StoryEditor

Eseročka za päťtisíc eur? Choďte do Česka, tam zaplatíte korunu

20.01.2014, 14:00
Nové české zákony dajú ľuďom aj podnikateľom viac istoty, tvrdia právnici.

Tým, ktorí chcú podnikať, môže pomôcť nový český zákonník. Kým u nás vlani vláda Roberta Fica v decembri sprísnila zakladanie eseročiek, u našich západných susedov od januára 2014 platí, že si môžu firmu založiť za jednu českú korunu. 

Biznis za korunu sa oplatí, no budete musieť zmeniť právnika

Prvá, skôr formálna zmena sa dotkla toho, že český Občiansky zákonník vláda spojila s Obchodným, pričom pribudlo niekoľko stoviek nových paragrafov. Zmeny sa pritom týkajú aj mnohých Slovákov. Najvýznamnejšiu zmenu tak v praxi pocítia tí, ktorí si budú zakladať  eseročku. Na rozdiel od Slovenska, kde od minulého roka platí povinné splatenie vkladu 5-tisíc eur na bankový účet, si firmu v Česku založíte za jednu korunu, pričom ešte minulý rok ste museli platiť vklad 200-tisíc českých korún. „Takéto podmienky môžu pomôcť aj slovenským podnikateľom,“ hovorí Radovan Pala, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e|n|w|c, ktorá má pobočku aj v Prahe. Ak sa teda slovenský občan rozhodne založiť si firmu, môže sa mu to oplatiť viac za hranicami. „Jednoducho si založí firmu s minimálnym vkladom a neskôr si, napríklad, môže na Slovensku otvoriť organizačnú zložku,“ vysvetľuje Pala.

Anketa: Ako vnímate skrátený čas na odpisovanie straty? Zapojte sa do našej diskusie

 

Výrazné zmeny ovplyvnia taktiež vlastnenie obchodných podielov v eseročke – doteraz platilo, že na každého spoločníka pripadal len jeden podiel, po novom ich môže mať jedna osoba viacero. Rekodifikácia a zlúčenie Občianskeho a Obchodného zákonníka, ktoré prakticky fungovali niekoľko desiatok rokov, môže slovenským podnikateľom nielen pomôcť, ale aj uškodiť. Najväčšou nevýhodou pre biznis v Česku bude neznalosť nových právnych úprav. „Je nemožné, aby si slovenské firmy vystačili po novom so slovenskými právnikmi,“ tvrdí advokát kancelárie Andrej Leontiev. Odôvodňuje to tým, že slovenské a české občianske a obchodné právo boli doteraz veľmi podobné, keďže mali rovnaký socialistický základ, no pre slovenských právnikov už bude ťažké ovládať všetky zmeny, ktoré nastali. Právnici preto odporúčajú začať spoluprácu s českými advokátmi, skontrolovať by ste si mali dať aj všetky zmluvy či dohody, napríklad aj pracovné. Tie musia byť v súlade s novými právnymi predpismi.

Daň z auta je podstatne nižšia

Založiť si firmu v zahraničí môže mať aj ďalšie výhody, a to napríklad nižšie dane z vozidiel. Tie sú od tých našich výrazne nižšie, napríklad ročná sadzba za nákladné auto v priemere je približne 1 050 eur, pričom naša sa pohybuje aj nad  2-tisíc eur. Výrazne môžete ušetriť aj z dôvodu zmien v cestnej dani, ktoré nastali ešte koncom roka 2012. Po novom je predmetom dane auto, ktoré je evidované na Slovensku, a nie auto, ktoré sa u nás používa na podnikanie. V súčasnosti však ministerstvo financií pripravuje nový spôsob zdaňovania vozidiel, ktoré by malo platiť od budúceho roka. Podľa agentúry TASR plánuje rezort zjednotiť sadzby dane pre celé Slovensko, a to podľa kraja, kde sú najnižšie. 

Slovensko zaostáva

Ak už firmu máte, a navyše so sídlom v Česku, mali by ste si dať skontrolovať aj nájomné zmluvy. Nájom priestorov sa totiž bude po novom riadiť Občianskym zákonníkom, a nie špeciálnym zákonom, ako to bolo doteraz. Ďalšou, a zrejme najvýznamnejšou zmenou nie len pre firmy, ale aj pre občanov, je, že už nebudete môcť tak ľahko uzavrieť neplatnú zmluvu. Nemalo by sa už napríklad stať, že zmluva bude neplatná len preto, že obsahuje neúplné identifikačné údaje strán. Právnici tvrdia, že týmto spôsobom sú občan či firma lepšie chránení a nadobúdajú právnu istotu, čo v slovenskej legislatíve aj z dôvodu množstva zmien chýba.

Dobrou správou je, že na Slovensku sa tomto roku ráta aj s možnosťou vzniku eseročky za 1 euro, no s prísnejšími podmienkami. Návrh takéhoto zákona má byť hotový do konca júna. Podľa neho sa budú rozlišovať dva typy eseročky: prvá s povinným základným imaním presahujúcim určitú sumu, napríklad 25-tisíc eur, a druhá s imaním len jedno euro. Odborníci sa však zhodujú, že trend moderného podnikania na Slovensku zaostáva. „Podnikatelia prežívajú stagnáciu podnikateľského prostredia. Ťažko si možno predstaviť predpis, ktorý za posledné roky zlepšil podmienky pre biznis,“ dodáva Leontiev. 

01 - Modified: 2005-12-12 14:32:04 - Feat.: 0 - Title: V Maďarsku chceli predať pokazenú hydinu zo SR
01 - Modified: 2024-04-22 09:30:22 - Feat.: - Title: Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-11 12:04:41 - Feat.: - Title: Inflácia v Česku klesla vo februári na viac ako päťročné minimum. Dôvodom boli najmä nižšie ceny potravín
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 16:43