StoryEditor

Poznáme najväčších hráčov na burzách. A rast ich akcií

05.11.2012, 23:00
Investovanie na burze mnohí finančníci prirovnávajú ku kasínu, kde môžu so šťastím prísť k výhre. Obchodujú sa tam akcie, dlhopisy, komodity i ďalšie cenné akcie. Pozrime sa na to, ako sa vyvíja dianie na akciových trhoch na Slovensku či v Česku, ale i v okolitých krajinách.

 

Burza cenných papierov Bratislava

Podľa štatistík slovenskej Burzy cenných papierov ku koncu roka 2011 bolo možné uzatvárať obchody s 98 emisiami akcií umiestnených na hlavnom trhu (6 emisií), na paralelnom trhu (6 emisií) a na regulovanom voľnom trhu 86 emisií. Tento počet sa výrazne nezmenil. Priemerný denný objem kurzotvorných obchodov s akciami za september 2012 predstavoval žalostných 197 609 eur. Na susednej pražskej burze za deň zobchodujú akcie v objeme od 30 miliónov eur do 60 miliónov eur. Na Slovensku ľudia nemajú záujem premýšľať o investovaní do slovenských akcií, čo sa prejavuje na likvidite burzy. Najlikvidnejšími akciami na trhu sú napríklad akcie spoločností Best Hotel Properties, Tatry mountain resorts, Biotika, SES Tlmače, VÚB, Slovnaft, Prvá strategická, Druhá strategická alebo Majetkový Holding, ktoré sa zobchodujú takmer každý deň. Medzi emisiami možno na burze nájsť firmy vyplácajúce dividendy. Za rok 2011 ich vyplatili napríklad Best Hotel Properties, Tatry mountain resorts, Holcim, Allianz, VÚB, Majetkový Holding a Tatra banka.
Martin Gulka, analytik portálu ako-investovat.sk

Burza cenných papierov Praha

Investovanie na burze mnohí finančníci prirovnávajú ku kasínu, kde môžu so šťastím prísť k výhre. Obchodujú sa tam akcie, dlhopisy, komodity i ďalšie cenné akcie. Pozrime sa na to, ako sa vyvíja dianie na akciových trhoch na Slovensku či v Česku, ale i v okolitých krajinách. Na Burze cenných papierov Praha sa obchoduje na dvoch trhoch. Na hlavnom a na voľnom trhu. Ku koncu roka 2011 obchodovala s 26 emisiami, z toho 14 na hlavnom trhu a 12 na voľnom trhu. Na ich voľný trh pribudli dve nové emisie, a to od júla tohto roku spoločnosť Energochemica SE a od októbra Tatra MountainResorts. Trhová kapitalizácia akciového trhu dosahovala ku konci roku 2011 nízke hodnotyoproti predchádzajúcim rokom. Neprekonala ani úroveň z roku 2008, keď kríza stlačila hodnotu všetkých firiem obchodovaných na pražskej burze Tá sa musí vyrovnať s poklesom trhovej kapitalizácie firiem, ale aj s poklesom obchodov. Za rok 2011 zobchodovala akcie v hodnote 370 389,40 milióna českých korún. Príčin poklesu objemu môže byť niekoľko. Medzi hlavné patrí nepriaznivá nálada vo verejnosti k investovaniu do akcií, zvlášť po turbulentných krízových rokoch, ale i konzervatívnosť Čechov. Medzi najobchodovanejšie za posledný štvrťrok patrili firmy ČEZ, Komerčná banka, Telefonica C. R. a Erste Group Bank AG. Zo 14 firiem vyplácalo dividendy osem.
Jozef Pohorský, analytik portálu ako-investovat.sk


Čo chrú robiť firmy pre rast svojich akcií?
Spýtali sme sa firiem, ako chcú zvyšovať hodnotu svojich akcií v najbližšom období.

