StoryEditor

SEC má nového šéfa

12.12.2002, 23:00

Americká Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC) má nového šéfa. Prezident George W. Bush vymenoval na uvoľnené miesto dlhoročného bankára z Wall Streetu Williama Donaldsona. Skončilo sa tak mesačné vákuum na najvyššom poste hlavného orgánu burzového dohľadu v USA.
"Bill Donaldson bude silným vodcom s jasným poslaním -- energicky vynucovať dodržiavanie zákonov proti firemnej korupcii a udržiavať najvyšší stupeň integrity trhov," povedal G. W. Bush v Bielom dome pri oficiálnej nominácii v prítomnosti Donaldsona.
"Dôvera v americký korporátny a finančný priemysel bola v predchádzajúcich pár rokoch naštrbená," povedal podľa agentúry AP W. Donaldson. Nový šéf komisie vyslovil presvedčenie, že je schopný túto dôveru obnoviť. Analytici jeho zvolenie privítali a oceňujú predovšetkým to, že sa všeobecne teší veľkému rešpektu. Na trhu okrem toho taktiež silnejú nádeje na zlepšenie stavu ekonomiky a zvyšovať by sa mala takisto výkonnosť v spracovateľskom sektore.
Americký prezident podľa agentúry Reuters sľúbil, že na budúci rok zvýši financovanie SEC na takmer dvojnásobok súčasného stavu. V poslednom fiškálnom roku, ktorý sa skončil 30. septembra, získal tento najvyšší regulačný orgán 438 mil. USD. "Bushovo zvýšenie prinesie SEC 800 až 850 miliónov dolárov," povedala Amy Callová, hovorkyňa úradu Bieleho domu zodpovedného za riadenie a rozpočet.
Donaldson vymenil na poste hlavného regulátora Harveya Pitta, ktorý pod tlakom minulý mesiac odstúpil. Pitt nastúpil do úradu pred 16 mesiacmi, za ten čas však zažil celý rad udalostí, ktoré burza predtým nepoznala alebo zažila už dávno. Jednou z takých udalostí sú teroristické útoky zo septembra minulého roku, po ktorých sa trhy zrútili, patrí k nim taktiež množstvo účtovných škandálov, z ktorých najväčší bol krach texaského koncernu Enron. Tlak na Pittovu rezignáciu začal silnieť po personálnom rozhodnutí v súvislosti s Williamom Websterom, ktorého navrhol a presadil za šéfa nového oddelenia pre dohľad nad audítorskými firmami. Pitt nepovažoval za nutné informovať ostatných komisárov SEC a Biely dom, že bývalý šéf CIA a FBI William H. Webster bol členom vedenia a predsedom kontrolného oddelenia firmy U.S. Technologies, obviňovanej z porušovania zákonov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 22:20