StoryEditor

Štátu budú čoskoro firmy platiť DPH až po úhrade faktúr. Niektoré

07.07.2015, 15:28
Ak ste malý živnostník, platiteľ DPH, a nedostanete za svoju prácu uhradenú faktúru, napriek tomu štátu musíte daň z pridanej hodnoty (DPH) zaplatiť.

Tomu má byť od januára budúceho roka koniec. Ak bude váš obrat do 100-tisíc eur ročne, DPH zaplatíte až potom, keď vašu faktúru zaplatia. Zmeniť sa má aj fakturácia bez DPH medzi dodávateľmi v stavebníctve. Daň odvedie štátu až posledná firma v reťazci, čím sa má zamedziť odpočtom firiem v celom procese. Novela zákona o DPH je momentálne na prerokovaní v druhom čítaní a hlasovať o návrhu by sa malo na septembrovej schôdzi.

Ilustračné foto: Dreamstime

Daň až po uhradení faktúr

Kľúčovou zmenou z celého balíka má byť práve zmena systému úhrady dane z pridanej hodnoty malými firmami a živnostníkmi. Tí s ročným obratom pôvodne nižším ako 75-tisíc eur mali mať možnosť uhrádzať štátu DPH až po prijatí platby od odberateľa. Podľa posledných informácií z rezortu financií sa uvedená hranica zvyšuje na 100-tisíc eur, a to kvôli návrhom zástupcov malých a stredných podnikov. Opatrenie sa má týkať zhruba 67,2 percenta z 200-tisíc firiem platiacich DPH. Podľa Miroslava Šmála z komunikačného odboru rezortu financií zámerom tiež bolo, aby malé a stredné podniky ako dodávatelia v stavebníctve nedoplácali na neplatiacich odberateľov. „Preto bude povinnosť uhradiť štátu DPH v tomto sektore presunutá medzi platiteľmi DPH z dodávateľov na odberateľov. DPH štátu teda odvedie až posledná firma v reťazci, teda konečný dodávateľ služieb. Týmto sa okrem iného zamedzí nadmerným odpočtom v priebehu dodávok stavebných prác.“

Limit EÚ je benevolentnejší ako náš

Ako tvrdí Jaroslava Lukačováčová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, tento postup bude spravodlivý, avšak má aj isté riziká. „Toto opatrenie by bolo dobré, keby tento postup platil pre všetkých platiteľov dane rovnako, čo sa však nestane. V rámci pravidiel EÚ je možné takýto režim nastaviť pre platiteľov s maximálnym obratom 500 000 eur ročne. Vo vládnom návrhu zákona sa počíta s nižšou hranicou. To znamená, že vzniknú dve skupiny platiteľov dane z pridanej hodnoty. Jedna, ktorá bude postupovať podľa doteraz platných pravidiel, a druhá, ktorá pôjde režimom úhrady až po prijatí platby, čo skomplikuje situáciu.“

Problémové kontroly platieb

Podľa účtovníka Martin Palkovič, problém s odvedením DPH mali doteraz hlavne platitelia, ktorí mali dlhšie splatnosti faktúr kvôli tlaku dodávateľov, alebo mali permanentných neplatičov. „DPH sa v súčasnosti totiž odvádza z vystavených faktúr bez ohľadu na to, či bola alebo nebola uhradená. Odberateľ mal nárok na odpočet DPH aj vtedy, ak faktúru nezaplatil. V konečnom dôsledku mohla nastať situácia, že odberateľ uhrádza DPH, napríklad z úveru ktorý si musel zobrať, a dodávateľ nezaplatí za odobraté služby alebo tovar. Zároveň mu daňový úrad vráti ešte DPH z prijatých zdaniteľných plnení. Jediný, kto je v obrovskej strate a komu vzniká škoda, je práve dodávateľ.“

Obrovský problém vidí tiež v kontrole takýchto platieb, evidencii faktúr v špeciálnych režimoch a komplikáciách v kontrolných výkazoch. „Omnoho jednoduchšie by bolo, ak by daňový úrad viac pôsobil na neplatičov. Pokiaľ by odberateľ predložil dôkazy, že mu faktúry neboli uhradené, finančná správa by tlačila na dodávateĺa, aby si túto povinnosť splnil a neuvoľnila by mu odpočet DPH,“ objasňuje Palkovič. Namiesto toho sa táto povinnosť preniesla na podnikateľov a opäť skomplikovala aj tak komplikovaný proces úhrady a odpočítania DPH a administratívne ich zaťažila.

Zákon šitý horúcou ihlou

Hlavné riziko pri tomto režime platenia DPH vidí Martin Palkovič tiež v tom, že môže nastať situácia, kedy bude dochádzať k nezrovnalostiam pri podaných daňových priznaniach a kontrolných výkazoch. „V realite totiž odberateľ môže uhradiť faktúru v posledný deň v mesiaci, kedy si aj DPH odpočíta. Dodávateľ ale príjme platbu za faktúru až v nasledujúcom mesiaci a odvedie DPH až o mesiac neskôr. Z hľadiska kontroly v kontrolnom výkaze a pri zrýchlených vratkách DPH do 30 dní sa vytvára istý priestor na špekulácie. Pritom obidve strany dodržia zákon, ale v praxi môže byť DPH dodávateľovi vrátená skôr ako ju odberateľ vôbec uhradí, ak daňový úrad nestihne takúto vratku DPH zadržať,“ tvrdí účtovník. Celý nový systém je podľa neho šitý horúcou ihlou, a pritom sa nedomysleli dôsledky, ktoré prax môže priniesť.


V dnešnej prílohe Poradca si tiež prečítajte:

Aké časté problémy sa vyskytujú v praxi

Príbeh firmy, ktorú DPH takmer zruinovalo

Štyri situácie, ktoré by ste ako platiteľ DPH nemali podceniť

01 - Modified: 2007-07-17 07:01:00 - Feat.: 0 - Title: President Hands over Credentials to New Designated Ambassadors
01 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:00