StoryEditor

Editorial

07.10.2003, 00:00

Srdce je najdôležitejší orgán nášho tela, ktorý ovplyvňuje celý rad vzájomne prepojených faktorov. Svetové štatistiky varujú. Dnešný spôsob života neúmerne zvyšuje úmrtia na srdcovo-cievne ochorenia. Niekedy si myslím, že akákoľvek osveta je ako tichý výkrik do tmy. Treba si uvedomiť, že za svoje zdravie sme zodpovední sami. Niektoré z rizikových faktorov však môžeme ovplyvniť, treba si len vstúpiť do svedomie a prehodnotiť denný režim. Ak už zaregistrujeme, že niečo nie je v poriadku, život sa nám obráti hore nohami. Preto treba žiť tak, aby sme si zdravie zachovali čo najdlhšie. Do úvahy by sme mali zobrať aj fakt, že aj naše zdravotníctvo prežíva momentálne "infarktové stavy". Dôležité je zmeniť zaužívané zvyky, ktoré zdraviu neprospievajú, začať sa pravidelne hýbať a radikálne zmeniť jedálny lístok. Mierne "hriechy" sa dajú tolerovať. Veď kto z nás by v období husaciny a lokší odolal jednej porcii a poháriku kvalitného vína či burčiaku?
O tom, že naše telo nepotrebuje cigaretový dym, a že potrebuje aj pravidelný pohyb, vás presvedčia články o chorobe, ktorá prichádza pomaly, potichu a je bolestivá -- artróza.
Ďalšou aktuálnou témou je alkohol, nápoj, ktorý je takmer taký starý ako ľudstvo samo. Všetci vieme, že to s ním nemáme preháňať, a napriek tomu jeho spotreba na obyvateľa nemá klesajúcu krivku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 06:16