StoryEditor

Špekulácie okolo pôdy chce štát pribrzdiť

25.08.2013, 20:00
Autor:
runrun
Ak kontrola odhalí dva roky po sebe problémy s výmerou, stopne dotácie na ďalšie tri roky.

Problémy okolo vlastníctva pôdy môžu byť kruté. A dostávajú na kolená aj tých, pri ktorých  to zo začiatku vôbec tak nevyzerá. Presvedčil sa o tom istý farmár (jeho meno máme v redakcii), ktorý mal na svojich poliach aj 40 hektárov pôdy, patriacej cirkvi. Tá mala pritom inde pôdu v „náhradnom“ užívaní. Keď sa jej však na ňu ozvali pôvodní vlastníci, cirkev sa prihlásila o svoje parcely, ktoré užíval „náš“ farmár.

Tomu nezostávalo iné, len ich vypratať. Lenže on mal na svojej výmere aj svojich nájomníkov, ktorí tam boli v „náhradnom“ užívaní, a tí mali vlastnú pôdu zase inde. Pri nich zistil, že ich pôdu eviduje Slovenský pozemkový fond. A tam sa objavil problém.

Pred piatimi rokmi totiž fond ich pôdu, ako pôdu neznámych vlastníkov, pridelil do nájmu inému užívateľovi. „Háčik bol v tom, že potom prišla kontrola, ktorá zistila, že o dotáciu na časť tej istej výmery sa uchádzame nielen my, ale aj ten, kto ju dostal od fondu,“ hovorí nešťastný farmár, ktorý za „svojich“ nájomcov platil daň aj nájom. Nato mu ministerstvo pôdohospodárstva okamžite odobralo dotácie na celú plochu, nielen na sporný diel, čo jeho farmu doviedlo do krachu. Dnes sa snaží vysúdiť aspoň vyplatené nájomné.

Od septembra sa prax okolo agrodotácií sprísni. Bude to mať dvojaký zámer. Klepne sa po prstoch špekulantom. Tí, ktorí budú mať dva roky po sebe nezrovnalosti s výmerami, nedostanú peniaze na ďalšie tri roky. A farmárom, ktorí sa nie svojou vinou (čo bol aj náš prípad) dostanú do vlastníckych sporov okolo výmery, sa nebude odoberať dotácia na celú plochu, ale len úmerne na spornú časť.

 

 Poľnohospodárske dotácie

Viac informácií o tejto téme
nájdete v pondelkových Hospodárskych novinách.
 
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:55