StoryEditor

Stačí jedno zlé gesto a z pracovného pohovoru nič nebude

31.12.2015, 23:00
Autor:
soksok
Na pohovor môžete byť pripravený akokoľvek dobre, reč tela aj tak o vás toho prezradí veľa. Ustrážiť si treba nervózne ruky aj pohľad.

Večer pred pohovorom si zopakujete všetky dôležité údaje, pripravíte životopis a vhodné oblečenie. Aj keď na stretnutie s personalistom prídete načas a upravený, ešte nič nie je vyhrané. Zradiť vás môže reč tela, ktorá nie je v súlade s tým, čo hovoríte.

Tu je niekoľko typov, na čo si pri pohovore dať pozor.

  • Mdlé podanie spotenej ruky

Takýto uchádzač je zjavne veľmi nervózny a nesebaistý. Naopak pevný stisk ruky s pohľadom priamo do očí je znakom sebaistoty. „Nezriedka sa však stretávame s uchádzačmi, ktorí sú si tohto faktu vedomí a so stiskom ruky to preháňajú, čo samozrejme tiež nie je dobré,“ hovorí Mariana Lalinská, HR špecialistka spoločnosti Grafton Recruitment Slovakia.

  • Zatvorené gestá

Ide napríklad o prekrížené ruky a nohy. Počas pohovoru sa im treba jednoznačne vyhnúť. Sú znakom odmietnutia a defenzívy. Vysielate tak signál, že si nie ste istý sám sebou alebo nie ste dobre pripravený. Vítané je primerané gestikulovanie rukami počas rozhovoru.

  • Šúchanie nosa

Neodporúča sa ani dotýkať sa iných častí tela ako je brada, krk, stehná či ruky. Okrem toho, že budete pôsobiť nervózne, môžu si o vás personalisti myslieť aj to, že klamete.

 

Počas pohovoru si dajte pozor na prehnané gestá a nevhodnú gestikuláciu.  

Snímka: Dreamstime

  • Zhrbené postavenie tela

Ak budete počas pohovoru zaborený do kresla so zvesenými ramenami, nepodarí sa vám vyvolať ani dobrý prvý dojem. Personalista môže nadobudnúť pocit, že nemáte o dianie okolo seba záujem a nie ste dynamický.

„Je dôležité sedieť vzpriamene a uvoľnene, prípadne sa nahnúť smerom k personalistovi a tým dať najavo súhlas s tým, čo hovorí,“ hovorí Lalinská. Ak k tomu pridáte aj úsmev, máte to vyhrané.

  • Odvracanie pohľadu

Máte problém udržať očný kontakt? Môže sa to vnímať ako signál neistoty, nedostatku sebadôvery a poddajnosti. Uchádzač, ktorý odvracia pohľad, vyvoláva dojem, že niečo skrýva.

  • Nadmerné pritakávanie

Neustále prikyvovanie hlavou na znak pochopenia tiež nie je vhodné. Toto gesto zvyknú robiť hlavne ženy. „Prikývnite raz alebo dvakrát a usmejte sa, aby ste dali najavo súhlas. Potom sa ale vráťte k pôvodnej pozícii a ostaňte tam,“ hovorí koučka Cynthia Burnham pre Forbes.

  • Ukazovanie prstom

Aj v prípade, že potrebujete niečo zdôrazniť, treba sledovať, čo robia ruky. Ukazovanie prstom smerom k partnerovi v diskusii, prípadne opakovaná gestikulácia a hádzanie rukami, to všetko je príliš agresívne.

01 - Modified: 2007-12-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Matka ústavy" má nového majiteľa
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:48