StoryEditor

Znížte si dane výdavkami. Ale overenými, ktoré vám daniari uznajú

17.11.2015, 18:30
Autor:
tur, runtur, run
Čo nájdete v stredu v HN: Dane SZČO / Ako si optimalizovať daňové zaťaženie v tomto roku / 20 daňových noviniek pre živnostníkov a ďalšie SZČO.

Ako si živnostníci môžu znížiť daň z príjmu za rok 2015? Daňovými výdavkami, ktoré si do konca decembra stále môžu odrátať od účtovného výsledku hospodárenia a legálne si tak upraviť daň. Pozor však na uznateľnosť výdavkov. Nie všetky z tých, ktorými ste si v predošlom období znížili daň, fungujú tak aj teraz.

1. Čo musí spĺňať daňový výdavok:
musí sa preukázať účtovným dokladom 
musí sa vynaložiť na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľného príjmu 
musí byť zaúčtovaný v účtovníctve alebo zaevidovaný v evidencii daňovníka
prioritné je, ako súvisí s vašimi príjmami, až druhotná je jeho hospodárnosť.  

2. Pozor na limitovanie niektorých výdavkov
V tomto roku sa rozšíril zoznam limitovaných výdavkov, ktoré sú v zákone definované ako daňové výdavky po zaplatení, sú to:
výdavky na provízie za sprostredkovanie (u prijímateľa služby), a to aj vtedy, ak ide o sprostredkovanie na základe mandátnych alebo obdobných zmlúv, najviac však do výšky 20 percent z hodnoty sprostredkovaného obchodu
výdavky na získanie noriem a certifikátov, v praxi ide najčastejšie napríklad o certifikáty ISO, ktoré sa môžu zahrnúť do základu dane rovnomerne, počas doby ich platnosti, najviac však počas 36 mesiacov. 


3. Ako zistíte, čo je daňovo uznateľný/neuznateľný výdavok
V prvom kroku vylúčte, že daný výdavok nie je priamo uvedený v paragrafe 21 zákona o dani z príjmov, teda, že nefiguruje v zozname výdavkov, ktoré nie sú daňovými výdavkami.
Ak sa v zozname nenachádza, treba sa presvedčiť, či je dokladom dostatočne preukázané, že príslušný výdavok bol naozaj vynaložený. 
Dokladom môže byť napríklad faktúra o kúpe tovaru, materiálu, o vykonanej službe a podobne, ako aj ďalšie doklady preukazujúce vynaloženie výdavku.
Tretím a zároveň najťažším krokom je posúdiť, či produkt alebo službu možno zaúčtovať medzi daňové výdavky podľa paragrafu 19 zákona o dani z príjmov. 
To, či je výdavok daňovo uznateľný, priamo súvisí s charakterom vášho podnikania. 
Záleží iba na vás, či dokážete výdavok pred daňovou kontrolou obhájiť argumentmi ako výdavok potrebný na dosiahnutie príjmov.

4. Čo nie je daňový výdavok
ten, ktorý nesúvisí s vaším zdaniteľným príjmom, aj keď ste ho zaúčtovali
ten, pri ktorom presvedčivo nedokážete, že bol nevyhnutne spojený s dosahovaním vašich príjmov. 
„Správnymi“ výdavkami napríklad nie sú:
výdavky na kúpu či iné obstaranie majetku (hmotného aj nehmotného)
na technické zhodnotenie (napríklad opravu)
presahujúce predpísané finančné limity
výdavky, ktoré zakazujú niektoré predpisy alebo zákony 
na reprezentáciu a reklamné predmety v hodnote nad 17 eur za jeden predmet, pričom za reklamné predmety sa nepovažujú darčekové reklamné poukážky
na osobnú potrebu.

POZOR: V stredu vo Veľkej poradni HN (vpravo je titulná strana tejto prílohy) nájdete aj 20 zmien, ktoré od roku 2016 ovplyvnia živnostníkom a iným SZČO dane. Prečítať si môžete aj daňovú poradňu - 30 praktických otázok a odpovedí. 

01 - Modified: 2007-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší Batman už budúci rok
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 04 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 05 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa budúci rok dočká zásadných legislatívnych zmien. Viaceré z nich už vstúpili do platnosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:47