StoryEditor

Pomohli by "klietky hanby"

27.11.2011, 23:00

Predstavte si podnikateľa, ktorý účelovo narobí dlhy. Plateniu sa vyhýba, skrýva sa, odíde na rok do Británie, ale predtým sa zbaví na Slovensku majetku, napríklad prepisom na sestru. Dobre vie, že takto už vonkoncom po ňom niet čo exekvovať. To je scenár, s akým sa advokáti u nás stretávajú veľmi často.

 

„Hovoríme, že sú to podnikateľskí kovboji. Taký ,kovboj´ si zmotá laso a ide ,kovbojčiť´ o farmu ďalej,“ opisuje advokát Dominik Okenica. Kým je „kovboj“ preč, naháňajú ho žalobca, exekútor aj podnikatelia, ktorým dlhuje, ale nič nedosiahnu. „Môžeme ho žalovať, môžeme ho dať na exekúciu, ale tam to stojí aj 2 – 3 roky. Ak nemá auto ani nehnuteľnosť, tým sú možnosti vyčerpané. Súpis hnuteľného majetku je problematický, ten exekútori nerobia. A takto môžete na zaplatenie čakať aj do smrti,“ hovorí advokát.
Ešte horšie je, ak ide o akciovku alebo s. r. o., kde je oveľa viac spôsobov, ako sa plateniu vyhnúť. „Keď dnes vytvorím dlhy za milión a viem, že veritelia budú mať kvôli pomalým súdom vykonateľné právne nástroje až o 2 – 3 roky neskôr, dotyčný má 2 – 3 roky na to, aby spoločnosť vytuneloval,“ dodáva Okenica.

Dlhy ako spôsob prežitia
Scenárov môže byť veľa, všetky však ilustrujú deformovanie biznis prostredia na Slovensku. Ako deformovanie zastaviť – takéto zadanie si dal projekt Zamedzenie nepoctivého podnikania z dielne Podnikateľskej aliancie Slovenska podporený UniCredit Bank Slovakia. Z názorov podnikateľov autori projektu vyselektovali priority, ktoré by mohli v praxi fungovať. Ide napríklad o vytvorenie „čiernej“ listiny podnikateľov, ktorí sa dopustili zadefinovaných porušení zákona, alebo – o vznik insolvenčného registra s prepojením na verejné údaje o firmách, čo by mohlo slúžiť podobne, ako kedysi verejné „klietky hanby“. „Veľa môže znamenať i zriadenie podnikateľských dátových schránok na doručovanie súdnych písomností,“ vyratúva ďalej prezident aliancie Martin Krekáč.

Právne dôsledky
Registre o firmách podnikatelia vítajú, no upozorňujú na právny problém a súdnu napadnuteľnosť elektronických „klietok hanby“. Ako hovorí Ján Lunter, majiteľ firmy Alfa bio, aj on pred časom navrhoval vytvoriť portál, ktorý by napĺňali firmy zverejňovaním skúseností, aké majú s tým-ktorým obchodným partnerom. „Ale právne dôsledky toho, čo zverejnia, by boli na nich. Ak by web inicioval štát a nastavil by mu aj pravidlá, bolo by to ešte dôveryhodnejšie,“ dodáva Lunter.
Táňa Rundesová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:39