StoryEditor

Kde získate kapitál pre firmu

19.06.2013, 00:00
Zisťovali sme, kde si môžete požičať peniaze a aké možnosti využiť.

Vlastné zdroje
Väčšina podnikateľov začína s kapitálom menším ako 15 tisíc eur. Vyplýva to z prieskumu Združenia mladých podnikateľov Slovenska, pričom dominantným zdrojom sú vlastné úspory podnikateľov približne vo výške 60 percent. Nebudete nikomu zaviazaní, nemusíte nikomu splácať. Ak neuspiete, prídete len o svoje peniaze.

Rodina a známi
Tu sa dá dohodnúť na lepších podmienkach, ktoré by ste v banke nedostali, ako napríklad nižší úrok či splatnosť. Je dobré spísať zmluvu o pôžičke a overiť ju notárom. Určitou nevýhodou je tlak, ak sa vášmu biznisu nebude dariť.

Tichý spoločník
Taký investuje do vášho podnikania, ale navonok nevystupuje, nepodieľa sa na riadení firmy, ale má právo nahliadať do účtovných uzávierok a firemných dokladov. Podpisuje zmluvu o tichom spoločenstve, kde má vopred dohodnutý podiel zo zisku. Ale ak sa podnikaniu nebude dariť, nedostane podiel na zisku a pri ukončení podnikania môže o investíciu prísť.

Príspevok na podnikanie
Možnosťou sú príspevky od štátu na podnikanie, teda na samostatnú zárobkovú činnosť. Je určený len pre tých, ktorí sú aspoň tri mesiace evidovaní na úrade práce ako nezamestnaní. Výška závisí od miesta bydliska, resp. od kraja, v ktorom sa nachádza váš úrad práce.

Eurofondy
Eurofondy sú vhodným doplnkom  k vlastným investíciám. Podnikateľský zámer by sa mal zhodovať s operačnými programami. Zvyčajne vyžaduje spolufinancovanie, teda musíte sa na ňom  finančne podieľať určitým percentom z celkovej investície. Sledujte aktuálne výzvy.

Pôžička od NADSME
Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania poskytuje finančnú podporu pre mikro- a malých podnikateľov vo forme mikropôžičkového programu. Zvyčajne majú mäkšie kritériá ako v komerčných bankách.

Banka
Banky vám dajú úver, ale musíte ich presvedčiť. Ak začínate, je to o to ťažšie, že nemáte žiadnu históriu podnikania a osobný život v tomto prípade banku nezaujíma.

Kreditná karta a povolené prečerpanie
Výhodou kreditky je bezúročné obdobie. Pokiaľ celú požičanú čiastku splatíte v stanovenom čase (väčšinou 40-50 dní,) neplatíte úroky. Skúsiť môžete aj povolené prečerpanie, ktoré vám umožní „ísť do mínusu“ na vašom účte.

Iné spôsoby
Môžete využiť lízing, hypotéku, emitované dlhopisy, zmenky či záväzky z obchodných vzťahov, ale aj faktoring, odkúpenie krátkodobých pohľadávok s lehotou splatnosti 14 – 90 dní alebo forfaiting, odkúpenie strednodobých a dlhodobých pohľadávok, ktoré sú istené určitou zárukou, zmenkou alebo ručením.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:29