StoryEditor

Navrhol som topánky made in Slovakia, hovorí Madonnin brat

27.04.2012, 00:00
Nechce byť "len" Madonniným bratom. Aj preto maľuje, píše a navrhuje. Christopher Ciccone.

Asi rátate s tým, že toto interview bude aj o Madonne.
Samozrejme.
Neprekáža vám, celý život odpovedať na otázky o nej?
Nie, beriem to tak, že je to moja sestra a pracovali sme spolu dvadsať rokov. Poviem vám, keď ich už bude priveľa (smiech).
Tých 20 rokov ste strávili v jej tesnej blízkosti. Dokonca ste režírovali niekoľko veľkolepých Madonniných turné. Ako s odstupom času hodnotíte to obdobie?   
Bola to skúsenosť, ktorá zmenila môj život. Príležitosti, ktoré by som za normálnych okolností nikdy nedostal – byť kreatívny, navrhovať, režírovať...
Ale nie všetko asi bolo také ružové.
Áno, svet, v ktorom žije Madonna, vás úplne vtiahne. Stratíte svoj vlastný život. A presne to sa stalo aj mne, takže som potreboval zmenu.
Už ste nechceli byť vo večnej pozícii Madonninho brata?
Viete, beriem to tak, že jej bratom budem vždy. Ale chcem, aby o mne okrem toho ľudia hovorili aj ako o umelcovi, návrhárovi topánok, interiérovom dizajnérovi, maliarovi...
...a tiež ako o spisovateľovi. Pretože pred pár rokmi ste vydali o Madonne a jej súkromí knihu. Predpokladám, že nebola veľmi nadšená.
No, šťastná určite nebola. Ale nie preto, čo bolo v tej knihe, ale preto, že nad tým nemala kontrolu.
Asi aj preto ste sa vzájomne prestali rozprávať. Aký je váš vzťah dnes?
Dnes sa už spolu rozprávame. Takže je to dobré.
Úprimne – páči sa vám jej hudba? Jej najnovší album MDNA vyvolal veľmi rozpačité reakcie.
Priznám sa, že som ešte tú platňu nepočul celú, ale veľmi sa mi páči druhý singel Girls Gone Wild. To som jej aj povedal.
Ale asi to nie je úplne váš štýl.
Mne sa páči veľa rozličných žánrov. V skutočnosti som trochu „oldschoolový“, páči sa mi hudba Franka Sinatru, ale tiež Mary J. Blidge, country...
Dôvod, pre ktorý ste na Slovensku, nie je hudba, ale biznis. Pre firmu z Partizánskeho ste navrhli líniu tenisiek a gumákov. To je veľké prekvapenie.
Aj pre mňa samotného to bolo veľké prekvapenie! Už mnoho rokov poznám Mira Šimoniča (majiteľa modelingovej agentúry M management, pozn. red.) . A tak sa stalo, že keď sa raz objavil v Los Angeles, povedal mi pri obede o tejto značke a o Noveste. Že navrhujú dámsku, pánsku aj detskú obuv a  hľadajú nejaké meno, dizajnéra s kreatívnymi skúsenosťami, ktorý by pre nich navrhol novú líniu tenisiek. Moja prvá reakcia bola, že som za celý život ešte nenavrhol ani jednu topánku...
Takže to bola aj pre vás nová skúsenosť.
Áno, úplne nová. Viete, spočiatku som to nebral až tak vážne. Hovoril som si, prečo by si obuvnícka firma mala najať človeka, ktorý nikdy nenavrhoval topánky. Ale potom sme spolu párkrát hovorili a ujasnili sme si koncepciu, čo by som chcel robiť, ak by som sa pustil do navrhovania topánok. A povedali sme si o. k., poďme do toho. Takže posledné 4 týždne som dával dokopy celú kolekciu, pánske, dámske aj detské tenisky a gumáky. A tak som tu – a dúfam, že sa nám podarí všetko perfektne pripraviť na septembrové predstavenie kolekcie v Londýne, možno práve na londýnskom fashion week.
Čím vás zaujala Novesta? Prečo je unikátna?
Je unikátna, lebo si najali mňa (smiech). A tiež preto, že sú veľmi otvorení novým veciam. Ja totiž nepremýšľam ako návrhár topánok, premýšľam v trochu iných súvislostiach než človek, ktorý sa tým celý život zaoberá. A takto to asi chcú. Keď myslím na topánku, nevybaví sa mi len jeden obraz. Mám ich pred sebou veľmi veľa – a to môže byť pre firmu benefit.
Vaše návrhy sú až do londýnskej premiéry prísne tajné. Aspoň naznačte, ako budú tie tenisky vyzerať.
Chceli by sme sa vrátiť k začiatkom firmy a dať im klasický výzor. Štýl bude možno známy, ale použili sme sýtejšie a bohatšie farby, zaujímavejšie vzory a tiež materiály budú iné, než na aké ste zvyknutí. Teda klasický dizajn so súčasnými materiálmi.
Môžete byť konkrétnejší?
Radšej nie. Lebo viete,  niečo vám prezradím, dostane sa to na internet a hneď to niekto skopíruje. Napríklad niekto v Číne (smiech).
Mimochodom, Čína. Neobávate sa toho, či sa slovenské tenisky dokážu presadiť v záplave čínskych?
Svoju kolekciu tenisiek som, samozrejme, mohol navrhnúť aj v Číne. Ale na svojich teniskách chcem mať radšej napísané Made in Slovakia, ako Made in China.


Ako presne pod vašimi rukami vznikali slovenské tenisky a gumáky?
Prvé, čo som urobil, bolo to, že som vyložil všetky svoje topánky zo šatníka. Pozrel som si každý pár a vybral si z tých, ktoré sa mi najviac páčili, to najlepšie. Teda nejakú časť z čižiem, niečo z tenisiek, niečo z flip-flopov. Takže som dal dokopy to najlepšie, čo som mohol.
Na Slovensku však nie ste prvýkrát. Pred niekoľkými rokmi ste tu predstavovali  knihu. Čo ste o Slovensku vedeli pred vašou prvou návštevou?
Vedel som, že kedysi bolo spojené s Českej republikou. V Prahe som bol viackrát, ale to je, samozrejme, rozdiel.
A aký máte dojem zo Slovenska teraz?
Páči sa mi mesto a cítim sa tu veľmi dobre. Ľudia mi nedávajú vôbec pocítiť, že som cudzinec. Napríklad vo Francúzsku to tak nie je (smiech). Tu však všetci hovoria po anglicky a nemajú s tým problém. Cítim sa komfortne, a to je veľmi dôležité aj pre moju prácu.

 

Kto je Christopher Ciccone
Americký umelec, režisér, návrhár a spisovateľ. Brat popovej ikony Madonny, s ktorou dvadsať rokov spolupracoval pri príprave viacerých svetových turné. V roku 2008 vydal knihu Život s mojou sestrou Madonnou, ktorá sa dostala na druhé miesto rebríčka bestsellerov The New York Times. V septembri v Londýne predstaví kolekciu obuvi, ktorú navrhol pre slovenskú firmu Vulkan. Pochádza z Detroitu, štát Michigan.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:25