Ignacio Jaquotot, generálny riaditeľ VÚB banky
Sme schopní udržateľným spôsobom vykazovať vysokú návratnosť kapitálu, čo sa následne odzrkadľuje aj v cene akcií. Kontinuálne zväčšujeme úverové portfólio, objem depozitu, náklady držíme na nízkej úrovni. Cenu akcií našej banky vnímame tento rok ako relatívne stabilnú. Oproti minulému sme asi najviac ovplyvnení zavedenou bankovou daňou, ktorá odčerpá nemalú mieru zisku akcionárov, a teda má zásadný vplyv na hodnotu akcií. Počet akcionárov ku koncu septembra tohto roka bol takmer 41-tisíc, pričom od augusta vykupujeme svoje vlastné akcie. Chceme tým vyjsť v ústrety hlavne drobným akcionárom, ktorí získali akcie z prvej vlny kupónovej privatizácie. Našou snahou je udržať si vysokú ziskovosť, vysokú mieru návratnosti kapitálu a čo možno najnižší pomer nákladov a výnosov.
 
Katarina Šarafínová, riaditeľka PR a komunikácie Tatry mountain resorts
Cena akcií nie je až taká podstatná, ako jej dlhodobý rast, a tým pádom výnos pre akcionárov. Počet našich akcionárov podľa posledného výpisu z Centrálneho depozitára je vyše 2 600. Od opätovného uvedenia našich akcií na paralelný trh Burzy cenných papierov v Bratislave zaznamenali vyše 17-percentný celkový výnos. Za posledné tri roky naše prevádzkové výnosy narástli priemerne za rok o 23 percent a prevádzkový zisk o 48 percent. Rastieme vďaka akvizíciám a extenzívnym kapitálovým investíciám do rozvoja našich horských stredísk Jasná, Nízke Tatry a Vysoké Tatry – Tatranská Lomnica a Starý Smokovec a do Aquaparku Tatralandia. Správnosť našej stratégie vidíme v rastúcej návštevnosti lyžiarov aj turistov, v obsadenosti hotelov a v rastúcich priemerných tržbách v každom segmente, ktoré sa priamo odrážajú vo výsledkoch. V polovici októbra tohto roka sme vstúpili s akciami na hlavný trh Burzy cenných papierov Praha a Varšavskej burzy.

Karolína Topolová, generálna riaditeľka spoločnosti AAA AUTO
Už tretí rok za sebou sa nám darí zdvojnásobovať čistý zisk, odhad na tento rok je okolo 20 miliónov eur. Len málo firmám vo svete sa počas finančnej krízy darí dosahovať také stabilné výsledky. Za naším rastom stojí tvrdá práca, ktorá spočíva v neustálom posilňovaní kontrolných mechanizmov v celom vykupovacom i predajnom procese a sústredenie sa na kvalitu áut, s ktorými obchodujeme. V najbližších rokoch budeme postupovať podľa päťročného plánu rozvoja, ktorý zahŕňa expanziu do ďalších krajín či návrat na tie zahraničné trhy, kde sme v minulosti pôsobili. V pláne máme zakladanie ďalších pobočiek a zahusťovanie predajnej siete. Do roku 2016 chceme zdvojnásobiť počet pobočiek v celkovo šiestich krajinách strednej a východnej Európy, a to na 66 miestach. S tým bude súvisieť postupné zvyšovanie počtu vozidiel v ponuke až zhruba na 16 000.

Barbora Půlpánová, tlačová hovorkyňa ČEZ
Domnievame sa, že investori, najmä v týchto neistých časoch, oceňujú defenzívny charakter energetického sektora. Vykazujeme veľkú mieru odhadnuteľnosti a stability hospodárskych výsledkov i nízku mieru zadlženosti. Naším najväčším akcionárom je Česká republika, ktorá dosahuje podiel v celkovej výške 69,78 percent základného kapitálu. Ďalej naše akcie drží viac ako 130-tisíc drobných akcionárov, ktorí reprezentujú len 4 percentá vydaných akcií. Zvyšných približne 26 percent je v rukách niekoľkých stoviek investičných, penzijných a hedgových fondov z USA, Veľkej Británie a ostatných prevažne európskych krajín. Chceme maximalizovať návratnosť vložených financií a zaistiť dlhodobý rast hodnoty pre akcionárov. Investície firmy sa zameriavajú na predĺženie životnosti hnedouhoľných elektrární a na rozvoj teplárenstva, plánujeme výrazne investovať do veterných elektrární.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:36