StoryEditor

Čo s nami robí čas?

07.09.2004, 00:00

Pračlovek nepotreboval hodiny na zistenie presného času, celkom mu stačil východ a západ slnka. Obed dokázal odvodiť z toho, že slnko stálo nad hlavou.
Prvé slnečné hodiny ukazovali čas len vtedy, keď bolo slnečno. Plusom slnečných hodín bola veľmi nízka nákladnosť, minimálna údržba a mínusom oblačnosť, mraky a noc. Neskoršie prišli hodiny presýpacie, ktoré boli mimoriadne obľúbené v stredoveku a používajú sa dodnes, napríklad pri varení vajíčok. Na vzniku prvých hodín majú zásluhu kňazi, ktorí potrebovali na svoje obrady a sviatky čo najpresnejší čas. Civilizačný vývoj sa premietol do nevyhnutnosti merania čo najpresnejšieho časového údaju. Človek potreboval hodiny a hodinky na rôzne účely. Ale vnútorné hodiny človeka sú funkčne spoľahlivé a riadia náš organizmus bez toho, aby sme si to uvedomovali. V našom organizme prebieha určený rytmus. To sa týka krvného obehu, hormonálneho systému, žliaz a mozgu. Vnútorné hodiny určujú, kedy sme unavení alebo kedy sa cítime mimoriadne dobre, kedy sa môžeme najlepšie učiť či dobre znášať bolesť. Napríklad červené krvinky sa najviac tvoria v spánku pred polnocou, preto treba osobám málokrvným a bledým deťom dopriať čo najviac spánku pred polnocou.
1. hodina po polnoci patrí prvým snom. Krásny čas pre väčšinu z nás. Ten, čo trpí na neduhy, má väčšie bolesti, pretože v tomto čase je telo mimoriadne citlivé. O jednej hodine popoludní, teda o 13. hodine, má pečeň "malú prestávku", takže preniká málo "pohonnej látky" do krvi a dochádza k únave.
2. hodina: Kto musí riadiť auto, mal by byť mimoriadne opatrný, pretože v tomto čase dochádza k veľkému oslabeniu pozornosti a akcieschopnosti. O 14. hodine je dobré dať si "malého šlofíka", pretože v tomto čase dosiahli telo i duch najnižší stupeň.
3. hodina: Všetky naše orgány pracujú úsporne. Krvný tlak je minimálny, srdce bije pomaly, iba pečeň je aktívna. O 15. hodine môžu labužníci hodovať, pretože v tomto čase sú čuchové a chuťové zmysly silnejšie než inokedy.
4. hodina: Nebezpečný čas pre náš mozog, pretože krvný tlak je veľmi nízky, takže mozog sa málo prekrvuje. V túto hodinu dochádza väčšinou k mozgovým príhodám u ľudí, ktorých mozog je poškodený artériosklerózou. O 16. hodine sa u niektorých osôb zvyšuje hladina cukru v krvi. Lekári to nazývajú "popoludňajší diabetes". Nie je to nebezpečný jav.
5. hodina: Teraz spíme mimoriadne hlboko. A v hlbokom spánku sú aj obličky. Nevytvárajú moč, takže v tomto čase nás sotva zobudí nutkanie na močenie. O 17. hodine zažívame čas druhej aktivity, najlepší čas na džoging, pretože sa dostaví najväčší efekt.
6. hodina: Žiadna žena by sa nemala čudovať, keď je jej muž práve teraz naladený na milovanie. V tomto čase sa tvorí viac pohlavných hormónov než v uplynulých hodinách. O 18. hodine sa odporúča navštíviť lekára pri bolestiach zubov. Bolesť sa tak veľmi nevníma.
7. hodina: Odolnosť proti infekčným chorobám je dobrá. Pravdepodobne v tomto čase nechytíte nákazu v čakárni u lekára. Pre vodičov je 19. hodina najlepší čas, pretože telesné reakcie sú najkratšie. Športovci, ktorí potrebujú silu v rukách, dosahujú v tomto čase najlepšie výsledky.
8. hodina: Aj keď tento čas nie je vhodný na pitie alkoholu, napriek tomu sa teraz najrýchlejšie vstrebáva a notorici už sedia v krčme. O 20. hodine by si mali dať pozor alergici. Alergické reakcie sú najsilnejšie, preto sa vyhnite látkam, ktoré vás najviac dráždia.
9. hodina: Neodporúča sa športovať. Neprospieva to srdcu ani krvnému obehu, pretože telo nereaguje na tréningové dráždenie, vyhnite sa aj sexu. Najvhodnejší čas na štúdium je o 21. hodine. Naša pamäť pracuje najlepšie večer.
10. hodina: Vynikajúci čas na úspešnú prácu. Ste úplne prebudení, reagujete pohotovo a rýchlo vám to myslí. O 22. hodine sa biele krvinky v našej krvi hemžia.
11. hodina: Výkonnosť trvá. Máte nápady a ste pozorní. O 23. hodine sa organizmus pripravuje na nočný pokoj. Pociťujeme únavu. Kto musí pracovať, musí svoju aktivitu podporiť silnou kávou. Lepšie je poddať sa únave a ísť spať.
12. hodina: Telo pracuje na plné obrátky. Krvný obeh dosahuje najvyššie hodnoty. O 24. hodine je polnoc, starý deň sa končí a nový začína. Všetky pochody v našom tele sa spomaľujú a upokojujú. V tomto čase spíme hlbokým spánkom. Telo a mozog majú čas, aby sa zotavili z posledných náročných 24 hodín. YM

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 20:39