, ktorému vznikne povinné dôchodkové poistenie najskôr od 1. januára 2013, zanikne kvôli uzatvoreniu novej dohody  nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku od najbližšieho výplatného termínu predčasného dôchodku.
Po ukončení práce na dohodu (po zániku povinného dôchodkového poistenia) môžete požiadať o uvoľnenie výplaty predčasného starobného dôchodku a zároveň jeho zvýšenie za obdobie dôchodkového poistenia získané po priznaní predčasného starobného dôchodku. 

----------------------------------

Výnimka v odvodoch pre študenta

Študujem na vysokej škole a zároveň pracujem na dohodu. Môj príjem z nej je zhruba 250 eur. V akej sume budem platiť odvody? Mal by som sa radšej snažiť vtesnať do hranice 155 eur, o ktorej som počul, že sa na ňu odvody nevzťahujú?

Jaroslava Lukačovičová,
poradkyňa,
Združenie podnikateľov Slovenska
Pokiaľ ste študentom dennej formy vysokoškolského štúdia a spĺňate podmienku - máte teda vek do 26 rokov, môžete pracovať na základe dohody o brigádnickej činnosti študentov. Len na takýto typ dohody si môžete  uplatniť výnimku, aby váš príjem do výšky 155 eur ostal oslobodený od platenia odvodov. Zamestnávateľ by vám strhol a odviedol odvody zo sumy, ktorá prekračuje túto hranicu vo výške štyroch percent na starobné poistenie a tri percentá na invalidné poistenie.

----------------------------------

Podpora v nezamestnanosti a mzda

Som nezamestnaný a už nepoberám podporu v nezamestnanosti. Som však naďalej evidovaný na úrade práce a mám možnosť zarobiť na dohodu 143,40 eura. Akú najvyššiu sumu môže takýto nezamestnaný  zarobiť v publikačnej činnosti?

Júlia Mucsková,
ekonómka, účtovníčka
V súvislosti so zmenou výšky životného minima od 1. júla 2012, zmenila sa aj maximálna výška mzdy alebo odmeny, ktorú môže zarobiť uchádzač o zamestnanie – na 143,40 eura. Táto suma sa dosiahne takto: životné minimum pre plnoletú fyzickú osobu je 194,58 eura, z toho je 65 percent 126,48 eura. Odvody sú nasledujúce: starobné poistenie je 4 % (5,05 eura), nemocenské poistenie je 1,4 % (1,77 eura), poistenie v nezamestnanosti je 1 % (1,26 eura), invalidné poistenie je 3 % (3,79 eura) a zdravotné poistenie je 4 % (5,05 eura). To znamená, že 65 % zo sumy životného minima (126,48 eura) + odvody (16,92 eura) = 143,40 eura.  Uchádzač o zamestnanie musí vopred oznámiť úradu práce, sociálnych vecí a rodiny osobne alebo písomne (faxom, elektronicky na adresu úradu, poštou) svoju zárobkovú činnosť a predpokladaný príjem z nej. Ohlásiť to musí najneskôr jeden deň pred začiatkom práce. Ak výška mzdy alebo odmeny prekročí sumu 143,40 eura (v hrubom), začne sa voči uchádzačovi o zamestnanie správne konanie a hrozí mu vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie pre nesplnenie podmienky ustanovenia § 6 ods. 2 písm. d) zákona o službách zamestnanosti.

----------------------------------

Zjednodušiť a sprehľadniť legislatívu  

Veľké zmeny v sociálnej sfére sa nahromadili najmä pri dohodároch. Vidíte v niektorej zmene nejaké výnimočné riziká? 

Peter Furmaník,
konateľ,
Libertax Consulting
Najdôležitejšou zmenou v oblasti sociálnych odvodov je od januára jednoznačne zavedenie odvodov z dohôd (čo spôsobí zníženie príjmov príležitostných dohodárov a rovnako aj zamestnávateľov), ale zároveň aj nárast administratívy pre firmy a ďalších zamestnávateľov. Tým mám na mysli aj riziko možných chýb. Jednotlivé povinnosti zamestnávateľa sú v zákone o sociálnom poistení po dvoch novelách uvedené veľmi neprehľadne a komplikovane. Myslím si, že by ich ministerstvo práce a Sociálna poisťovňa mali aspoň na svojich webových stránkach uviesť v plnom rozsahu a oveľa jednoduchšie. Radikálnym zásahom je taktiež obmedzenie príspevkov sporiteľov do druhého dôchodkového piliera, ktorý s cieľom pokryť potreby Sociálnej poisťovne čiastočne oberá sporiteľov o možnosť sporiť si vlastné peniaze na svoj budúci dôchodok.

----------------------------------

Poistenci štátu a dohody

Zmenilo sa niečo od prvého januára 2013 pre poistencov štátu ak chcú pracovať na dohodu? 

