StoryEditor

Smer chce progresívnu daň, ostatní sú proti

27.12.2011, 23:00

Ak bude po marcových voľbách vládnuť Smer-SD, bude chcieť zaviesť progresívnu daň pre fyzické aj právnické osoby a tiež zdanenie dividend. Fyzické osoby by mali zo svojho ročného príjmu nad 33-tisíc eur zaplatiť daň 25 percent. Firmy by zase čakala 22-percentná daň, podľa podpredsedu strany Petra Kažimíra by išlo asi o 30 najväčších firiem na Slovensku. Ľudia s príjmom vyšším ako približne 2 750 eur mesačne a najväčšie firmy by tak platili vyššiu daň ako ostatní.

Všetky ostatné strany takéto riešenie odmietajú. Predseda SaS Richard Sulík nazýva progresívnu daň daňou zo závisti, ktorá trestá úspech a demotivuje. "Vyššia daň pre najväčšie podniky je ako stvorená na vyháňanie investorov z krajiny," povedal Sulík minulý týždeň na tlačovej konferencii. SaS navrhuje úsporné opatrenia -- znižovať výdavky všade tam, kde to má zmysel a kde to povedie k zníženiu deficitu bez toho, aby sa stratila niektorá vitálna funkcia štátu, vyhlásil Sulík.

Progresívnu daň neschvaľuje ani KDH. "Budeme aj naďalej presadzovať udržanie rovnej dane," hovorí Miloš Moravčík, expert KDH na verejné financie. Štát by podľa neho nemal zvyšovať žiadne dane skôr ako zamedzí daňovým únikom. Podobný postoj má SDKÚ-DS. "Budeme mať v programe zachovanie rovnej dane, nezvyšovanie priamych daní a ceny práce a zjednodušenie odvodového systému," tvrdí Ivan Štefanec z SDKÚ-DS.

Rovnú daň a šetrenie zdôrazňuje aj Most-Híd. "Pri diskusii o odvodoch treba hovoriť v prvom rade o tom, aké sociálne dávky má štát poskytovať. Reálne zníženie odvodov sa nedá dosiahnuť bez toho, aby sa znížili sociálne dávky," vysvetľuje Ivan Švejna z Mosta. Zvyšovanie daní odmieta, hovorí o tom ako o poslednej možnosti -- najprv podľa neho treba hľadať úspory na výdavkovej strane rozpočtu. Určite by však nezvyšoval tie dane, ktoré by potom boli na Slovensku výrazne vyššie ako v okolitých krajinách, napríklad spotrebnú daň z vína.
Igor Matovič z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti považujú progresívnu daň za populizmus, ktorý do rozpočtu neprinesie viac peňazí. "Zavedenie rovnej dane posunulo Slovensko dopredu, sme vďaka nej atraktívni pre zahraničných investorov a podnikatelia stratili motiváciu obchádzať platenie daní, videli sme to aj na číslach," hovorí Igor Matovič. Tiež tvrdí, že jeho poslanci budú podporovať pokračovanie daňovo-odvodovej reformy a zjednodušenie daní a odvodov a lepšiu efektivitu ich výberu.

O rovnej dani hovorí aj SNS. Podľa Rafaela Rafaja chcú národniari rovnú daň znížiť, návrh novej sadzby však ešte neprezradil. SNS chce v daniach zaviesť väčšiu adresnosť, aby
daňovník mohol určiť, do ktorej oblasti pôjde suma z jeho dane.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:14