StoryEditor

André Kostolány. Jeden z najznámejších burzových špekulantov

21.01.2013, 23:00
André Kostolány sa osobne zúčastnil všetkých finančných kríz 20. storočia.

Európan, ktorý prežil a zúčastnil sa osobne všetkých finančných kríz 20. storočia. Muž, ktorý pracoval na všetkých významných burzách tohto sveta. Burzová legenda maďarského pôvodu André Kostolány.

Pesimista verzus optimista
Kostolány sa narodil v Budapešti v rodine zámožného priemyselníka. Vysníval si kariéru hudobného kritika, no jeho otec nesúhlasil a poslal ho do Paríža, kde začal pracovať ako broker v maklérskej spoločnosti. Mal len 21 rokov. Už vtedy začal špekulovať a vychádzalo mu to.

Uznanie a mediálnu pozornosť mu priniesla špekulácia na pád cien akcií krátko pred hospodárskou krízou v roku 1930, na ktorej ako jeden z mála dokázal zarobiť.

Stávky na pokles akcií sa mu však aj vypomstili. A to do tej miery, že sa z chronického pesimistu stal chronický optimista. Spolu s ďalšími špekulantmi sa mu totiž podarilo tak stlačiť ceny švédskeho výrobcu zápaliek Ivara Kruegera, že ten spáchal samovraždu. Táto tragická udalosť prinútila Kostolányho zmeniť investičnú stratégiu. Odvtedy sa snažil zarábať len na hospodárskom raste.

10 zlatých pravidiel, ako byť na burze úspešný
1. Mať vlastné nápady, ale konať uvážene: rozmyslieť si, či vôbec máme niečo kupovať, a ak áno, tak ktoré brandže a v ktorej krajine?
2. Mať dostatok peňazí, aby ste sa nedostali pod tlak.
3. Mať trpezlivosť, pretože vždy sa veci spočiatku vyvíjajú inak, než sme očakávali.
4. Byť tvrdý a neústupný, ak ste o niečom presvedčený.
5. Byť flexibilný a vždy počítať s tým, že v našich pôvodných predstavách sa mohla vyskytnúť chyba.
6. Predávať, ak si uvedomíme, že sa situácia na trhu zmenila.
7. Občas si prezrieť portfólio a otestovať, či by sme akcie, ktoré držíme, kúpili aj dnes.
8. Môžete nakupovať len vtedy, keď v tom vidíte veľkú fantáziu.
9. Počítať so všetkými možnými rizikami, aj s tými najnepravdepodobnejšími. To znamená, neustále počítať s nevyčísliteľnými faktormi.
10. Zostať pokorný, aj keď mal človek pravdu.

Najlepší obchod histórie
Počas druhej svetovej vojny sa Kostolány, ktorý mal židovské korene, utiahol do New Yorku, kde obchodoval na burze. Vypracoval sa až na generálneho riaditeľa, prezidenta a hlavného akcionára G. Ballai and Co Financing Company.

Po skončení vojny sa vrátil do Európy a stavil na rekonštrukciu zničeného Nemecka. Nakúpil akcie miestnych firiem a ríšske dlhopisy, ktoré boli v tom čase na minime. A výsledok? Následný ekonomický boom urobil zázrak. Kostolányho výnos z dlhopisov bol takmer 14 000 percent. Bol to jeho najlepší obchod.

S Nemeckom spojil svoje investičné predpovede aj v 90. rokoch 20. storočia, keď odporučil nakupovať nemecké akcie. Veril totiž v nové zjednotené Nemecko, ktoré zažije hospodársky rast, čo mu aj vyšlo. Dnes je to jedna z najväčších európskych ekonomík, od ktorej je závislé nielen Slovensko.

Prehľad v ekonomike a vizionárske teórie si udržal aj vo vysokom veku. Zomrel síce v roku 1999, ako 93-ročný, no stihol svet ešte varovať pred neúmerných rastom technologického sektora a prepadom akcií. Takzvaná internetová bublina praskla rok po jeho smrti.

Zdroj: Wikipedia, paninvestor.cz, ako-investovat.sk

 Patrik Horný,
partner, poradenská spoločnosť PwC

Čím ma zaujal Andre Kostolány?
Filozofia, ktorú zastával, bola založená na trpezlivosti a viere v akcie ako v najvýnosnejšiu formu dlhodobej investície... Ale hlavnú úlohu mala u neho fantázia – ako hovoril, bez fantázie si človek nevie predstaviť, že drahá akcia môže byť ešte drahšia.

Platí jeho filozofia aj dnes, alebo by ňou nedokázal zarobiť?
Som presvedčený, že platí aj dnes. Investori s fantáziou vedia v dnešnej dobe zarobiť a manažéri s fantáziou dokážu motivovať korporácie k ďalšiemu rastu.

Riadite sa alebo riadili ste sa jeho filozofiou?
Keďže sa zaoberám kreativitou a biznis kultúrou, čerpám z jeho filozofie, ale aj z ľudských postojov, pre ktoré bol známy – do konca života bol veľmi aktívny a zároveň skromný človek. Vedel vystúpiť v Davose aj v televíznej talkshow.

Čo považujete za jeho najlepší počin a čo mu podľa vás nevyšlo?
Poznám jeho rolu v čase vzniku nemeckého hospodárskeho úspechu, ale zaujímavá bola jeho rola na konci 90. rokov 20. storočia, keď začala v Európe mánia akciových investícií. Neustále varoval pred krátkodobými investíciami a pred „daily tradermi“. Bohužiaľ, toto mu nevyšlo.

Čo by ste dnes urobili ako investor v jeho koži?
Nechal by som akcie spať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 05:22