StoryEditor

Hory lámu čierne rekordy. Lyžiari nie sú

28.12.2011, 23:00
Namiesto biznisu len bolenie hlavy. Časť stredísk má najhorší štart za 10 rokov.

Takto v časti lyžiarskych stredísk u nás odštartoval jeden z najlepších týždňov sezóny, ktorý nazývajú aj zlatým. Dnes mu však skôr dávajú prívlastok čierny. „Chýba zimná idyla. Široko-ďaleko niet snehu, a to veľmi veľa ľudí odrádza,“ zhodnotil Marián Bekeš zo ždiarskeho strediska Skicentrum Strednica. „Situácia je podobná ako v najhoršej sezóne 2006 – 2007 za posledných 13 rokov, keď nám tiež teploty neumožňovali technicky zasnežiť svahy,“ pridáva sa Ján Reisenauer, vedúci Lyžiarskeho strediska Pezinská Baba.

Chýbajú Poliaci
Časť stredísk pre počasie ani neotvorila. Práve v tomto období pritom najmä tie menšie zarobia aj tretinu svojich ziskov. „Z pohľadu strediska je to úplný prepad. Nielen návštevnosti, ale aj tržieb,“ konštatuje Linda Benková zo strediska Salamandra Resort v Banskej Štiavnici. Prevádzkovatelia sa zhodujú, že okrem teplôt robia problémy aj výkyvy eura. Pre silnú menu sme pre niektorých zahraničných turistov pridrahí. „Oproti minulým rokom evidujeme pokles hlavne poľskej klientely,“ prezrádza Martin Klocok zo Skiparku Kubínska hoľa. Svoju úlohu mohli zohrať aj investície Poliakov do ich svahov.

Menej letov
Zmeny hlási aj najväčší prevádzkovateľ lyžiarskych stredísk – Tatry mountain resorts. „Zaznamenali sme menej objednávok zo strany rusky hovoriacich klientov,“ prezrádza hovorkyňa Katarína Šarafínová. No dodáva, že výrazný výpadok zatiaľ nemajú.

Šéf Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý poznamenal, že kým vlani bolo na popradské letisko nahlásených 30 charterových letov, tento rok je ich o desať menej. No mali by byť väčšie, dodáva Chudý s tým, že sezónu ešte môžu zlepšiť najbližšie týždne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:25