StoryEditor

Ako nakupovať bez DPH. Oplatí sa byť platcom?

02.03.2015, 14:01
Autor:
mramra
Rozhodujete sa, či sa stanete platcom DPH alebo nie? Pozrite sa, ako nakupovať bez DPH a kedy sa „platcovstvo“ oplatí.

Či už ste živnostník alebo máte firmu, na začiatku (alebo aj počas) podnikania iste občas premýšľate, či sa vám oplatí stať sa platcom dane z pridanej hodnoty, teda DPH. Registrácia je totiž povinná len v určitých prípadoch, no môžete sa stať platcom DPH aj dobrovoľne. Vtedy je dobré zistiť si, s akými odberateľmi či dodávateľmi podnikáte. Platca DPH sa oplatí najmä vtedy, ak chcete nakupovať tovar alebo rôzne služby bez DPH.

Ak už sa ale rozhodnete stať sa platcom, musíte rátať s ďalšími povinnosťami ako je zasielanie mesačných alebo kvartálnych daňových priznaní k DPH (záleží od toho, či ste platcom mesačným alebo štvrťmesačným), tiež sa nevyhnete zasielaniu kontrolných výkazov (v rovnakom termíne ako daňové priznanie k DPH) a v neposlednom rade plateniu daní. Odborníci odporúčajú zvážiť pri rozhodovaní najmä to, čo bude (alebo je) predmetom vášho podnikania, v akom štáte plánujete podnikať a tiež v akom rozsahu.

Takto sa stanete platcom DPH

  • Podnikateľ sa môže rozhodnúť, že bude platca dane z pridanej hodnoty, a to aj pred dosiahnutím zákonnom stanoveného obratu, teda pred dosiahnutím ročného obratu vo výške 49 790 eura za 12 po sebe idúcich mesiacov.
  • Ak sa rozhodnete stať sa platcom DPH dobrovoľne, podajte žiadosť o dobrovoľnú registráciu za platiteľa DPH.
  • Pri podávaní žiadostí je podstatná skutočnosť to, či ste zdaniteľnou osobou, teda či vykonávate ekonomickú činnosť v zmysle zákona o DPH.
  • Žiadosť o dobrovoľnú registráciu môže podať aj ten, kto v čase podania žiadosti nerobí žiadne zdaniteľné obchody, no má zámer vykonávať podnikateľskú činnosť.
  • Žiadosť o registráciu nájdete tu alebo na stránke Finančnej správy.
  • Daňový úrad vám následne po posúdení žiadosti (do 21 dní) pridelí IČ DPH, ktoré budete ďalej uvádzať na všetkých dokladoch týkajúcich sa vášho podnikania.

Pozrite sa, ako nakupovať bez DPH

  • Nakupovať „bez DPH“ znamená, že sa stanete platcom dane z pridanej hodnoty, ak sú aj vaši odberatelia alebo dodávatelia platcovia.
  • Ak ako platca DPH nakúpite tovar alebo službu od platcu DPH, zaplatenú daň si odpočítate od prijatej dane a štátu odvediete len rozdiel medzi zaplatenou a prijatou daňou z pridanej hodnoty.
  • Môže sa však stať, že vám vyjde v priznaní nedoplatok alebo preplatok, ktorý vám štát vráti.
  • Ak však ako platiteľ DPH predáte tovar alebo službu neplatiteľovi DPH, pre vášho obchodného partnera to nebude výhodné, pretože sa mu zvýši cena o DPH, ktorú musí zaplatiť a naopak – ak vy nie ste platca DPH a nakupujete od platcu, vyfakturovaná vám bude suma + DPH vo výške 20 percent.
  • To znamená, že čím viac vašich obchodných partnerov platí DPH, tým viac sa vám oplatí registrovať sa pre daň z pridanej hodnoty.
01 - Modified: 2007-03-29 09:51:02 - Feat.: 0 - Title: Rastislav Tóth: Zišlo by sa urobiť poriadok
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Prichádzajú Allegro Days: Exkluzívne zľavy na obľúbené produkty 03 - Modified: 2024-04-08 10:10:58 - Feat.: - Title: Allegro Days po prvýkrát na Slovensku: Celý týždeň plný zliav až do výšky 40 % 04 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 05 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:42