StoryEditor

Väčšina z nich úspešne podniká

20.02.2003, 23:00

Vzdelávanie budúcich podnikateľov z evidovaných nezamestnaných je hlavnou náplňou komplexného vzdelávaco-poradenského programu, ktorý už deviaty rok robí Regionálne informačné a poradenské centrum v Nitre. Podľa riaditeľa Dušana Slížika doposiaľ zorganizovali 25 cyklov, na ktorých sa zúčastnilo 377 absolventov. Viac ako 200 z nich už podniká v rámci vlastnej firmy a väčšina ostatných si našla pracovné uplatnenie v iných subjektoch. Táto úspešná bilancia je výsledkom premysleného obsahového zamerania a tréningových foriem, ktoré využívajú skúsenosti francúzskeho združenia CEPAC Soissons.
"Náš vzdelávací a poradenský program má niekoľko etáp, ktoré sa začínajú výberom vhodných adeptov na vytvorenie vlastnej živnosti a pokračujú aj po skončení kurzu monitorovaním ich aktivít a poradenstvom pri rozbehu podnikania. Hlavnými kritériami výberu uchádzačov sú životaschopnosť ich podnikateľskej myšlienky, doterajšie skúsenosti na trhu práce, možnosť získania finančných zdrojov, znalosť trhu a množstvo ďalších. Druhá etapa programu zahŕňa vzdelávanie a obsahuje teoretickú a praktickú prípravu marketingu, práva, finančného riadenia, daní, účtovníctva a iných oblastí. Je to etapa dozrievania podnikateľskej myšlienky na vytvorenie podnikateľského zámeru," hovorí riaditeľ.
Vzdelávacia časť sa končí vypracovaním podnikateľského plánu a jeho obhajobou pred komisiou. Každý úspešný absolvent získa v centre právo na bezplatné poradenstvo počas dvoch nasledujúcich rokov podnikania.
"Motivácia jednotlivých účastníkov programu je rôzna. Väčšina z nich však nechce pasívne čakať v evidencii uchádzačov o zamestnanie a radšej chce skúsiť vlastné podnikateľské myšlienky. Počas kurzu získajú množstvo cenných poznatkov, ktoré podľa doterajších skúseností pri vlastnom živnostenskom podnikaní aj veľmi často využívajú. Výhodou desať týždňov trvajúceho vzdelávacieho programu sú i vzájomné kontakty, ktoré absolventi nadviažu a môžu ich využiť v rámci budúcich podnikateľských aktivít," dodáva Slížik.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:02