StoryEditor

Kedy je výhodné byť platiteľom DPH

15.07.2013, 17:00
Autor:
turtur
Podnikatelia, myslíte si, že byť platiteľom DPH je kvôli vracaniu daní výhodné? Nezabúdajte ale, že svoje ceny musíte o DPH zvýšiť, pripomína účtovník Ján Králik.

 

„Väčšina podnikateľov si myslí, že byť platiteľom DPH je výhodné. Hlavne kvôli vracaniu DPH, ktorú si môžu uplatniť z nakúpených služieb, zásob, majetku, či pohonných hmôt,“ tvrdí majiteľ a hlavný účtovník spoločnosti JK TAX Ján Králik. Ale menej si podľa neho uvedomujú, že cenu za svoje tovary a služby musia o DPH navýšiť.  

Platiteľom DPH sa povinne stanete, ak ste za dvanásť predchádzajúcich mesiacov dosiahli obrat 49 790 eur, alebo obchoduje v rámci EÚ. Kto tieto kkritériá neplní, môže sa stať „dépéháčkarom“ dobrovoľne. Ale nie pre každého to môže byť výhodné.


Kedy sa oplatí byť platiteľom DPH

– V prípade, že nakupujete tovar či službu od platiteľa DPH a vašim odberateľom je taktiež platiteľ DPH

– Ak chcete realizovať veľké investície do dlhodobého majetku a v cash flow rátate s vrátenou DPH, napríklad na vyplatenie miezd, rozvoj podniku, atď

– Ak je vašim dodávateľom platiteľ DPH na Slovensku a odberateľom zdaniteľná osoba (firma) v členskom štáte EÚ. (V tomto prípade je výsledkom nadmerný odpočet, keďže si uplatňujete nárok na DPH z nakúpených tovarov a služieb spojených s podnikaním. Ale „na výstupe“, čiže pri vašom predaji a vystavených faktúrach už fungujete v rámci EÚ, teda prenášate povinnosť DPH na odberateľa v členskom štáte únie a vaša faktúra je vystavená bez DPH.)

Kedy sa neoplatí byť platiteľom DPH

– ak poskytujete služby a vašim konečným spotrebiteľom je občan alebo firma, ktoré nie sú platiteľmi DPH, a to aj v EÚ

– ak nakupujete od neplatiteľa DPH a vašim spotrebiteľom je občan či firma, ktorí tiež neplatia DPH

(Klasickými príkladmi sú firmy a SZČO poskytujúce IT služby určené prevažne pre bežných občanov. Alebo firmy zakladajúce eseročky. Ak by boli platiteľmi DPH, cena ich služby či tovaru by bola o 20 percent vyššia).

Registrácia na DPH

Povinná:  Vzniká zdaniteľnému subjektu pri dosiahnutí obratu 49 790 eur za predošlých dvanásť kalendárnych mesiacov. Obratom sa myslia výnosy / príjmy, dosiahnuté na Slovensku. V tomto prípade vzniká podnikateľovi povinná, plná registrácia, pri ktorej má nárok na odpočet DPH. Povinne sa musí registrovať aj podnikateľ, ktorý chce dodávať služby podnikateľovi do členského štátu EÚ, prípadne naopak, prijímať služby. Alebo chce dovážať z únie tovar, pričom hodnota tovaru presiahla sumu 13 941,45 eur. V tomto prípade ide o registráciu pre obchodovanie s EÚ, pričom nevzniká nárok na odpočet. Uvedená suma vyplýva zo zákona o DPH (paragraf 7). Ide o sumu dosiahnutú v kalendárnom roku. .

 Dobrovoľná: Vzniká rozhodnutím podnikateľa, že chce byť registrovaný na DPH. V dobrovoľnej registrácii nastali v poslednom čase zmeny. Štát pritvrdil  podmienky na jej získanie. Podnikateľ musí zdôvodniť, prečo žiada o registráciu DPH. Či nie je v prípravnej fáze svojho podnikania, teda že už vykonáva ekonomickú činnosť / vystavuje faktúry, atď. Ak nedokáže, že nie je v prípravnej fáze, hrozí mu neschválenie registrácie na DPH, alebo zaplatenie zábezpeky vo výške od 1 000 do 50 000 eur, ktorú musí zaplatiť daňovému úradu.

Ján Králik, JK TAX

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 00:29