Sociálna poisťovňa
Poistencom štátu môže byť len fyzická osoba, ktorá nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec, alebo ako povinne poistená samostatne zárobkovo činná osoba.
Zároveň upozorňujeme, že ak pracujú na dohodu, od 1. januára 2013 nebudú spĺňať jednu z podmienok – byť poistencom štátu, pretože budú dôchodkovo poistení ako zamestnanci (z dohody). Ide o tých poistencov, za ktorých poistné na dôchodkové poistenie platí štát, ak sa starajú o dieťa (napríklad matky na rodičovskej dovolenke), ak poberajú peňažný príspevok na opatrovanie, alebo ak robia ako osobní asistenti. To znamená, že ak takéto osoby v minulosti podali prihlášku na dôchodkové poistenie, museli podať odhlášku z dôchodkového poistenia najneskôr do 9. januára 2013. Dôchodkové poistenie im zaniklo 31. decembra 2012. Odhlásiť sa mali v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu.

------------------------------------

Čo čaká dohodárov

1. Od roku 2013 sa z príjmov dohodárov platí aj dôchodkové poistenie. Firmy preto musia po skončení zmluvy s dohodárom zaslať Sociálnej poisťovni evidenčný list dôchodkového poistenia. Slúži ako podklad na výpočet a vyplácanie budúceho dôchodku.

2. Niektoré príjmy z dohôd podliehajú aj nemocenskému poisteniu. Preto by firmy mali viesť evidenciu o práceneschopnosti, materskej dovolenke a pracovných úrazoch dohodárov a zasielať podklady Sociálnej poisťovni.

3. Dohodári, okrem študentov a dôchodcov s pravidelným príjmom, platia plné odvody v rovnakej sadzbe ako zamestnanci v trvalom pracovnom pomere. Pracovník platí 13,4 % a zamestnávateľ 35,2 %. Pri nepravidelnom príjme je to 11 % a 32,8 %.

4. Oslobodenie študentov od platenia odvodov (stredoškoláci do príjmu 66 eur a vysokoškoláci do 155 eur, pričom platenie úrazového a garančného poistenia vo výške 1,05 % sa  zachovalo) platí len na rok 2013. V zákone o sociálnom poistení nie sú totiž tieto sumy určené konštantne, ale len percentuálne na základe priemernej mzdy spred 2 rokov.

5. Odvody ostatných študentov a invalidných dôchodcov sú 7 % a ich zamestnávateľov 22,8 %. Starobní a ostatní dôchodcovia odvádzajú do poisťovní 4 % a firmy 19,8 %.

6. Firmy pozor. Poistné za dohodára s nepravidelným príjmom je splatné do 8. dňa kalendárneho mesiaca, nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa skončila daná dohoda. Poistné za ostatných dohodárov je splatné v deň určený na výplatu príjmov. Na tlačive o mesačnom výkaze poistného a príspevkov sa budú uvádzať len pravidelné príjmy dohodárov. Nepravidelné príjmy sa vykážu na samostatnom Výkaze poistného a príspevkov.

7. Do registra poistencov a sporiteľov  Sociálnej poisťovne prihlasuje dohodárov zamestnávateľ. Musí to urobiť pred vznikom ich povinného poistenia. Najneskôr pred začatím pracovného výkonu. Odhlasuje ich najneskôr v deň nasledujúci po zániku poistenia. Takýto postup sa vzťahuje aj na bežných zamestnancov.

8. Ak dohodárom vznikol pracovnoprávny vzťah pred 1. januárom 2013 a trvá aj po 31. decembri 2012, zamestnávateľ má na prihlásenie dohodárov predĺženú lehotu. Vzťahuje sa na nemocenské a dôchodkové poistenie, ako aj poistenie v nezamestnanosti, prípadne len na dôchodkové poistenie, ak vzniká od 1. januára 2013 do 31. januára 2013. Táto predĺžená lehota však neplatí pre dohody, ktoré vzniknú po 31. decembri 2012. V týchto prípadoch si musí  zamestnávateľ splniť svoju prihlasovaciu povinnosť v lehote pred vznikom povinného poistenia, najneskôr pred začatím výkonu činnosti.

9. Dohodára treba prihlásiť do poisťovne do 8 dní odo dňa vzniku verejného zdravotného poistenia. Ak dohodár bude mať zdravotné poistenie, zamestnávateľ je povinný ho do poisťovne nahlásiť cez tzv. hromadné oznámenie. Zamestnávateľ nahlasuje  zamestnanca len na dni, ktoré reálne odpracuje. Ak zamestnávateľ nedokáže určiť presný dátum výkonu práce, prihlasuje a odhlasuje pracovníka v posledný deň kalendárneho mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom mu vyplatil mzdu.

---------------------------------

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:36